Serbia apare ca sursa-cheie pe piata afinelor

0
513
fructe2
capsune, afine, mure, zmeura, fructe de padure

Afinele sarbesti sunt aparent ultima noutate in domeniul exporturilor de fructe ale acestui an, ca urmare a interesului in crestere in aceasta tara, pentru productia comercializabila de astfel de fructe. Serbia urmareste furnizarea pe piata internationala de afine, in ”fereastra” (perioada de pauza) existenta intre sezoanele din Europa de sud si de nord.

Grupul Bluemond pare a fi liderul in domeniul exporturilor de afine sarbesti ambalate. Acesta a furnizat primele sale transporturi directe catre Regatul Unit si Olanda, in cursul lunii trecute, urmarind sa acopere perioada de pauza in aprovizionare, ce tinde sa apara intre sfarsitul sezonului spaniol si inceputul recoltarii afinelor in Polonia.

Infiintata in urma cu doar cativa ani, ca o comunitate de cultivatori, Bluemond Limited a reusit in doar cativa ani sa construiasca un model de business cu o dezvoltare rapida prin utilizarea tehnologiilor avansate. Bluemond Limited utilizeaza tehnici avansate pentru a intelege si a ajunge pe pietele tinta.

In diferitele locuri de productie detinute de companie, in regiunea din jurul orasului Mladenovac (50 km sud de capitala Belgrad), precum si in Bajina Bašta in vest si in unele parti din sudul Serbiei, exista dovezile evidente ca cei care ii sprijina pe cultivatorii din fermele Bluemond – in principal doua persoane cheie, directorul Branko Bajatovic si seful serviciilor tehnice, Aleksandar MIlic – si-au facut temele.

Pentru inceput, majoritatea soiurilor produse sunt Duke, Draper, Bluecrop si Huron – toate soiurile fiind binecunoscute pe piata – in timp ce fermele in sine, sunt toate echipate cu cele mai noi tehnologii de protectie si productie. Potrivit lui Bajatovic, Bluemond este bine plasata pentru a-si construi o prezenta solida pe piata.

Suntem toti producatori ai propriilor noastre afine si am agreat aplicarea un standard ridicat de calitate, mai degraba decat sa privim spre cumparare si vanzare, iar noi toti trecem printr-un proces de certificare GlobalGAP, deoarece aceasta certificare este ceea ce cere piata”, explica el. “Avem o mare oportunitate aici, cu un bun micro-climat, o buna cunoastere a procesului tehnologic de producere a afinelor si cu dorinta de a invata.