UE planuieste interzicerea paielor din plastic si a altor materiale plastice de unica folosinta

0
141
folosinta

Produsele din plastic de unica folosinta, cum ar fi paiele si agitatoarele de bauturi, pot fi interzise in cea mai mare parte din Europa in baza propunerilor Uniunii Europene (UE).

Odata cu cresterea numarului de deseuri periculoase din plastic in oceane si mari, Comisia Europeana (CE) intentioneaza sa adopte noi norme la nivelul UE pentru a viza cele zece produse de plastic de unica folosinta cel mai adesea gasite pe plajele si marile Europei.

Aceste produse sunt considerate a reprezenta 70% din deseurile marine din Europa. Acolo unde alternativele sunt disponibile si accesibile, CE a propus interzicerea betisoarelor de urechi din plastic, a tacamurilor, farfuriilor, paielor de baut si betisoarelor de agitat pentru bauturi.

De asemenea, se preconizeaza ca recipientele pentru bauturi, de unica folosinta, realizate din plastic vor fi permise pe piata numai in cazul in care capacele lor raman atasate de corpul recipientului.

Ca parte a propunerilor, statele membre vor fi obligate sa colecteze pana in 2025 90% din recipientii din plastic de unica folosinta pentru bauturile imbuteliate.

CE a declarat ca producatorii vor contribui la acoperirea costurilor gestionarii deseurilor si la eliminarea acestora. Industriei i se vor acorda, de asemenea, stimulente pentru a dezvolta alternative mai putin poluante.

Propunerile urmeaza unei strategii anuntate la inceputul acestui an, care are scopul de a face ca toate ambalajele din plastic in UE sa fie reciclabile pana in 2030.

Prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, a declarat:

“Aceasta Comisie a promis ca va acorda o mare atentie acestei probleme extrem de importante. Deseurile din plastic reprezinta, fara indoiala, o problema majora, iar europenii trebuie sa actioneze impreuna pentru a gasi solutii, deoarece deseurile de plastic ajung in aerul nostru, in solul nostru, in oceanele noastre si in alimentatia noastra. Propunerile de astazi vor reduce cantitatea de materiale plastice de unica folosinta de pe rafturile supermarketurilor printr-o serie de masuri. Vom interzice unele dintre aceste elemente si le vom inlocui cu alternative mai curate, astfel incat oamenii sa poata utiliza in continuare produsele preferate”.

Vicepresedintele CE, Jyrki Katainen, a adaugat:

“Plasticul poate fi fantastic, dar trebuie sa il folosim mai responsabil. Materialele din plastic de unica folosinta nu sunt o alegere economica sau ecologica inteligenta, iar propunerile de astazi vor ajuta intreprinderile si consumatorii sa se indrepte spre alternative durabile. Aceasta este o oportunitate pentru Europa de a a fi lider, de a crea produse pe care lumea le va cere timp de decenii si de a extrage mai multa valoare economica din resursele noastre pretioase si limitate. Obiectivul nostru de colectare a sticlelor din plastic va contribui, de asemenea, la generarea volumelor necesare pentru o industrie prospera de reciclare a plasticului. “

CE a afirmat ca adoptarea unui set de reguli pentru intreaga piata a UE va crea o rampa de lansare pentru companiile europene pentru a dezvolta economii de scara si pentru a deveni mai competitive pe piata globala in plina expansiune a produselor durabile.

Propunerile vor fi trimise spre adoptare in Parlamentul European si in Consiliu.