Criza fipronilului revine: Germania recheama oua olandeze din cauza descoperirii prezentei fipronilului

0
33
ouă, Clara Foods

Zeci de mii de oua din Olanda au fost retrase in sase landuri din Germania cauza fiind contaminarea cu fipronil.

Ouale provenind dintr-o ferma organica de gaini ouatoare din Olanda au fost descoperite in orasul Vechta din Germania si s-a constatat ca acestea contin cantitati de 0,007-0,019 mg fipronil/ kg de produs, in conditiile in care nivelul maxim admis in conformitate cu reglementarile UE este de 0,005 mg / kg. Reziduurile de fipronil detectate nu au depasit insa nivelurile considerate de Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) ca potential nocive pentru sanatate.

Reziduuri de fipronil in ouale olandeze
O analiza independenta a unui al doilea laborator a confirmat contaminarea cu fipronil a 73.545 oua provenind din Olanda. Din 17 mai pana la 4 iunie, 97.200 de oua olandeze au fost livrate catre un punct de ambalare din Germania, iar dintre acestea aproximativ 73.000 de bucati au fost puse in vanzare.

Ministerul Agriculturii din Saxonia Inferioara a declarat ca ouale avand codul 0 NL 4031002 imprimat pe ele sunt din lotul contaminat.

Autoritatile au declarat ca 98% dintre oua au fost livrate catre comercianti cu amanuntul din Niedersachsen, Baden-Württemberg, Hessen, Bayern, Schleswig-Holstein si Nordrhein-Westfalen.

Fipronilul este un insecticid si nu poate fi utilizat in cazul dezinsectiei animalelor care sunt destinate lantului alimentar. Anul trecut s-a descoperit utilizarea sa in ferme olandeze si belgiene, si ca urmare, milioane de oua au fost retrase de pe piata.

Politia belgiana a facut luna trecuta perchezitii la Agentia Belgiana pentru Siguranta Alimentara (AFSCA) in legatura cu contaminarea cu fipronil. Agentia a declarat ca a cooperat in ancheta.

Procurorii de la Bruxelles au afirmat ca cercetarea se refera la suspiciunea de difuzare a informatiilor false privind contaminarea oualor cu fipronil.

Procesatorii britanici ce produc sub standardul Lion Eggs doresc testarea aleatorie a oualor.
Procesatorii britanici Lion Eggs si-au exprimat dezamagirea cu privire la aparitia acestui nou caz de contaminare care a fost raportat pentru ouale din Olanda.

Andrew Joret, presedintele British Egg Industry Council (Consiliului pentru Industria Oualor) din Marea Britanie, a declarat:

“Din pacate, nu suntem surprinsi de aceste evolutii, deoarece eram deja ingrijorati de ceva timp ca problemele initiale care au determinat retragerile de produse de anul trecut nu au fost rezolvate in detaliu. Avand in vedere situatia neclara, solicitam Agentiei pentru Standarde Alimentare sa ia masuri decisive pentru a proteja afacerile alimentare din Marea Britanie si solicitam testarea aleatorie a tuturor oualor importate si a produselor din oua. Intreprinderile din sectorul alimentar ar trebui sa se protejeze prin mentionarea ca ouale producatorilor britanici ce au inscriptionate pe coaja leul si produsele din oua realizate cu acestea sunt produse ce respecta cele mai inalte standarde de siguranta alimentara, linistindu-si astfel clientii, prin utilizarea marcii britanice cu leul pe ambalaj”.

Mai mult de unul din sapte esantioane de oua colectate intre septembrie si noiembrie 2017 au continut reziduuri care depasesc limitele legale.

Ouale au provenit din opt tari, cea mai mare pondere avand-o importurile din Olanda.
Probele au fost transmise de statele membre Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA).