Bugetul UE: Comisia propune majorarea finantarii destinate mediului si politicilor climatice

0
52

Pentru urmatorul buget pe termen lung al UE aferent perioadei 2021-2027, Comisia propune majorarea cu aproape 60% a finantarii pentru programul LIFE, programul UE pentru mediu si politici climatice.

Programul LIFE, pentru mediu si politici climatice, este unul dintre programele de finantare ale UE pentru care Comisia propune cea mai mare crestere proportionala; intre 2021 si 2027 acesta va dispune de un buget de 5,45 miliarde euro.

Comisia a integrat actiunile climatice in toate programele majore de cheltuieli ale UE, in special politica de coeziune, dezvoltarea regionala, energia, transporturile, cercetarea si inovarea, politica agricola comuna, precum si politica de dezvoltare a UE, facand din bugetul UE un motor al sustenabilitatii.

Pentru a pune in aplicare Acordul de la Paris si angajamentul fata de obiectivele de dezvoltare durabila ale Organizatiei Natiunilor Unite, Comisia propune ridicarea nivelului de ambitie in ceea ce priveste finantarea actiunilor climatice in toate programele UE, urmand ca cel putin 25% din cheltuielile UE sa contribuie la obiectivele climatice.

Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, a declarat:

„UE este lider mondial in ceea ce priveste protectia mediului si politicile climatice; modul in care ne cheltuim banii ar trebui sa reflecte acest lucru. Cu o finantare mai consistenta, putem sa consolidam programul LIFE pentru a ne asigura ca acesta este in masura sa contribuie in mod eficace la protejarea mediului si la accelerarea tranzitiei catre o economie curata, eficienta din punct de vedere energetic, cu emisii scazute de dioxid de carbon si rezilienta la schimbarile climatice, tranzitie care constituie o prioritate pentru Comisia Juncker.”

Comisarul european pentru politici climatice si energie, Miguel Arias Cañete, a adaugat:

„Un program LIFE mai puternic va juca un rol important in extinderea investitiilor in actiunile climatice si in energia curata in intreaga Europa. Prin continuarea sprijinului acordat pentru atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea, LIFE va continua, de asemenea, sa ajute UE sa isi indeplineasca obiectivele climatice si angajamentele asumate in cadrul Acordului de la Paris, precum si obiectivele de dezvoltare durabila ale Organizatiei Natiunilor Unite.”

Principalele caracteristici ale noului program LIFE sunt:
 Un accent sporit pe energia curata: unul dintre principalele obiective ale noului program LIFE este de a stimula investitiile si de a sprijini activitatile axate pe eficienta energetica, mai ales in regiunile europene care inregistreaza intarzieri in ceea ce priveste tranzitia catre o energie curata;

 Un accent sporit pe natura si biodiversitate: noul program LIFE va sprijini proiecte care promoveaza cele mai bune practici in ceea ce priveste natura si biodiversitatea, precum si noi proiecte specifice strategice pentru natura, pentru toate statele membre, astfel incat sa contribuie la integrarea obiectivelor de politica referitoare la protectia naturii si biodiversitate in alte politici si programe de finantare, cum ar fi agricultura si dezvoltarea rurala, asigurand astfel o abordare mai coerenta in ansamblul sectoarelor;

 Sprijinirea in continuare a economiei circulare si a atenuarii schimbarilor climatice: noul program va continua sa acorde sprijin unor obiective de politica importante ale UE, cum ar fi tranzitia catre o economie circulara, protejarea si imbunatatirea calitatii apei si a aerului in UE, punerea in aplicare a cadrului de politici privind clima si energia pentru 2030 si indeplinirea angajamentelor pe care Uniunea si le-a asumat in cadrul Acordului de la Paris privind schimbarile climatice;

 Abordare simpla si flexibila: noul program a fost conceput astfel incat sa fie mai simplu si mai flexibil si sa faciliteze un acces geografic mai amplu. Acesta se va concentra pe elaborarea si punerea in aplicare a unor solutii inovatoare care sa raspunda provocarilor in materie de mediu si de clima. De asemenea, acesta va asigura suficienta flexibilitate pentru a raspunde prioritatilor noi si importante, pe masura ce acestea vor aparea pe parcursul programului.

Etapele urmatoare
Un acord rapid asupra intregului buget pe termen lung al UE si asupra propunerilor sale sectoriale este esential pentru a asigura faptul ca fondurile UE vor da rezultate pe teren cat mai curand posibil.

Daca s-ar inregistra intarzieri similare celor constatate la inceputul actualei perioade bugetare 2014-2020, ar insemna ca proiectele nu vor putea fi lansate la timp, ca orasele si regiunile nu vor primi finantarea necesara pentru a imbunatati calitatea aerului si a apei pentru cetatenii lor, pentru a asigura tratarea corespunzatoare a deseurilor sau pentru a combate schimbarile climatice si efectele acestora.

Ajungerea in 2019 la un acord privind urmatorul buget pe termen lung ar asigura o tranzitie fara probleme intre actualul buget pe termen lung (2014-2020) si noul buget, precum si previzibilitatea si continuitatea finantarii, in beneficiul tuturor.

Context
Lansat in 1992, programul LIFE constituie unul dintre varfurile de lance ale finantarii UE pentru mediu si clima. Acesta a finantat peste 4.500 de proiecte, contribuind cu 5,9 miliarde euro la protectia mediului si la politicile climatice. Actualul program LIFE a inceput in 2014 si se deruleaza pana in 2020, fiind dotat cu un buget de 3,5 miliarde euro.

LIFE a jucat un rol semnificativ in punerea in aplicare a principalelor acte legislative ale UE din domeniul mediului, printre care se numara Directiva privind habitatele si Directiva privind pasarile. Propunerea privind noul program pentru perioada 2021-2027 se bazeaza pe rezultatele evaluarii la jumatatea perioadei de programare a actualului program, precum si pe o evaluare a impactului.