Un ambalaj care-și schimbă culoarea în funcție de prospețimea produsului

Braskem, cel mai mare producător de materiale plastice din America, a prezentat la târgul de profil Interpack, care a avut loc la începutul lunii mai, unul dintre cele mai recente progrese în domeniul ambalajelor inteligente.

0
357

Substanța chimică încorporată de Braskem în polimerul constitutiv al ambalajului reacționează la anumite caracteristici ale produsului (de exemplu evoluția pH-ului). Aceasta are ca rezultat o schimbare a culorii, transmite Process Alimentaire.

BraskemBraskem, cel mai mare producător de materiale plastice din America, a prezentat la târgul de profil Interpack, care a avut loc la începutul lunii mai, unul dintre cele mai recente progrese în domeniul ambalajelor inteligente. Dezvoltat în parteneriat cu universitățile Clemson din Statele Unite și Universitatea federală Rio Grande do Sul din Brazilia, această tehnologie se bazează pe integrarea în rășina ce intră în componența ambalajului a unor substanțe chimice capabile să reacționeze la diferiți indicatori de degradare a produsului precum nivelul PH-ului, activitatea apei, temperatură etc. .). Ca urmare, ambalajul devine colorat atunci când produsul proaspăt devine inadecvat pentru consum sau prezintă un risc. Modificarea pH-ului măsurat pe carne și pește în timpul fazei experimentale a determinat astfel o schimbare de culoare a ambalajului pentru a alerta consumatorii.

Securizarea întregului lanț de aprovizionare

„Această inovație va aduce beneficii întregului lanț valoric, oferind consumatorilor o mai mare siguranță în ceea ce privește calitatea produselor pe care le cumpără și va permite producătorilor să monitorizeze integritatea produselor pe care le pun pe piață, de la momentul producerii, la vânzare”, explică Patrick Teyssonneyre, directorul pentru tehnologie și inovare la Braskem.

Braskem, care se concentrează și pe producerea PET-ul organic „I’mGreen”, a început cercetarea în domeniul ambalajelor inteligente în 2013, a realizat primele teste conceptuale în 2015 și a lansat prototipuri în 2016.

„Ambalajele inteligente trebuie să fie personalizate pentru fiecare aplicație sau segment de piață: aceasta înseamnă că vor mai trece câțiva ani, înainte ca ele să apară pe rafturile supermarketurilor”, spune Patrick Teyssonneyre.

Rămâne de văzut dacă piața este pregătită să accepte acest tip de inovație.

Totuși, ambalajele inteligente, cum ar fi indicatorii de temperatură în timp (ITT), nu au pătruns pe piața franceză, cel puțin nu în domeniul „business-to-consumer”.

ambalaj20În schimb, paleții ce dau astfel de date, dezvoltați până în prezent și folosiți efectiv în domeniul „business-to-business” oferă o garanție în ceea ce privește respectarea lanțului rece și a integrității produsului, caracteristici apreciate de consumatori.

Asemenea informații reprezintă încă un risc semnificativ de interpretare greșită din partea consumatorului. Și ele pot genera un cost suplimentar pe o piață care încă nu este pregătită să și-l asume.