Studiul realizat de ANPC confirma existenta diferentelor intre produse prezentate ca fiind identice

0
140

Avand in vedere existenta suspiciunilor privind calitatea unor produse comercializate pe piata Uniunii Europene, respectiv a existentei unor diferente intre produse prezentate ca fiind identice, comisarii din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor ( ANPC ) au desfasurat actiuni de verificare in vederea compararii parametrilor declarati prin etichetare in cazul produselor comercializate in România si in celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Directorul General al ANPC, Paul Anghel, a prezentat in ziua de 17 septembrie 2019 in cadrul unui eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului cum ca din cele 128 de produse supuse verificarilor de catre ANPC in statele membre ale Uniunii Europene in cadrul studiului elaborat la nivel european, in Romania au fost gasite corespondente pentru un numar de 79 iar diferente la 18 (22.78%) dintre ele, astfel:

a) diferente privind compozitia ( absenta unor ingrediente, prezenta altor ingrediente/aditivi)
b) diferente privind proportiile anumitor ingrediente.
c) diferente privind parametrii rezultati din declaratia nutritionala

Dintre acestea exemplificam:

1. Freeway – Orangeade
In cazul produsului comercializat in Romania si Bulgaria procentul de suc de portocale obtinut din concentrat este de 3%, fata de tari precum: Italia 20%, Franta 10%, Olanda 8%, Spania 8%.

2. Milka – Whole Hazelnuts

Produsul din România prezinta proportia de alune de 17% in timp ce in Germania proportia de alune este de 20% si Franta proportia de alune este de 22%.

3. Dr. Oetker Pudding Powder Chocolate ( praf de budinca cu gust de ciocolata, produs in Romania de SC Dr Oetker Ro srl, Curtea de Arges).

Din compararea valorilor inscrise in Declaratia nutritionala pentru acesta ,a rezultat ca in cazul produsului comercializat pe piata din Romania si Bulgaria: procentul de grasimi totale este de 3,1% si de acizi grasi saturati este de 1,9% fiind valorile cele mai mari din grupa de tari analizata; in cazul unor tari precum Germania si Olanda unde produsul prezenta continutul de grasimi de 1,5% si de acizi grasi saturati de 0,9%, iar in Italia produsul prezenta continutul de grasimi de 1,7% , iar cel de acizi grasi saturati de 1,1%.

4. Danone – Activia Nature (producator SC Danone PDPA srl, Bucuresti)
In raport cu celelalte tari nominalizate in lista, se constata ca procentul de Calciu exprimat in % din Valoare Nutritionala de Referinta al produsului aflat pe piata nationala este de 121 %, fata de 168% in Finlanda si 148% in Polonia.

In conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.432/2012 calciul contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos, este necesar pentru mentinerea sanatatii dintilor si contribuie la functionarea normala a sistemului muscular.
Produsul aflat la vanzare pe piata din Romania are un continut de proteine de 3,5% si 3,6% in Bulgaria, fata de tari precum Malta 3,9%, Germania si Finlanda 4,9%.

5. IGLO – 15 Fish Finger (produs congelat, preambalat, reprezentat de batoane de file de peste marin de Alaska, dezosat, pane, preprajit, producator Frozen Fish International Gmbh Germania).

Produsul comercializat pe piata din Romania are declarat pe ambalaj un procent mai mic de file de peste, respectiv 58%, fata de Germania si Olanda unde procentul de peste declarat este de 65%.

In acelasi timp, la produsul comercializat in Romania apa figureaza in lista ingredientelor pe pozitia a 3-a in timp ce in Germania nu este mentionata apa, iar in Olanda apa figureaza pe pozitia a 4-a. ( ingredientele se indica in proportia descrescatoare a ponderii in momentul introducerii in fabricatie)

6-7. Kinder – Pinguin
Produsul din Romania si Bulgaria prezinta continutul de lapte de 21% fata de 24% in cazul produsului comercializat in Germania, Danemarca, Franta Olanda si Finlanda.
Produsul comercializat in Romania si Bulgaria prezinta continutul de proteine de 5,3% fata de acelasi produs comercializat in Germania si Finlanda care prezinta continutul de proteine de 7%.

Produsul comercializat in Germania si Finlanda prezinta un continut de proteine mai mare cu 32% fata de produsul comercializat in Romania si Bulgaria, produs care si prin denumire este adresat copiilor.

8. Knorr Baza pentru mâncaruri Cub de pasare.
Produsul din România prezinta un continut de extract de carne de pasare de 0,1% in timp ce acelasi produs comercializat in Franta Danemarca si Cipru prezinta in compozitie 1% carne de pasare

Produsul din Romania contine 2% grasime de pasare in timp de acelasi produs comercializat in Danemarca si Malta prezinta 3% grasime de pasare.

9. The Coca- Cola Company Fanta – Orange
Produsul de pe piata din Romania prezinta un continut redus de suc din concentrat de portocale respectiv de 5%, fata de Italia 12%, Franta 10% si Spania 8%.
Romania este singura tara din lista in care sucul de portocale din concentrat este nominalizat al patrulea in lista de ingrediente (in ordinea descrescatoare a ponderii acestora in produsul finit).

10. Nestle – Nestea Lemon
Produsul comercializat in Romania prezinta alta reteta, in lista ingredientelor figurând 0,08% extract de ceai si utilizeaza zahar si fructoza, produsul din Spania prezentând 0,1% extract de ceai si utilizeaza zahar.

11. Nestle -Nescafe 3 in1 ( Original)
Produsul din România prezinta proportia de cafea instant de 14,5% fata de 10% in Franta, 9% in Olanda si 7,9% in Germania si Spania

12. D’arbo – gem de capsuni
Produsul din România prezinta valoarea cea mai mica in ceea ce priveste continutul de glucide, respectiv de zaharuri de 37%, fata de 55 % in Germania si Finlanda.