Microbii, sursa sustenabila de proteine ce ar putea revolutiona industria alimentara

0

Oamenii de stiinta au facut eforturi sustinute pentru a dezvolta tehnologii ce ar permite obtinerea de proteine din microbi, in incercarea de a acoperi nevoile populatiei in crestere si de a stimula agricultura, comenteaza jurnalistii Financial Times, citati de Mediafax.

Calysta, o companie care a colectat 30 de milioane de dolari, anul acesta, de la investitori precum BP si Cargill, produce hrana pentru pesti din microbi care se prolifereaza in mod natural, folosind metanul ca sursa de energie, scrie Financial Times. Este una dintre companiile care folosesc puterea unor microbi, precum bacterii, alge si ciuperci, pentru a hrani populatia in crestere si a da un impuls agriculturii.

Revolutionarea industriei alimentare
Un alt exemplu in acest sens este Sustainable Bioproducts, un start-up cu sediul in Chicago, SUA, care incearca sa obtina proteine comestibile din extremofile – organisme care pot supravietui in medii extreme, pe care le colecteaza din izvoarele termale vulcanice din Parcul National Yellowstone.

Compania a reusit sa obtina suma de 33 de milioane de dolari de la investitori precum Danone, din Franta, si Archer Daniels Midland, si spera sa lanseze pe piata americana inlocuitori de proteine in urmatoarele 12 – 18 luni.

Abia in ultimele decenii, cercetatorii au reusit sa inteleaga adevaratul impact al microorganismelor, inclusiv bacterii, alge si ciuperci. Se gasesc peste tot pe Terra, inclusiv pe organismele umane, iar, in prezent, antreprenori si investitori precum Bill Gates si SoftBank spera ca microorganismele sa revolutioneze sursele de hrana si agricultura similar modurilor in care au transformat medicina.

Microbii, unealta pentru protejarea culturilor
In ceea ce priveste agricultura, un numar din ce in ce mai mare de companii, precum Joyn Bio, Pivot si Indigo, cauta sa valorifice microbii care se gasesc pe radacini si in sol pentru a proteja si a stimula culturile. Acestia ar putea contribui la reducerea cantitatilor de substante chimice folosite in agricultura, mentinand in acelasi timp rata de productivitate.

Cu ajutorul unor tehnici avansate la indemana, precum secventierea ADN-ului si metode de screening, cercetatorii pot sa analizeze microbii si structura acestora. Unele start-up-uri pot recrea microbii prin intermediul ingineriei genetice.

Temerile legate de mediu stimuleaza domeniul dezvoltarii microbilor ca surse de proteine si alimentare. Inlocuitorii pentru carne din plante, obtinuti din proteine produse din ingrediente precum boabe de soia si leguminoase, sunt deja cunoscuti. Dar, in prezent, companiile se indreapta spre fermentarea de inalta tehnologie pentru a transforma microorganismele in proteine cu ajutorul inteligentei artificiale si al biotehnologiei de varf.

Ingrediente obtinute cu ajutorul fungilor
Printre alte companii care folosesc microbi si metode de fermentare se numara MycoTechnology, care transforma proteine din leguminoase si orez, descompuse cu ajutorul miceliilor de ciuperci shiitake sau alti fungi, in ingrediente pentru alimente.

Microbii sunt o varianta luata in calcul si din cauza temerilor in crestere privind impactul folosirii excesive a substantelor chimice sintetice asupra mediului. Pesticidele, fungicidele si fertilizatorii folosite in agricultura intensiva sunt responsabile pentru reducerea fertilitatii solului, iar apele reziduale deversate in mare sunt la nivel larg acceptate drept cauza pentru zonele moarte intalnite de-a lungul coastelor.

„Vrem sa obtinem produse pe cale biologica, nu din petrol sau combustibili fosili”, a spus Sarah Bloch, cercetator la Pivot, o companie care produce fertilizatori din microbi, ce pot contribui la reducerea gazelor cu efect de sera si a cantitatilor de substante chimice deversate in ape.

Investitiile in astfel de companii au crescut cu aproape 40% in 2018, comparativ cu 2017, la 511 milioane la nivel global, potrivit PitchBook, furnizor de date in domeniu.

anorganice, listeria, Spania, bacteriaBlocajele in avansul tehnologic sunt provocate de costurile foarte ridicate
Totusi, folosirea microorganismelor in acest mod implica si dificultati, precum costuri de productie mai mari si o munca de convingere a consumatorului mai intensa. Noile produse si tehnologii folosite in agricultura sunt privite cu scepticism de fermieri, care, in trecut, au fost dezamagiti de eficacitatea scazuta a fertilizatorilor bio.

Microbii din sol si plante tind sa necesite conditii si zone specifice. Descoperirea unor microbi universali necesita timp, la fel si colectarea datelor care sa convinga fermierii ca un produs de acest tip va avea eficacitatea unuia sintetic echivalent, spun expertii in agricultura. Este valabil si pentru timpul necesar lansarii produselor pe piata.

Cu toate acestea, agricultura si industriile alimentare se confrunta cu un numar in crestere de investitori, precum si cu presiuni venite din partea consumatorilor si a autoritatilor de a reduce impactul asupra mediului.