Avertizare pentru romanii care calatoresc in Spania: 161 de cazuri si un deces in urma infectarii cu bacteria Listeria

0
9

Ministerul roman de Externe avertizeaza romanii care se afla sau calatoresc in Spania ca au fost inregistrate 161 de cazuri, printre care si un deces, in urma unui produs contaminat cu bacteria Listeria, transmite agentia Mediafax.

Statul spaniol a alertat organismele europene si Organizatia Mondiala a Sanatatii referitor la situatia creata de propagarea infectiei cu bacteria Listeris, si posibilitatea de a fi identificata si in alte tari, turistii straini care calatoresc din Spania putand prezenta simptomele bolii.

„Guvernul local andaluz indica o crestere la 529 a cazurilor susceptibile de posibila infectie, in cursul zilei de 22 august 2019. Avand in vedere numarul mare de cetateni infectati, la care se adauga cei suspecti a fi infectati cu aceasta bacterie, Guvernul andaluz (Junta de Andalucia) a decretat alerta alimentara”, se mai arata in comunicatul de presa remis MEDIAFAX.

Infectia a pornit de la consumul de carne de porc procesata si ambalata. Produsul a fost retras de pe piata, dar autoritatile spaniole investigheaza si alte produse ce ar putea fi contaminate.

„Ministerul Sanatatii si Familiei spaniol a informat ca a crescut numarul de pacienti infectati cu bacteria Listeria, pana la 22 august 2019 inregistrandu-se, in Andaluzia, 161 cazuri, din care 82 spitalizati si un deces. Situatia pe provincii a cazurilor de imbolnavire se prezinta astfel: Sevilla 64, Huelva 10, Cadiz 2, Cordoba 2, Malaga 4”, a transmis MAE, intr-un comunicat de presa.

Totodata, autoritatile spaniole informeaza cetatenii care au simptome de febra, dureri musculare, varsaturi sau diaree, dureri de gat, confuzie si oboseala, sa se adreseze de urgenta medicului de familie sau celui mai apropiat spital.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Consulatului General al Romaniei la Sevilla: +34 954 233 243, +34 954 230 947, +34 954 624 053, +34 954 624 070, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al oficiului consular al Romaniei la Sevilla: + 34648212169.