Studiu OMS: microparticulele de plastic din apa prezinta un risc scazut pentru sanatate

0
148

Microparticulele de plastic din apa potabila prezinta un risc scazut pentru sanatatea oamenilor, la nivelurile inregistrate in prezent, fiind insa necesare studii suplimentare pentru a oferi asigurari consumatorilor, a precizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Pe parcursul anului trecut, studiile privind microparticulele din plastic detectate in apa de la robinet si in cea imbuteliata au starnit ingrijorare in randul publicului. Microplasticele patrund in sursele de apa potabila in special prin deversarea apelor reziduale.

Potrivit probelor analizate, microparticulele din plastic descoperite in anumite cazuri in apa imbuteliata par sa fie rezultatul, cel putin partial, al procesului de imbuteliere sau de ambalare, prin folosirea dopurilor din plastic, se mai arata in raport.

OMS nu a recomandat monitorizarea de rutina a microplasticelor din apa de baut. Studiile viitoare ar trebui sa se axeze insa pe probleme precum ce se intampla cu aditivii chimici din particulele intrate in tractul gastrointestinal, potrivit raportului OMS.

Cele mai multe particule de plastic din apa au dimensiuni mai mari de 150 de micrometri in diametru si sunt eliminate din organism prin excretie, in timp ce „particulele mai mici au o probabilitate mai mare de a traversa peretele intestinal si de a ajunge la alte tesuturi”, se mai spune in raport.

„Pentru aceste particule de dimensiuni mai mici, in cazul carora datele existente sunt insuficiente, trebuie sa stim mai multe despre ce anume este absorbit, distributia si impactul acestora”, a declarat Jennifer De France, expert tehnic in cadrul OMS si unul dintre autorii raportului.

Sunt necesare mai multe studii referitoare la riscurile cauzate de expunerea la microplastice in mediul inconjurator, a precizat ea.

„Nu exista date disponibile care sa arate ca microplasticele reprezinta un pericol pentru sanatatea umana, dar acest lucru nu inseamna insa ca sunt inofensive”, a precizat Alice Horton, cercetatoare in domeniul microparticulelor din plastic in cadrul Centrului National Britanic de Oceanografie, intr-o declaratie pe marginea raportului OMS.

timbru, apaIngeram 5 grame de plastic pe saptamana
Poluarea cu plastic este atat de raspandita in mediul inconjurator incat o persoana ar putea ingera cinci grame pe saptamana, echivalentul unui card de credit, este concluzia unui studiu realizat in iunie, la cererea organizatiei nonguvernamentale WWF International.

Potrivit acestui studiu, cea mai importanta sursa de ingerare a plasticului este apa potabila.

In cazul apei, cel mai mare pericol pentru sanatate este reprezentat de agentii microbieni – proveniti inclusiv de la apele reziduale ale fermelor de animale, care patrund in sursele de apa potabila – si pot provoca boli diareice, in special in tarile sarace, care nu au sisteme de tratare a apei, potrivit OMS.

Circa 2 miliarde de persoane consuma apa contaminata cu fecale, ceea ce cauzeaza aproape 1 milion de decese anual.