Scala impactului schimbărilor climatice asupra bolilor infecțioase

0
111

Impactul schimbărilor climatice asupra apariției și răspândirii bolilor infecțioase ar putea fi mai mare decât se credea anterior, potrivit unor cercetări de la Universitatea din Liverpool, informează Food Quality News.

Institutul pentru Infecții și Sănătate Globală al Universității a declarat că descoperirile îi vor ajuta pe factorii de decizie să acorde prioritate supravegherii agenților patogeni care pot răspunde la schimbarile climatice și pot contribui la consolidarea rezistenței la boli infecțioase. Ei au evaluat amploarea impactului schimbărilor climatice asupra unei game largi de boli care afectează semnificativ sănătatea umană și animală.

Bolile infecțioase sensibile la schimbările climatice și-ar putea schimba distribuțiile spațiale, ciclurile anuale / sezoniere sau incidența și severitatea manifestărilor. Dr. Marie McIntyre a spus că efectele schimbărilor climatice sunt examinate de obicei pentru agenți patogeni specifici sau boli specifice.

„Studiul nostru este diferit pentru că am examinat problema sensibilității climatice în general, într-un mod mai echilibrat”, a declarat ea pentru FoodQualityNews. „Am dorit să răspundem la o serie de întrebări cum ar fi: majoritatea bolilor vor răspunde la schimbările climatice sau doar câteva; care sunt caracteristicile acestor boli care vor răspunde; și este posibil ca cele mai semnificative boli infecțioase din punct de vedere sanitar sau economic să poată fi rezistente, astfel încât influența globală a schimbărilor climatice să aibă o importanță relativ redusă pentru răspândirea bolilor infecțioase?”

Sensibilitatea la clima a agenților patogeni zoonotici

Factorii climatici care influențează bolile infecțioase sunt: în primul rând schimbările climatice globale, oscilațiile climatice, fenomenele meteorologice extreme, umiditatea, precipitațiile, temperatura și vânturile; în al doilea rând altitudinea, vegetația, particulele din atmosferă și salinitatea. Umiditatea și precipitațiile au fost cei mai frecvent întâlniți și cei mai frecvent conectați factori climatici implicați în influențarea caracteristicilor bolilor infecțioase.

Bacteriile răspândite de insecte și căpușe (boli vectoriale) s-au dovedit a fi cele mai sensibile la climă, urmate de cele transmise prin sol, apă și alimente. Agenții patogeni zoonotici care s-au răspândit de la animale la oameni  au fost mai sensibili la climă decât cei care afectează numai oamenii sau numai animalele. Deoarece 75% dintre epidemii sunt zoonotice, astfel de boli pot fi afectate de schimbările climatice.

„Împreună cu bolile răspândite de insecte și căpușe și de cele răspândite prin sol, agenții patogeni transmiși pe calea apei și prin alimente au prezentat cea mai mare probabilitate de a fi influențați mai mulți factori climatici. 39% dintre cei transmiși prin apă și aproape 31% dintre agenții patogeni alimentari au fost influențați de trei sau mai mulți factori climatici”, a spus dr. Mclntyre.

„Zoonozele sunt mai sensibile la climat decât agenții patogeni prezenți numai la om sau numai la animale, astfel că există legături clare ale acestor două căi de transmitere și sensibilitatea la climă.”

Aproape două treimi dintre agenții patogeni examinați s-au dovedit a fi sensibili la climă; iar două treimi dintre aceștia răspund la mai mulți factori de climă. Cercetătorii spun că fiind sensibili la o gamă mai largă de variabile climatice este probabil ca schimbările climatice să fie mai susceptibile de a afecta o boală sau o vor afecta în moduri mai complexe. Totuși, ei au subliniat că răspunsul la schimbările climatice va depinde și de alți factori, cum ar fi schimbările în tiparele traseelor de călătorii/turism și comerț internațional, în utilizarea terenurilor, despăduriri, noi măsuri de control și dezvoltarea rezistenței antimicrobiene.

Efectele schimbărilor climatice și bolile infecțioase

Echipa de cercetători a realizat o revizuire sistematică a literaturii publicate cu privire la 100 de agenți patogeni umani și 100 de animale domestice prezente în Europa, care au cel mai mare impact asupra sănătății. Dr. McIntyre a spus că anterior nu a fost înțeleasă în profunzime cât de mari vor fi efectele schimbărilor climatice asupra bolilor infecțioase și care boli vor fi cele mai afectate.

„În cadrul lucrărilor anterioare, un alt grup a examinat o serie de boli și sensibilitatea lor la schimbările climatice, parcurgând literatura de specialitate, și a constatat că 49% au fost afectate direct sau indirect de schimbările climatice”, a spus ea.

„Prin includerea mai multor agenți patogeni care au un impact mare asupra sănătății (dintre care mulți s-ar putea presupune că sunt mai puțin probabili a fi influențați de climat), ne-am fi așteptat să fi găsit mai puțină sensibilitate climatică în studiul nostru; am găsit mai mult, 63% dintre agenții patogeni examinați fiind sensibili la factorii climatici.”

Dr. McIntyre a adăugat că studiul oferă un cadru asupra căruia să se concentreze următoara etapă a cercetării, care ar trebui să privească la natura asociațiilor dintre agentii patogeni / bolii și factorii climatici.

Cercetarea a primit finanțare de la Consiliul de Cercetare pentru Mediul Natural, iar cercetătorul principal, profesorul Matthew Baylis, a primit finanțare de la The Leverhulme Trust.