Comisia Europeana, norme mai stricte privind calitatea duala

0
27

Politicienii UE au votat in mod coplesitor in favoarea unor masuri mai dure pentru a impiedica practica duala privind calitatea produselor alimentare. “Noi condamnam practicile corporatiste incorete”, a spus un deputat european.

In sesiune plenara din 13 septembrie, 464 de politicieni au votat in favoarea recomandarilor cuprinse in rezolutia fara caracter legislativ, existand 69 de voturi impotriva si 17 abtineri. Raportul va fi acum examinat de Comisia Europeana.

Realizat de Olga Sehnalová, o politiciana ceha, membra a Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor, raportul solicita o cooperare transfrontaliera rapida. Aceasta inseamna ca autoritatile din domeniul protectiei consumatorilor, asociatiile de consumatori si Comisia Europeana vor face schimb de date cu privire la produsele potential neconforme.

Deputatii europeni doresc, de asemenea, o abordare comuna in ceea ce priveste testarea produselor pentru a aduna “dovezi fiabile si comparabile” si pentru a stabili cat de serioasa si raspandita este practica. Aceste rezultate ale testelor trebuie publicate intr-o baza de date disponibila publicului si analizate “nu mai tarziu de sfarsitul anului 2018”.

ambalaje_de_protectie, dualaPoliticienii au cerut, de asemenea, producatorilor sa adauge un logo la ambalajul produselor lor care sa informeze consumatorii ca, in cazul respectivului produs, continutul si calitatea aceleiasi marci sunt identice in tarile UE.

Producatorii spun ca pot exista motive legitime legate de schimbarea retetelor/compozitiei in tari diferite.

Cand raportul lui Sehnalová a fost aprobat de membrii Comisiei parlamentare pentru piata interna si protectia consumatorilor (IMCO) din Uniunea Europeana, la inceputul acestei veri, un purtator de cuvant al asociatiei producatorilor si comerciantilor FoodDrinkEurope (FDE) a declarat ca a salutat liniile generale ale raportului recunoscand ca:

“pot exista diferente acceptabile in ceea ce priveste compozitia unui singur produs si ca produsele pot sa difere in mod legitim datorita preferintelor consumatorilor, aprovizionarii cu anumite ingredienter locale, cerintelor legislatiei nationale sau obiectivelor reformulate.”

Dar un deputat care s-a adresat Parlamentului in dimineata dinainte votului, a declarat:

“Un copil de trei luni nu are gusturi diferite de la o tara la alta. Pur si simplu vrem egalitate […] si fapte.”

Sehnalová a declarat:

“Produsele ce au calitate duala submineaza increderea cetatenilor in functionarea corecta a pietei interne a UE si, prin urmare, necesita o solutie la nivelul UE. Daca produsul,  indiferent daca este vorba de un aliment, o bautura, un produs cosmetic sau un detergent, difera, dar pentru consumator el pare identic cu acela comercializat pe o alta piata, aceasta situatie ar trebui sa fie considerata o practica comerciala neloiala. Nu pot exista nici produse si nici consumatori de mana a doua, in UE.”

Politicianul german Julia Reda, din partea Verzilor a numit practica o “insulta la adresa consumatorilor”, in timp ce membrul polonez al PPE, Adam Szejnfeld, a declarat ca el considera ca practica este “o infractiune” si o “frauda”.

Deputatii europeni au salutat noua propunere a Comisiei in favoarea consumatorilor, propusa in aprilie, dar a cerut clarificari suplimentare, adaugand ca au fost “ferm convinsi” ca este necesar un amendament la anexa I (care enumera practicile interzise) care sa includa cazurile de dubla calitate.

Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a declarat ca:

 CE are o dorinta sincera de a colabora cu deputatii europeni si de a gasi o solutie care, in acelasi timp, nu creeaza denaturari pe piata unica.

Comisia Europeana a alocat 2 milioane de euro unui centru comun de cercetare insarcinat cu elaborarea unei metodologii care sa ajute la deconspirarea acestei practici, precum si a unei abordari comune de testare pentru intreaga Uniune Europeana.


VA INVITAM LA ESE 2018, SA DISCUTAM PE ACEST SUBIECT, DAR SI PE MULTE ALTELE LEGATE DE ETICHETARE, SIGURANTA SI ETICA ALIMENTELOR SI SUPLIMENTELOR!

INVITAT SPECIAL EFSA: Raymond O’Rourke | expert EFSA în scheme de calitate și etichetarea privind țara de origine.

Taxa de inscriere/zi: 150 euro + TVA/zi

In perioada 5-15 septembrie beneficiati de 10% discount!

Pentru pachetele de parteneri/sponsori va rugam sa ne contactati la +40744162991 sau pe e-mail la office@roaliment.ro.

Pentru înscrieri online vă rugăm să completați formularul de înscriere MĂ ÎNSCRIU!