Determinarea calitatii microbiologice a aerului in fabricile de procesare

0
2712

Microorganismele precum mucegaiurile, drojdiile și bacteriile sunt microbiote prezente in fabricile de procesare din industria alimentara. Deoarece se dezvolta intr-un mediu umed, ele sunt responsabile pentru un numar mare de procese care altereaza mancarea si reprezinta un potential pericol pentru sanatate.

domca_qualityMetodele de igienizare a aerului Domca, prezentate Alinda RO, permit dezinfectarea suprafetelor și a mediului, folosind spray-uri biocide. Pentru a asigura o igiena corecta a camerelor frigorifice si a facilitatilor unde produsele alimentare sunt prelucrate si pastrate, este nevoie de un biocid eficient, unul compatibil cu alimentele- cu alte cuvinte, compus de aer capabil sa elimine microorganismele, fara a lasa reziduuri daunatoare sanatatii. In acest sens Domca ofera solutii de nebulizare, care sunt adecvate pentru utilizare in industria alimentara si care garanteaza reducerea semnificativa a nivelurilor de contaminare microbiologica.

Eficienta tratamentului

Prima actiune presupune prelevarea de probe in vederea identificarii incarcarii microbiene. Apoi, se aplica produsul prin nebulizare, folosind un echipament de microdifuziune cu aer rece, cu scopul de a obtine 0,5-10 micraparticule. La 3-4 ore dupa tratament se vor preleva probe din nou, in scopul de a evalua eficacitatea. In functie de incarcatura microbiana tratamentul va fi efectuat saptamanal, la fiecare 15 zile sau lunar.

alinda1

Exemple de nebulizator cu aer rece

Procedura de prelevare a probelor

Procedura de esantionare a probelor se bazeaza pe dispozitivul de impactare agar (ISO 14-698), cu aerobiocolectorul Air Test Omega (LCB, Franta). Inainte de prelevare se va dezinfecta capacul superior al echipamentui cu un produs de curatare a suprafetelor. Dupa aceea, in conditii aseptice complete, asezati placile RODAC de 55 mm cu culturile selectate. Volumul de aer prelevat per unitate este de 80 L. Toate controalele vor fi triple. Fiecare tratament trebuie sa fie efectuat de trei ori, prima inainte de a curate fabrica, cea de a doua, dupa curatare, iar ultimul, dupa nebulizare.

alinda2Aerobiocolector (stanga), Procedura de prelevare probe (dreapta)

Mediul de cultura

Placa Count Agar (PCA: Acest mediu este potrivit pentru numarul total de bacterii si microorganism mezofile aerobice. Dupa prelevarea de probe, placile incubate timp de 24 h la 30 ° C.

Rose-Bengal Agar: Acest mediu este utilizat pentru mucegai si drojdii. Timpul de incubare este de 3-5 zile la 25 ° C.

Numarare coloniilor

Urmare a timpului de incubare adecvat, se procedeaza la numararea coloniilor prin utilizarea unui contor de colonie.

Dupa determinarea numarului de colonii, si luand in considerare debitul de aer si de timpul de prelevare a probelor rezultatul va furniza numarul de unitati de colonii pe metru cub de aer UFC / m3 (daca este cazul, utilizarea tabletei de eroare).

alinda3

Placile RODAC dupa incubare. A. PCA. aerobi mezofili Inainte de nebulizare B. aerobi mezofili dupa nebulizare C. Rose Bengal. Matrite si drojdii inainte de nebulizare D. Rose Bengal. Matrite si drojdii dupa nebulizare

Rezultate

Incarcarea microbiana a mediului este exprimata in CFU / m3, inainte si dupa tratament, si reprezinta valoarea medie a numarului a minim doua esantionari. Calitate aerului poate fi evaluata in raport cu parametrii prezentati in tabelul 1.

Parametrii de calitate de referinta a mediului – tabel 1

alinda_tabel1

Cum sa interpretam rezultatele – un exemplu: 

Camera de depozitare 1 intr-o fabrica din industrie alimentara a fost nebulizata in conformitate cu cerintele producatorului. Apoi, din aer s-au prelevat probe inainte si dupa nebulizarea cu tratament. Fiecare eșantionare acopera un volum de 80 L de aer per placa.

Dupa incubarea in laborator s-au obtinut urmatoarele rezultate:
• Placa PCA ( inainte de treatment) = 50 ufc
• Placa Rose Bengal ( inainte de treatment) = 120 ufc
• Placa PCA ( dupa treatment) = 1 ufc
• Placa Rose Bengal ( dupa treatment) = 0 ufc

Aceste rezultate se bazeaza pe u volum de 80 L de aer, dar rezultatul final trebuie sa fie exprimat in m3 de aer ( 1000 L). Astfel, dupa conversie, avem:

• Placa PCA ( inainte de treatment) = 625 ufc / m3
• Placa Rose Bengal ( inainte de treatment) = 1500 ufc / m3
• Placa PCA ( dupa treatment) = 12.5 ufc / m3
• Placa Rose Bengal ( dupa treatment) = 0 ufc / m3

In raport, rezultatele vor arata dupa cum urmeaza:

alinda_tabel2In final, rezultatele sunt comparate cu valorile de referinta in tabelul 1, si arata ca inainte de nebulizare in camera de depozitare la rece 1 mediul este contaminat. Dupa nebulizare, calitatea aerului in camera de depozitare la rece 1 este excelent.

Detalii pe http://www.alinda.rologo