Dublu standard la biscuiti si croissant-uri, constatat de ANPC

0
ANPC

Vineri, conducerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a comparat produse alimentare asemanatoare vandute de acelasi hipermarket in Romania si in Franta, constatand practicarea unui dublu standard de calitate de catre retelele comerciale multinationale.

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a aratat ca eticheta unui pachet de biscuiti Petit-Beurre comercializat in Romania indica un continut de grasimi vegetale, in timp ce eticheta unui pachet de biscuiti Petit-Beurre vandut in Franta de acelasi comerciant indica un continut de produs lactat. Produsele comparate erau din acelasi brand, Petit-Beurre, dar din sortimente diferite.

Presedintele ANPC, Marius Pirvu, a respins posibilitatea ca diferenta semnificativa de pret dintre cele doua produse sa fie motivul determinant al continutului diferit al acestora.

Presedintele ANPC a sustinut ca exista un dublu standard de calitate utilizat de comerciant pe cele doua piete, prin faptul ca ambele produse sunt vandute sub acelasi brand – Petit-Beurre.

De asemenea, directorul general al ANPC a comparat un croissant cu caise vandut de un supermarket in Romania, cu acelasi croissant vandut in Franta de acelasi supermarket.

Potrivit etichetelor, croissantul comercializat in Romania are piure de caise cu o concentratie de caise in proportie de 2%, iar croissantul vandut in Franta include piure de caise cu o concentratie de caise de 35%. Si in cazul acestei comparatii, conducerea ANPC a sustinut ca pretul este irelevant si ca reteaua de retail practica un standard diferit de calitate in Romania comparativ cu pietele din Europa de Vest.

In context, Marius Pirvu a acuzat marile retele comerciale prezente in Romania de practicarea unui dublu standard in ceea ce priveste calitatea.

“Exista o legislatie europeana, Regulamentul 1169, pe care ei ar trebui sa il respecte. Din nefericire, ei gasesc anumite posibilitati si fac astfel de lucruri. Ei considera ca sunt doua produse diferite”, a acuzat Marius Pirvu.

Acesta a subliniat ca el, personal, “are o problema” cu importurile de proasta calitate.

“Tot timpul am considerat ca mediul de afaceri trebuie sa fie un partener pentru noi, autoritatile. Dar cand eu, cel putin de un an de zile, constat ca media celor sanctionati ramane constanta, inseamna ca avem o problema, adica trebuie cumva sa gasim solutia, am parcurs toate etapele necesare vizavi de ceea ce inseamna parteneriatul cu agentul economic. Unii raspund, dar eu personal am o problema, o spun public, cu ceea ce vine din import de proasta calitate”, a afirmat presedintele ANPC.

El considera ca producatorii romani au fost dezechilibrati de comerciantii vest-europeni.

“Nu contest, sunt si producatori romani care incalca legislatia. Dar eu cred ca ei au fost pusi intr-un dezechilibru major cand au intrat in competitie cu ceea ce inseamna un operator economic din afara”, a afirmat Pirvu.

Presedintele ANPC a avertizat ca inspectorii pentru protectia consumatorilor nu vor ezita sa inchida mari magazine, in cazul in care acestea nu vor respecta prevederile legale.

“Am avut discutii, cred ca lunar, cu asociatia marilor retaileri. Din nefericire, constat ca nu se schimba lucruri si atunci trebuie sa le schimbam noi. Feed-back-ul meu este sa modific legislatia. Am inchis si mari magazine, vom continua sa inchidem daca nu respecta prevederile legale, si toate acestea nu ca sa speriem mediul de afaceri, dar nu putem sta cu mainile in san si sa ne uitam ca importul ne sufoca, produsele proaste ne sufoca si noi sa nu luam nici o masura”, a incheiat Marius Pirvu.