Romania si Slovenia cer ca la etichetarea mierii sa fie precis indicata tara de origine

0
90

Romania si Slovenia vor sa schimbe legislatia din Uniunea Europeana de etichetare a mierii prin indicarea precisa a tarii de origine, indiferent daca aceasta provine de la tari un UE sau state terte, a afirmat, sambata, Tanja Strnisa, secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Alimentatiei din Republica Slovenia, la conferinta “Apicultura in context european si mondial”.

“Am fost foarte bucuroasa sa aflu astazi ca Romania a facut progrese in acest domeniu, si sa aflu, de asemenea, ca atat cultivatorii de albine, apicultorii, cat si Ministerul Agriculturii se straduiesc sa obtina o miere de foarte buna calitate, ca s-a reusit in Romania sa dubleze productia si aproape sa se dubleze numarul de colonii, de familii de albine. Am mai auzit astazi ceva foarte importat legat de calitatea mierii dumneavoastra, de faptul ca si consumatorii de miere doresc sa fie informati in legatura cu calitatea mierii si mai ales sa fie informati cu privire la tara de origine, cu provenienta mierii.

In conformitate cu legislatia actuala a Uniunii Europene pe eticheta se poate mentiona provenit din Uniunea Europeana sau nou-UE, iar consumatorii nostri si apicultorii doresc sa aiba informatii mai precise, daca este dintr-o tara terta, din care anume tara terta, iar daca este din Uniunea Europeana din care tara membra a Uniunii Europene provine. Iar in aceasta privinta cele doua ministere ale noastre se sustin unul pe altul in ideea schimbarii acestui mod de etichetare la nivel european”, a spus Tanja Strnisa.

Prezent la conferinta de presa, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a declarat ca ar trebui sa ne dea de gandit faptul ca in Romania consumul de zahar pe cap de locuitor este de 30 de kg, iar cel de miere pe cap de locuitor este de un kg si ca ar trebui sa face diferenta in optiunile pe care le avem.

Tanja Strnisa a participat sambata la conferinta “Apicultura in context european si mondial”, eveniment realizat in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul, organizat cu prilejul “Zilei Mondiale a Albinei”, si-a propus sa evidentieze importanta polenizatorilor pentru umanitate si pentru intregul ecosistem, asupra necesitatii dezvoltarii sectorului apicol in contextul schimbarilor climatice, precum si rolul crucial al acestora in cresterea randamentului culturilor.

Principalele subiecte ce au fost dezbatute au vizat situatia sectorului apicol precum si importanta acestuia in context european si mondial, sanatatea albinelor, apicultura ecologica in Romania, sprijinul FAO pentru apicultura durabila.

mierii, SloveniaRomania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins in anul 2015 un varf de 1,47 milioane de familii de albine.

La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Potrivit datelor ACA, in ultimii 2-3 ani, consumul de miere a inregistrat o crestere de 15%, pana la 550 de grame pe locuitor pe an, insa si in aceste conditii Romania se afla tot la coada clasamentului, la nivel european.

Datele statistice arata ca romanii consuma de 3-4 ori mai putina miere comparativ cu cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia. Din pacate, tot din cifrele statistice, se vede ca romanii consuma in fiecare zi 70 de grame de zahar si doar 3 grame de miere.