Societatea Vegana: ”Interzicerea de catre UE a numirii produselor vegetale cu denumiri care induc ideea de carne, incalca drepturile fundamentale ale omului”

0
115

Propunerile europene de interzice a numirii produselor vegetariene sau vegetale, cu denumirile traditionale asociate cu alimentele pe baza de carne, sunt contestate pe baza faptului ca acestea ar incalca “drepturile fundamentale ale omului”, in cazul veganilor.

La inceputul acestei luni, Comisia pentru agricultura a Parlamentului European a sustinut interzicerea pentru produsele vegetariene si vegetale a folosirii, pe etichete si in descrierile produselor, a terminologiei asociate in mod traditional cu carnea. Propunerea, care va merge in plenul Parlamentului dupa alegerile europene din mai, se refera la termeni precum ”friptura, carnatii, escalope si burger”.

In cazul in care proiectul castiga sprijinul majoritatii deputatilor europeni luna viitoare, burgerii vegani si vegetarieni ar putea deveni “discuri” din legume, in timp ce carnatii fara carne ar putea deveni “tuburi” vegetale (vegie tubes).

Intr-o scrisoare de 14 pagini trimisa autoritatilor europene de reglementare, Societatea Vegana a declarat ca interdictia ar contraveni dreptului cetatenilor europeni de a fi informati cu privire la modul in care ar trebui consumate marfurile, negand persoanelor care cauta optiuni fara carne “beneficiile oferite de legislatia UE privind etichetarea clara”.

Organizatia a sustinut ca masurile propuse nu ar putea fi implementate, intrucat normele UE recunosc ca “orice limitare a drepturilor fundamentale trebuie sa respecte principiul proportionalitatii si sa raspunda obiectivelor de interes general”.

Societatea Vegana a subliniat, de asemenea, ca propunerea ar pune “sarcini administrative excesive” asupra entitatilor publice, inclusiv a scolilor, a furnizorilor de servicii medicale, a departamentelor guvernamentale, a fortelor de politie si a penitenciarelor.

Scrisoarea include o anexa cu peste 100 de exemple de descriptori de produse alimentare pe baza de plante folositi in sectoarele public si privat, sugerand ca multe institutii ar fi afectate.

Dr. Jeanette Rowley, avocat pentru drepturile vegane la Societatea Vegana (The Vegan Society), a declarat ca propunerea nu este “aliniata” cu politica UE privind diversitatea.

“Nu este in interesul public si, daca ar fi pusa in aplicare, ar avea un impact disproportionat asupra societatii, afectand functionarea zilnica normala a tuturor entitatilor publice si private care furnizeaza alimente”, a subliniat ea avertizand despre “haosul administrativ”.

“Impactul pe scara larga al acestei propuneri nerezonabile si costisitoare nu trebuie subestimat”, a avertizat dr. Rowley.

“De ce sa folosim numele de carne in primul rand?”
Dr. Rowley a citat legislatia europeana privind etichetarea alimentelor, care stipuleaza ca

“informatiile referitoare la produsele alimentare ar trebui sa … le permita consumatorilor sa identifice si sa utilizeze in mod corespunzator produsele alimentare” si a sustinut ca “utilizarea denumirilor de ‘carne’ ii informeaza pe consumatori cum pot fi preparate si utilizate produsele pe baza de plante.”

Cu toate acestea, un purtator de cuvant al Asociatiei britanice a procesatorilor de carne (BMPA) a insistat ca utilizarea denumirilor de carne pentru a descrie produsele pe baza de legume ar putea, in sine, sa induca in eroare consumatorii.

“Ideea este ca vorbim despre etichetarea exacta”, a declarat purtatorul de cuvant al asociatiei, pentru FoodNavigator. “Atunci cand achizitionati produse din supermarket, cum ar fi ‘chiftele de carne fara carne’, exista, aproape sigur, sansa ca publicul sa fie inselat. Unele produse te gandesti ca sunt prezentate ca si cum ar dori sa insele cumparatorul. De ce folosesc numele de carne, in primul rand?”

Incercarea “disperata” de a restrictiona marketingul
Societatea Vegana a respins notiunea de “incercare de a sustine o economie agricola depresiva” si a avertizat ca propunerile – daca sunt admise – ar “crea confuzii in intreaga UE”.

George Gill, CEO la The Vegan Society, i-a descris pe promotorii proiectului legislativ respectiv, ca pe angajati “disperati” ai lobby-ului pentru producatorii si procesatorii de carne, care incearca sa restranga optiunile de marketing bazate pe plante, in fata cererii in crestere.

“Pe masura ce consumatorii se disociaza din ce in ce mai mult de consumul produselor animale, cererea de produse vegane creste. Nu exista nici o indoiala ca industria carnii, a produselor lactate si a oualor se simt amenintate de acest lucru si incearca cu disperare sa restrictioneze comercializarea produselor vegane “, a sustinut Gill – unul dintre semnatarii scrisorii.

“Aceste propuneri nu au nimic de-a face cu protectia consumatorilor si in schimb sunt motivate de preocuparile economice ale industriei carnii. Solicitam oficialilor europeni sa respinga aceste masuri irationale, pentru ca alternativelor vegane ale carnii sa le fie interzisa utilizarea termenilor conventionali calificati, pe care toata lumea ii foloseste de zeci de ani”.