Reziduuri de pesticide, descoperite in 71% din fructe si 43% din legumele non-bio din Franta

0
226

Peste 71% din fructele si 43% din legumele non-bio consumate in Franta contin reziduuri de pesticide, ciresele si telina fiind printre cele mai afectate, potrivit unui raport realizat pe baza unor analize efectuate in perioada 2012-2017 si publicat joi de ONG-ul Generations futures.

Aceasta asociatie, care actualizeaza un prim bilant publicat la inceputul anului 2018, se bazeaza pe statisticile furnizate de Directia generala de combatere a fraudelor din Franta (DGCCRF). Optsprezece tipuri de fructe si 32 de tipuri de legume au fost retinute pentru efectuarea unor analize realizate timp de cel putin cinci ani.

“Pe parcursul celor sase ani, in medie, 71,9% din esantioanele de fructe contineau reziduuri de pesticide, iar 2,9% dintre ele depaseau ‘limita maximala de reziduuri’ (LMR)”, a transmis ONG-ul Generations futures intr-un comunicat. Valorile LMR reprezinta praguri legale europene care nu trebuie sa fie depasite.

“Pentru legume, media a fost de 43,3% din esantioanele vizate (continand reziduuri) si 3,4% dintre ele au depasit valorile LMR”, precizeaza acelasi ONG.

Concluziile sunt destul de asemanatoare cu cele dezvaluite in urma cu 18 luni de organizatia franceza.

Situatia este deosebit de critica in cazul cireselor (89% din esantioane prezentau reziduuri), clementine si mandarine (88,1%), struguri (87,3%), grapefruit/pomelo (86,3%), piersici si nectarine (82,9%), capsuni (82,9%) si portocale (81,2%).

Cel mai putin afectate sunt prunele si corcodusele (50,8%), avocado (27,8%) si kiwi (25,8%).

legume1In cazul legumelor, telina se afla in fruntea clasamentului (84,9% dintre esantioane prezentau reziduuri), fiind urmata de ierburi aromatice (69,3%), andive (67,2%) si salata verde (66,5%).

La celalalt capat al clasamentului se afla sfecla (6,9%), taro/igname (3,7%), sparanghel (2,1%) si porumb dulce (0,8%).

Depasirile de LMR au vizat in special ananasul (9,6% din esantioane), ciresele (5,2%), kiwi si grapefruiturile (4,2%).

In cazul legumelor, ierburile aromatice ocupa primul loc (21,5% depasiri de LMR), fiind urmate de telina si napi. Usturoiul, porumbul, pepenele verde si dovleceii au ramas sub pragul LMR.

“Trebuie incurajat consumul de fructe si de legume, insa consumatorii vor sa beneficieze de efectele pozitive ale acestor plante fara sa fie obligati sa ingereze in acelasi timp reziduuri de pesticide cu proprietati ingrijoratoare”, a subliniat Francois Veillerette, presedintele ONG-ului Generations futures.

“Depasirea LMR nu implica neaparat un pericol”, a precizat in 2018 Loic Tanguy, director de cabinet in cadrul DGCCRF. In toate situatiile, in cazul constatarii unor depasiri ale LMR, este ceruta retragerea de pe piata a acelor produse.

In 2018, reprezentantii agriculturii franceze au regretat ca raportul preliminar nu a facut o distinctie intre produsele originare din Franta, din UE si din spatiul non-UE. ONG-ul Generations futures afirma ca a transmis aceasta solicitare reprezentantilor DGCCRF, insa, pana in acest stadiu, cererea lor nu a fost solutionata.