10 miliarde de euro pentru bioeconomie si dezvoltarea resurselor naturale de la Comisia Europeana

0
70

Comisia Europeana a alocat 10 miliarde de euro pentru bioeconomie si dezvoltarea resurselor naturale pentru perioada 2021 – 2027, a declarat, marti, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, in conferinta organizata la finalul reuniunii informale a ministrilor Agriculturii din statele UE, care a avut ca tema principala “Cercetarea in Agricultura si Bioeconomie – Crearea de sinergii”, anunta AGERPRES.

“Comisia Europeana a alocat 10 miliarde de euro in propunerea cadrului financiar multianual pe agricultura pentru perioada 2021 – 2027 pentru bioeconomie si dezvoltarea resurselor naturale. Deci, e normal sa ne punem banii in sprijinul a ceea ce spunem ca vrem sa facem, tocmai ca sa putem sa aplicam aceasta strategie a bioeconomiei. (…) As vrea ca Politica Agricola Comuna (PAC) sa isi joace pe deplin rolul in dezvoltarea bioeconomiei. Acum s-au pus bazele, iar noul Parlament si noua Comisie vor putea sa faca alti pasi pe aceasta cale. Urmeaza presedintia finlandeza, care va prelua ceea ce s-a facut in timpul presedintiei romane si vor veni cu urmatoarele masuri practice, cu programele care sa permita implementarea politicilor pe care le-am elaborat”, a spus Hogan.

El a precizat ca inovarea este esentiala pentru pregatirea agriculturii pentru viitor, dar si pentru a asigura oportunitatile in acest sens.

“Avem mari oportunitati pentru cresterea si ocuparea fortei de munca in mediul rural. Pana in 2030, putem sa cream un milion de locuri de munca in agricultura, insa agricultura trebuie sa fie in centrul politicilor noastre. Trebuie sa joace un rol important in crearea si retinerea in mediul rural a locurilor de munca si in ultimii ani am subliniat acest lucru incepand cu declaratia din 2016 unde am stabilit principiile temei pe care o discutam astazi”, a spus Phil Hogan.

Comisarul european a sustinut ca ii este “recunoscator presedintiei Romaniei si ministrului Agriculturii personal” pentru atentia pe care o acorda bioeconomiei si pentru modul in care Romania poate contribui la dezvoltarea agriculturii in Europa.

La randul sau, vicepresedintele Comisiei pentru agricultura din Parlamentul European, Paolo de Castro, si-a inceput discursul in conferinta prin a-i multumi ministrului Daea pentru “excelenta organizare” a Consiliului informal de la Bucuresti.

“Parlamentul European tocmai a fost reales, iar pana la inceputul lunii iulie va incerca sa constituie noile comisii si Comisia de agricultura. Se lucreaza la acest lucru. As vrea sa subliniez si eu ca este nevoie de cercetare si inovare. Sustinem ferm propunerea comisarului Hogan de a se creste si bugetul pentru cercetare. Nu putem face fata provocarilor viitorului decat cu mai multa inovare. In interventia mea din Consiliu am vorbit despre un alt aspect al cercetarii: noile tehnici de cultivare si de crestere a animalelor, respectiv aspectul genetic. In acest sector, agricultura trebuie sa dispuna de mai multe instrumente pentru a gestiona schimbarea climatica si pentru a gestiona alte riscuri, de aceea inovarea este foarte importanta. Deci, facem eforturi in acest sens”, a spus Paolo de Castro.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a prezidat marti, 4 iunie, reuniunea informala a ministrilor Agriculturii si Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul informal), eveniment organizat la Palatul Parlamentului din Bucuresti.

Presedintia romana a identificat bioeconomia drept una dintre prioritatile sale si, in acest sens, a organizat deja Conferinta la nivel inalt privind “Cercetarea si inovarea in agricultura – o baza pentru dezvoltarea agriculturii europene, a zonelor rurale si a bioeconomiei”, care a avut loc la Bucuresti, pe data de 5 aprilie 2019.

Bioeconomia acopera toate sectoarele si sistemele care se bazeaza pe resurse biologice. Acesta este unul dintre cele mai mari si mai importante sectoare ale UE, care include agricultura, silvicultura, pescuitul, alimentele, bioenergia si bioprodusele, cu o cifra de afaceri anuala de aproximativ doua miliarde de euro si in care muncesc aproximativ 18 milioane de persoane. De asemenea, acesta este un domeniu esential pentru stimularea cresterii in zonele rurale si de coasta.

UE finanteaza deja cercetarea, demonstrarea si punerea in aplicare a unor solutii durabile, bazate pe incluziune si circulare, inclusiv cu 3,85 miliarde de euro alocate in cadrul actualului program de finantare al UE, Orizont 2020.

Pentru perioada 2021-2027, Comisia a propus alocarea a 10 miliarde euro in cadrul programului Orizont Europa pentru alimente si resurse naturale, inclusiv pentru bioeconomie.