Trei sferturi din mierea produsă la nivel mondial conține pesticide (studiu)

0
165

Trei sferturi din mierea produsă în întreaga lume conține pesticide care ucid albinele, constată un studiu, concentrațiile înregistrate rămânând însă, sub limitele maxime admise pentru consumul uman, informează Food Navigator.

Prin analiza a 198 mostre de miere s-a măsurat concentrația a cinci neonicotinoide utilizate cel mai frecvent – acetamiprid, clothianidin, imidacloprid, thiacloprid și thiamethoxam. Rezultatele au arătat că 75% din miere conține cel puțin unul din cele cinci pesticide. 86% dintre probele recoltate din America de Nord au fost contaminate, urmate de 80% dintre probele culese în Asia și de 79% dintre probele ce au venit din Europa. 30% din toate eșantioanele conțin doar un neonicotinoid, iar 10%, patru până la cinci pesticide.

Îngrijorător este și faptul că în cazul a două dintre eșantioanele analizate s-a găsit prezența a cinci neonicotinoide în cantități care depășesc standardele autorizate pentru consumul uman.

„La standardele actuale, marea majoritate a eșantioanelor studiate nu constituie motive de îngrijorare pentru sănătatea consumatorilor, pentru cele cinci pesticide urmărite”, a declarat autorul principal al studiului, Edward Mitchell, profesor la Laboratorul de biodiversitate a solului de la Universitatea din Neuchâtel, Elveția.

Preocupare pe termen lung

Neonicotinoidele sunt folosite în principal la culturile mari, (porumb, rapiță și sfeclă roșie), împotriva insectelor dăunătoare, cărora le alterează sistemul nervos, provocând paralizie și moarte. Aceste substanțe trec în polenul și nectarul florilor care în cele din urmă sunt folosite de către albine pentru a produce mierea. Rezultatele studiului mai arată și că în cazul celor cinci neonicotinoide măsurate concentrația totală a fost, în medie, 1,8 nanograme pe gram (ng / g) în probele contaminate și a ajuns la un maxim de 56 ng / g. Nivele maxime autorizate de reziduuri de pesticide (CMR) în produsele alimentare, în Uniunea Europeană sunt de 50 ng / g pentru acetamiprid, imidacloprid și tiacloprid și de 10 ng / g pentru clothianidin și thiamethoxam) și nu au fost atinse pentru niciun neonicotinoid testat.

„În timp ce aceste niveluri de pesticide nu constituie o preocupare urgentă pentru consumul uman, situația ar putea deveni critică în viitor. Cu peste 350 de pesticide sintetice folosite în Elveția, care se pot degrada în chiar și mai mulți compuși, metaboliții și combinațiile lor sunt prin urmare fără sfârșit, ceea ce face ca orice studiu să fie complet iluzoriu”, a spus dr. Mitchell. „Prin urmare, suntem limitați la cercetarea pe termen scurt, adesea concentrată pe singurul compus activ. Astfel, nu luăm în considerare adjuvanții (alte molecule incluse în rețeta comercială a pesticidului) sau prezența metaboliților, câteodată toxici, sau chiar cu mult mai toxici decât compușii activi înșiși.”

Studii ulterioare

Studiile anterioare au raportat o gamă largă de apariții și concentrații de neonicotinoide în miere. Într-un studiu britanic, 16 dintre cele 22 de probe au fost pozitive pentru clothianidin, dar pentru toate aceste probe, concentrațiile măsurate, s-au situat toate sub 0,02 până la 0,82 nanograme pe gram (ng / g), niveluri aflate sub  limita de detectare a unui studiu sârb (1,0 ng / g) în care niciun eșantion nu a fost găsit pozitiv la testare.

O mult așteptată reevaluare a unor pesticide de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), ce ar fi trebuit să aibă loc la începutul acestui an, a fost amânată până în această toamnă. Reevaluarea, urmează să determine siguranța utilizării a trei pesticide neonicotinoide – clothianidin, thiamethoxam și imidacloprid – care au fost deja interzise temporar în UE, în ceea ce privește utilizarea acestora pe anumite culturi, încă din 2013. La începutul acestui an, ONU a criticat utilizarea pesticidelor, solicitând punerea în aplicare a unor măsuri necesare adecvate în domeniul alimentației și sănătății, pentru a elimina pesticidele dăunătoare.

„Corporațiile au responsabilitatea de a se asigura că substanțele chimice pe care le produc nu constituie amenințări la adresa acestor drepturi. Există în continuare o lipsă generală de conștientizare a pericolelor pe care le prezintă anumite pesticide, situție exacerbată de eforturile industriei de a continua să le producă, precum și de atitudinea guvernelor care se complac în afirmații conform cărora legislația și cadrele de reglementare existente oferă suficientă protecție.”