Microorganisme pentru cresterea sigurantei alimentare

Chr. Hansen a prezentat culturile de bioprotectie Safepro pentru diverse aplicatii utilizate in industria carnii

0
383

Una dintre cele mai noi metode folosite in scopul cresterii sigurantei alimentare este utilizarea culturilor starter de bioprotectie in produsele din carne.

 In Romania, compania daneza Chr. Hansen, care dezvolta ingrediente naturale pentru industria alimentara, precum culturi de microorganisme, enzime, probiotice sau coloranti naturali, a organizat recent un seminar in cadrul caruia a prezentat cele mai recente evolutii in domeniu. Evenimentul a fost organizat ca parte a strategiei „Nature’s No. 1”, lansata de companie in anul 2013.

„Noi credem ca putem imbunatati viata si alimentele prin solutii complet naturale si sigure”, au declarat reprezentantii Chr. Hansen in cadrul evenimentului.

 „Eticheta curata”: o tendinta actuala

Consumatorii au devenit in mod tot mai evident reticenti in achizitia de alimente, in general, si produse din carne, in special, care contin E-uri. Producatorii de carne ce vor sa urmeze aceasta tendinta trebuie sa faca fata catorva provocari. In functie de tipul de cultura, utilizarea „bacteriilor bune” ajuta la pastrarea culorii si gustului proaspat al carnii sau preparatelor din carne, inhiba cresterea bacteriilor nedorite, precum Listeria, in sunca si alte preparate fierte si afumate, fara a modifica pH-ul sau alte atribute senzoriale.

Chr._Hansen4Alte bacterii, combinate cu produse vegetale, pot fi utilizate in locul nitritului de sodiu. Utilizarea bacteriilor bune cu rol de protectie poate fi o oportunitate pentru producatorii din industria carnii de a se diferentia pe piata, de a creste siguranta alimentara si de a avea un brand protejat, pastrand caracteristicile organoleptice, acelasi termen de valabilitate si aceeasi siguranta alimentara.

E timpul pentru inovatie

Solutiile oferite de Chr. Hansen se incadreaza in cele mai noi tendinte de obtinere de produse naturale, cu etichete curate, de crestere a sigurantei in consum si de reducere a risipei alimentare. Pe langa bine-cunoscutele produse crud-uscate, culturile de bioprotectie se pot utiliza in multe alte aplicatii: specialitati crud-uscate maturate si bacon; sunca fiarta si bacon fiert; carne proaspata si produse din carne proaspata; produse feliate si ambalate (in vid sau MAP) – pentru a preveni aparitia mazgii si pentru a oferi stabilitate culorii.

Strategia Chr. Hansen – Nature’s No. 1

Chr._HansenCompania Chr. Hansen a dezvoltat strategia Nature’s No. 1 ca urmare a cresterii continue a cererii de produse sanatoase, cu un continut minim de substante artificiale.

„Prin Nature’s No. 1, Chr. Hansen isi propune sa fie in continuare furnizorul numarul 1 mondial de solutii naturale in toate ariile de expertiza in care activeaza: solutii microbiene, enzime, probiotice si coloranti naturali. Toate produsele oferite se bazeaza pe cercetari intense si competente de dezvoltare asociate cu investitii semnificative in tehnologie”, se arata intr-un comunicat al companiei.