Producătorul de preparate din carne, Cris-Tim, a implementat în sistemul său de producție tehnologii în premieră pentru România.

Datorită inovațiilor la nivel de rețetă, rezultatul a ani de cercetare, produsele sale sunt, acum, mai curate și mai sănătoase, fiind fără gluten, amidon, MDM, soia, coloranți sintetici sau monoglutamat de sodiu adăugat.

Nicoleta Ene, director de producție Cris-Tim

RO.aliment: Ce și-a propus Cris-Tim să realizeze prin acest proiect de anvergură, ce a avut drept rezultat trecerea la un sistem de producție „etichetă curată”?

Nicoleta Ene: Putem spune că venim cu o revoluție în tot ceea ce înseamnă industria alimentară românească. Vom schimba total modul de percepție a consumatorului față de ce înseamnă un produs sănătos, aditivare, E-uri, conservabilitate, termen de garanție, calitate, toate acestea reprezentând o abordare nouă pe termen mediu și lung. Acesta este viitorului industriei noastre și a businessului nostru. În ultimii ani, consumatorii români au devenit tot mai atenți la ce consumă și caută produse sănătoase. Putem spune că acest trend european își face tot mai mult simțită prezența și în țara noastră, întrucât oamenii sunt tot mai informați și se îndreaptă fie spre zona de mezeluri cât mai sănătoase, cu cât mai puține E-uri, fie în zona de ready – meal.

RO.a: În general, „clean label” implică eliminarea componentelor greu de pronunțat din produs. Așa a fost și pentru Cris-Tim? Ați plecat de la ipoteza că trebuie să găsiți înlocuitori „curați” pentru produsele companiei?

N. E.: Dezvoltarea conceptului de „Etichetă Curată” a pornit de la valorile companiei: grija față de oameni, responsabilitate, calitate, inovație în sensul îmbunătățirii calitative a produselor noastre, a identificării unor soluții tehnologice care au ca și proveniență surse naturale ce pot substitui aditivii alimentari cu indicativ E și, de asemenea, orientarea noastră către nevoile speciale ale consumatorilor (alergici la soia și gluten).

RO.a: Care a fost rezultatul acestui efort? Ați reușit să eliminați complet E-urile din produsele Cris-Tim?

N. E.: În prezent, avem produse fără E-uri (Vitality, Forzosso), produse cu 2 E-uri (gama Obrăjori), iar, în funcție de tipul de produs și grupa din care face parte, produse cu cel mult 5 E-uri. Utilizarea unui număr redus de E-uri a fost rezultatul unui proiect de lungă durată, a testării unor soluții pe care uneori credeam că trebuie să le upgradăm și să le repetăm la „nesfârșit”… Dar cu ajutorul echipei și al partenerilor noștri, cărora țin să le mulțumesc, am validat variante de produse ale căror proprietăți le-am îmbunătățit și în care am reușit să eliminăm sau să substituim după caz aditivii alimentari utilizați cu ingrediente provenite din surse naturale.

RO.a: Care este specificul unui sistem de producție de tip „eticheta curată”?

N. E.: Sistemul de producție la Cris–Tim are ca și specificitate aplicarea unui tratament de conservare HPP (High Pressure Processing, n.tr. procesarea la înaltă presiune), care prin acțiunea unui parametru fizic realizează o conservare în mod natural și permite reducerea numărului de aditivi chimici.

De asemenea sunt aplicate binecunoscutele măsuri de prevenire a posibilelor contaminări prin separații de flux în spațiu pentru alergeni, sisteme speciale de tratare a aerului, dezinfecție suprafețe și aer prin intermediul sistemelor de ozonificare, UV etc.

RO.a: Cum își pot adapta procesatorii români unitatea de producție pentru a avea și produse „etichetă curată”?

N. E.: Factorii determinanți pentru un astfel de sistem de producție sunt specifici fiecărei unități, în funcție de dotarea tehnologică, infrastructură, de gama sortimentală a produselor etc.

cris-timRO.a: Curentul „clean label” în România este abia la început. De când a apărut această idee, de a avea produse „curate”, pentru Cris-Tim?

N. E.: De când a înființat această companie, Radu Timiș a susținut că fiecare produs Cris-Tim cumpărat este o invitație pentru consumator de a sta la masă cu dânsul și cu familia sa. Ne-am definit un obiectiv care să rezoneze cu viziunea domnului Radu Timiș: „orice om care alege un produs Cris-Tim se așează, practic, la mine la masă, alături de familia mea, deci îi voi oferi întotdeauna tot ce avem noi mai bun”. Pornind de la această idee, s-a născut apoi un proiect de suflet, făcut de oameni pentru oameni: „Eticheta Curată”.

Cu această inovație majoră pe care Cris-Tim o aduce pe farfuriile românilor, vrem să le demonstrăm că produsele pot fi gustoase și sănătoase deopotrivă. Știm că pare de necrezut, dar produsele cu „Etichetă Curată” sunt rezultatul unui efort de cercetare și investiție în procesul de producție și la nivel de rețetă, tocmai pentru a oferi același gust savuros, fără nicio grijă pentru sănătatea consumatorilor. În acest moment, credem că am reușit o mare schimbare în slujba consumatorilor și îi invităm să încerce produsele Cris-Tim cu „Eticheta Curată” la raft!

ingredienteRO.a: Care au fost dificultățile cu care v-ați confruntat în trecerea la sistemul „eticheta curată”?

N. E.: Aș menționa, în acest context, două dintre ele: validarea funcționabilității unor substanțe din surse naturale în asigurarea caracteristicilor organoleptice ale produselor și aplicarea unor soluții care să substituie acțiunea sinergetică dintre aditivii chimici ce aparțineau aceleiași grupe.

RO.a: La cât se ridică investițiile efectuate pentru a putea produce „clean label”?

N. E.: Cris-Tim a investit o sumă considerabilă în ultimii ani în fabrică, tehnologie și cercetare – peste 10 milioane de euro. Odată cu această investiție, am lucrat și la schimbarea mentalității oamenilor, a modului de lucru, am acordat o mai mare atenție și grijă sistemului de producție și a trasabilității furnizorilor. Este un efort mult mai mare și la nivel uman ca să se înțeleagă necesitatea controlului și a sustenabilității acestui proiect pe termen lung.

RO.a: „Clean label” nu se aplică doar preparatelor din carne, ci și altor produse alimentare. Are în plan, Cris-Tim, implementarea sistemului „clean label” și la celelalte produse din portofoliu?

N. E.: Sistemul se va extinde pentru toate produsele din portofoliu, dar nici în cazul preparatelor din carne nu se va opri la nivelul actual. Îmbunătățirea continuă face parte din starea de spirit a marii familii Cris-Tim!