Înghețul a lovit puternic sectorul european al fructelor și legumelor

0
231

Vremea rea din luna aprilie a afectat sectorul european al fructelor și legumelor. Au fost făcute o serie de estimări timpurii, însă pagubele reale nu vor fi cunoscute decât peste câteva săptămâni. Întinderea lor depinde, de asemenea, și de vremea din săptămânile următoare.

În unele țări va continua să fie rece și chiar zăpadă. În alte țări va începe să se încălzească. Mulți producători vorbesc despre o situație pe care nu au mai experimentat-o niciodată. Mai jos este prezentată o trecere în revistă a pagubelor cauzate de îngheț în diferite țări europene.

SystecItalia

Daunele totale din Italia sunt uriașe, deși greu de estimat. Se referă la milioane de euro. Mai întâi a dat grindină și apoi țara a fost lovită de îngheț. Între regiunile Veneto și Marken, vremea de Paște nu a fost deloc bună. Ploile și grindina au afectat suprafețe întinse de livezi sau alte culturi aflate în câmp deschis. Când vine vorba de mere, în Trentino și Tirolul de Sud, grindina a lovit puternic, dar este prea devreme să spunem cât de mari sunt pagubele. Producătorii au fost însă pregătiți pentru îngheț, astfel că rapoartele timpurii indică daune de 20-30% pentru Tirolul de Sud. Emilia Romagna a fost de asemenea foarte afectată, o suprafață de 450 de hectare de podgorii fiind compromisă. Au mai fost distruse 3 milioane de plante de tomate care au înghețat irecuperabil. Alte produse afectate sunt sparanghelul, fructele dulci, fructele nucifere și căpșunile. Totuși, multe alte fructe și legume au fost lovite. Este prea devreme pentru estimări reale, însă sectorul fructelor și al strugurilor este foarte preocupat de posibilele consecințe ale frigului. Au fost folosite diverse tehnici și mașini pentru a lupta împotriva înghețului, inclusiv elicoptere. Când vorbim de kiwiul din regiunea Lazio, mai mult de 60% din recoltă a fost afectată.

Germania

Elbe Obst este un producător de mere din nordul Germaniei și are livezi în jurul orașului Hamburg. Potrivit lui Frank Döscher, daunele din nord nu sunt atât de rele. Cele mai multe probleme au fost raportate în sudul Germaniei. De asemenea, producătorii din est și vest au raportat daune. Suprafața totală deținută de companie este de aproximativ 10.000 de hectare. Au fost raportate daune la cireșe și căpșuni. Zonele tradiționale cu coacere timpurie, cum ar fi Oberrheingraben, Neckarraum, Rheinessen, Mittelrhein și Südpfalz, au fost mai afectate. De asemenea, temperaturile din landul Altes au scăzut sub nivelul de îngheț, dar florile erau încă în faza de înflorire verde și roz și astfel erau mai puțin vulnerabile. Peste 200 de hectare de cireși sunt protejate cu folie. Se așteaptă în continuare mai multe zile cu frig.

Polonia

Merele din Polonia nu erau încă înflorite, iar înghețul a avut un impact mai redus, iar pagubele sunt mai mici decât în Belgia și Olanda. Potrivit lui Jan Nowakowski de la Genesis Fresh, vor mai trece încă două săptămâni înainte de a cunoaște cifrele exacte. „În prezent, se estimează că vor fi pierderi de 15-20%, pagubele variind în funcție de regiune, deci este greu de estimat care sunt prejudiciile totale. În prezent, vremea este rece și ploioasă în Polonia și este posibil să avem îngheț și în luna mai, așa că va trebui să așteptăm și să vedem”, a declarat Jan. Pe măsură ce merele din Polonia intrau în vegetație, cultivatorii erau pregătiți pentru a le oferi protecție suplimentară împotriva frigului.

Mugurii care au fost grav afectați nu vor mai face mere. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că fructele care supraviețuiec vor fi de calibru mai mare. Jan indică faptul că piața este deja panicată. „Mulți clienți mă contactează pentru a încheia contracte, deoarece se tem că vor exista scăderi ale producției în sezonul viitor. Va fi un sezon foarte dificil.” Producătorii de cireșe și de fructe moi au fost de asemenea greu afectați în Polonia. Există estimări ale pierderilor în rândul producătorilor de cireșe de 70-80%. Pagubele cauzate de îngheț variază în funcție de regiune. Anumite soiuri de struguri de masă au fost de asemenea lovite, în special soiurile fragile, cum ar fi Draper și Liberty. În orice caz, o recoltă mare nu este de așteptat pentru acest sezon. Pentru anumite soiuri va fi sfârșitul, deoarece acestea nu vor fi chiar potrivite pentru industrie.

Austria și Elveția

În Austria există aproximativ 700 de cultivatori și 3.000 de hectare de livezi doar de mere. Companiile de asigurări lucrează la colectarea de date, dar va mai dura ceva timp înainte ca totul să fie contabilizat. Merii erau deja înfloriți atunci când a lovit vremea rece, deci trebuie să vedem mai întâi dacă floarea a supraviețuit. Austria a avut un sezon dificil și anul trecut, iar producătorii sperau că anul acesta va fi normal. Temperaturile de până la -6 grade Celsius au cauzat pagube importante în zonele de producție austriece în primele ore ale zilei de 21 aprilie 2017. Zonele din Steiermark, Kärnten, Südburgenland și unele locuri din Niederösterreich, Oberösterreich, Tirol și Vorarlberg au fost afectate în mod deosebit. În principal, pomii fructiferi au fost puternic afectați de îngheț. „În total au fost afectate peste 12.000 de hectare. Conform primelor cifre, se estimează un prejudiciu total de peste 50 de milioane de euro. Daunele totale vor putea fi stabilite în câteva zile”, a spus dr. Kurt Weinberger, președintele Asigurării austriece împotriva grindinii, într-un prim bilanț intermediar. În Elveția, multe livezi au fost lovite de îngheț. Înflorirea a avut loc cu două săptămâni mai devreme decât de obicei, deoarece era încă destul de cald înainte de Paște. Daunele nu au fost încă estimate pe deplin, dar probabil vor fi mari.

Bulgaria

În anumite părți ale Bulgariei, temperaturile au scăzut la -4 grade Celsius, fapt care a cauzat pagube uriașe în rândul producătorilor de vișine și cireșe. În opinia cultivatorului Plamen Mihaylov de la Cherry Dream Ltd, cea mai mare regiune de cultivare a cireșului, Kustendil, situată în sud-vestul țării, a fost afectată considerabil, pierzând până la 70% din viitoarea recoltă. Cultivatorii din centrul țării, unde se află Cherry Dreams, au mai puține daune, în jur de 20-30%, iar compania însăși a protejat recolta în mai multe moduri și astfel nu au fost prea afectați. Soiurile timpurii au fost afectate în mod special. Multe soiuri târzii nu au înregistrat niciun prejudiciu, iar Mihaylov indică faptul că există și o veste bună: cireșele care supraviețuiesc vor avea o dimensiune mai mare. Recoltarea cireșelor va începe în jurul datei de 20 mai.

Ucraina

În Ucraina, temperaturile nu au fost extrem de mici, dar a nins. Acest lucru a cauzat numeroase probleme logistice și se așteaptă ca această situație să influențeze sezonul viitor. Este încă prea devreme să spunem, dar anumite soiuri de fructe, cum ar fi fructele nucifere și cele moi, au fost afectate. Se așteaptă mici daune pentru producătorii de mere, deoarece nu erau încă în plină floare. În Odessa, au fost folosite focuri pentru a proteja pepenii verzi și galbeni. „Au fost folosite pentru mai multe zile, cu succes”, spune Valentina Katsua pe pagina ei de Facebook. Alți comercianți au raportat că legumele precoce au întârziat și că prețurile anumitor legume au crescut foarte mult, inclusiv la sfeclă roșie, morcovi și varză. Se înregistrează lipsa a diverse produse agricole. Comercianții caută să importe morcovi, cartofi și varză, în special din Polonia și Olanda. Starea vremii nu pare a se schimba prea repede. Între timp cultivatorii fac tot ce pot pentru a-și proteja producția. În sud-estul Ucrainei, daunele în rândul producătorilor de fructe sunt estimate a se ridica la aproximativ 30%.

Bosnia și Herțegovina

Bosnia și Herțegovina s-a confruntat, de asemenea, cu căderi masive de zăpadă. În anumite părți stratul de zăpadă a ajuns chiar la 20 de centimetri. Se așteaptă ca temperaturile negative să se înregistreze și în următoarele câteva zile. „Există temeri pentru producția de mere, pere, prune și căpșuni”, spune Bojan Kecman, ministrul agriculturii. Producătorii de fructe din Bosnia și Herțegovina au apelat la ajutorul armatei pentru a lupta împotriva frigului cu elicoptere. Un alt raport din Bosnia și Herțegovina arată că mulți agricultori au făcut focuri în livezi pentru a salva recolta. În ciuda tuturor eforturilor, se așteaptă înregistrarea de daune serioase. O mulțime de fructe se aflau la sfârșitul perioadei de înflorire. De asemenea, zăpada a determinat ruperea ramurilor unor copaci. Un adevărat dezastru natural.

Serbia

Serbia a fost de asemenea lovită de îngheț, dar nu există încă estimări oficiale. O mulțime de mașini și sisteme au fost folosite pentru a lupta împotriva înghețului. Unii estimează o pierdere de aproximativ 15% din producția totală de mere.

Belgia, Olanda și Franța

A fost foarte frig în Belgia, înregistrându-se temperaturi de până la minus 6 grade Celsius. Pentru a menține livezile calde, au fost folosite diferite mașini și produse, dar acest lucru nu a folosit prea mult, deoarece a fost doar cu câteva grade mai cald și astfel temperatura a rămas sub limita de îngheț. În Belgia, nu există suficientă apă pentru a iriga. Cea mai mare regiune de cultivare a fructelor este Zuid-Limburg, care a fost grav afectată. Daunele cauzate la mere, în special, sunt uriașe. Primele estimări indicau o pagubă de 50-75% la măr, dar ulterior au ajuns la aproape 80%. Producătorii s-au confruntat cu mai mulți ani dificili și nu știu ce să facă. Daunele pot crește și mai mult. Mulți meri au fost în plină floare. Când floarea îngheață, este aproape sigur că nu va fi niciun măr. Situația este mai puțin clară pentru pere, care erau în urma merelor din punct de vedere vegetativ, dar acest lucru se va clarifica în următoarele săptămâni. Mulți muguri au înnegrit parțial, dar asta nu înseamnă că nu vor exista pere. Totul depinde de vremea din săptămânile următoare. Cu toate acestea, cultivatorii sunt încă plini de speranță: perele pot salva sezonul. Producătorii au estimat că a fost afectată 78% din producția de mere, 82% din cea de cireșe și 63% din cea de pere. În Olanda, daunele variază foarte mult ca urmare a înghețului din timpul nopții. În cele mai multe zone a fost posibilă irigarea. În Betuwe, mulți cultivatori au reușit să facă acest lucru, dar în Limburg acest lucru nu este posibil pe suprafețe extinse. În Zeeland, variază în funcție de cultivator. „Va trebui să vedem care sunt daunele reale”, spune Zweer van Aalsburg de la FruitMasters. „Pentru unii cultivatori este un dezastru. Producătorii din Limburg au avut daune în urma căderilor de grindină și anul trecut și acum suferă pagube cauzate de îngheț. În Belgia daunele sunt chiar mai mari decât în Olanda și vom vedea cum a fost afectată Europa Centrală în săptămânile următoare.” În Franța, multe dintre soiurile de fructe au fost afectate de îngheț, iar în ceea ce privește cireșele, zona din Avignon a fost afectată foarte mult. Pentru piersici și nectarine, pare să fie bine în acest moment, dar mai multe informații vor fi disponibile în următoarele câteva săptămâni, iar strugurii de masă din regiunea Ventoux sunt în mare măsură distruși. Franța a evitat înghețul. În centrul și nordul Franței au existat rapoarte despre daunele provocate la fructele din Valea Loarei (care sunt uriașe), unele dintre aceste rapoarte vorbind despre pierderi de 50%, în vreme ce alte rapoarte spun că daunele sunt mult mai mici.

Spania

Producătorii din Valencia au fost afectați de îngheț. Într-un raport al uniunii cultivatorilor din Valencia (AVA-ASAJA) este indicat faptul că s-au înregistrat temperaturi de până la -5 grade Celsius. Aceasta a provocat o mulțime de daune. Aproximativ 4.000 de hectare de fructe au fost afectate în Los Serranos, inclusiv strugurii, migdalele, fructele nucifere și legumele. Costurile sunt estimate la aproximativ 4 milioane de euro. Cu o săptămână mai devreme, în regiunea UtielRequena, alte aproximativ 10.000 de hectare au fost afectate de același fenomen. Daunele sunt și aici de ordinul milioanelor.

Regatul Unit

În Regatul Unit au fost, de asemenea, nopți reci. Producția de fructe moi a fost întârziată din cauza frigului. Producătorii sunt foarte preocupați de pomii din livezi, precum merii, cireșii și perii. Aceștia sunt foarte vulnerabili în timpul perioadei de înflorire. În momentul de față, valoarea prejudiciului în Regatul Unit este încă în curs de calculare. Există deja unele estimări în ceea ce privește anumite regiuni. În est, în Kent, dauna pare a fi cea mai severă. În unele livezi, proporția daunei se ridică la 50-80% din producție. Sparanghelul nu a fost lovit, dar producția a fost întârziată. Producătorii sunt, de asemenea, îngrijorați de evoluția culturilor de afine și fasole.