nutritie

Înțelegerea dorințelor consumatorilor, posibilitatea lansării unor noi segmente de ingrediente și înțelegerea impactului mențiunilor de sănătate asupra inovării pot duce la succes în vânzări, arăta Dr. Ing. Gabriela Mohan, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, la prima ediție a conferinței INGREDIENTS SHOW.

„Produsele funcționale și suplimentele alimentare se mențin pe poziții puternice – rămân provocări legate de aprobările mențiunilor de sănătate ale EFSA și de nevoia de cercetare continuă pentru ingrediente noi și inovatoare. Sectoare cum ar fi probioticele și alimentația pentru sportivi sunt solicitate de către consumatori, însă atingerea succesului pe piață va necesita probabil mai multă colaborare cu furnizorii și clienții, pentru a dezvolta produse care într-adevăr să răspundă nevoilor de consum”, arăta Dr. Ing. Gabriela Mohan.

„Există o nevoie tot mai mare de dovezi științifice pentru a susține proprietățile declarate ale ingredientelor. Consumatorii caută formate inovatoare de prezentare și modalități mai simple de satisfacere a nevoilor nutriționale. Mențiunile nutriționale și cum anume este îmbunătățită sănătatea vor continua să aibă un impact major asupra inovării și marketingului în întreaga Europă”, explica aceasta, în continuare.

Sănătatea mintală: hrană pentru creier la toate vârstele

De la vitamine și minerale, la Omega-3 și polifenoli, cercetarea indică multe ingrediente/opțiuni potențial benefice și disponibile pentru sănătatea cognitivă.

„Deoarece probleme cum ar fi demența și boala Alzheimer devin din ce în ce mai frecvente la populațiile vârstnice, sănătatea creierului este principala grijă pentru mulți seniori. De fapt, accentul pe sănătatea cognitivă ar trebui să se pună încă de la început, când creierul copilului se află în stadiul de dezvoltare. Și pentru că învățarea și memoria sunt vitale la orice vârstă, produsele pentru sănătatea cognitivă oferă oportunitatea de a capta o cotă de piață importantă. Menținerea unei minți ascuțite – este preocuparea principală pentru 55% dintre consumatorii cu vârste de peste 65 de ani. Boala Alzheimer, cea mai frecventă cauză a demenței, începe să afecteze pacienții mai tineri”, arăta reprezentanta IBA București.

Extractele de fructe bogate în polifenoli sunt cercetate pentru a ajuta în cazul declinului memoriei legat de înaintarea în vârstă.

Nutriția ca fundație – sănătatea copiilor

În ciuda progreselor în domeniul științei, tehnologiei și al dezvoltării produselor, nutriția pentru sugari și copii și imunitatea continuă să fie preocupări globale majore.

„Chiar înainte de naștere și ulterior în primii ani de viață – primele 1000 de zile din viața unui copil – nutriția adecvată și funcția imună sunt esențiale pentru sănătatea și dezvoltarea copilului; probioticele, prebioticele și grăsimile, cum ar fi omega 3, reprezintă părți importante ale ecuației, atât pentru pentru mame cât și pentru copii, și pot fi obținute prin suplimente alimentare, alimente funcționale, alăptare, formulă lactată pentru sugari sau prin alte mijloace”, explica Gabriela Mohan în cadrul prezentării sale susținute la Ingredints Show.

Gabriela Mohan, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare

Cercetările arată că suplimentarea cu omega 3 influențează pozitiv dezvoltarea imunității. Alimentele funcționale cu probiotice pot ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor intestinale la copii.

INGREDIENTS SHOW reprezintă un eveniment special conceput pentru a facilita schimbul de informații între furnizorii de ingrediente și procesatorii din industria alimentară. Astfel, Sovata a devenit punctul de întâlnire al industriei alimentare dedicate ingredientelor. La conferință au fost prezentate inovații, tendințe de consum și evoluții comerciale ce influențează astăzi industria prelucrătoare a produselor alimentare.