legislație
Cesare Varallo, Vicepreședinte – Business and Regulatory Affairs, EU – INSCATECH

Una dintre cele mai așteptate prezentări de la INGREDIENTS SHOW, eveniment organizat în premieră națională de revista RO.aliment, a fost cea a avocatului italian specializat în domeniul litigiilor și consultanței din domeniul industriei alimentare europene, Cesare Varallo, care a vorbit despre implicațiile modificărilor legislației europene în domenii precum etichetarea nutrițională și a băturilor alcoolice, nivelul permis de acrilamidă și al acizilor grași trans din alimente.

Spre exemplu, acesta arăta implicațiile noilor măsuri privind nivelul admis de acrilamidă din alimente, reglementările influențând domenii largi precum producerea de cartofi prăjiți, chipsuri și snacksuri din legume și cartofi, producerea de pâine, cereale pentru micul dejun, produse de panificație și patiserie, cafea și substituenți de cafea, alimente pe bază de cereale, pentru copii mici.

Printre actele normative europene cu impact semnificativ asupra industriei alimentare din UE, Cesare Varallo amintea Reg. 178/2002 și RASFF, Reg. 2017/625 (asupra controalelor oficiale) ce intră în vigoare din 14 decembrie 2019 (anumite articole intră în vigoare însă, la date diferite: art. 92-101 de la 29 aprilie 2018; art. 163 de la 28 aprilie 2017; iar articolul 1 alineatul (2) litera (g), articolul 34 alineatele (1), (2) și (3), articolul 37 alineatul (4) litera (e) și articolul 37 alineatul (5) se aplică de la 29 aprilie 2022), Reg. 2015/2283 (Novel Foods). Un impact semnificativ vor avea și acordurile comerciale cu Canada și Asia sau Brexitul, dar și evoluțiile tehnologice precum agricultura inteligentă, IoT (internetul lucrurilor), aplicațiile de inteligență artificială și dorința consumatorilor pentru urmărirea trasabilității produselor, arăta avocatul italian.

„Cum ar trebui privite toate aceste schimbări? Amenințări sau oportunități? Riscuri sau provocări? Totul depinde de noi și de cât de pregătiți și determinați suntem să facem față noului”, consideră vicepreședintele – Business and Regulatory Affairs, EU – INSCATECH.

Cesare Varallo, avocat italian specializat în domeniul litigiilor și consultanței din domeniul industriei alimentare europene, Vicepreședinte – Business and Regulatory Affairs, EU – INSCATECH a fost prezent la prima ediție a conferinței INGREDIENTS SHOW, eveniment organizat în premieră națională de revista RO.aliment, în perioada 6-7 septembrie, la Sovata, la Danubius Health SPA Resort. A fost a doua oară când a acceptat invitația revistei noastre la un eveniment B2B în România, după seminarul SINN din februarie anul acesta.