Cum ar putea imprimarea 3D sa aduca inovatia in industria alimentara?

0

Imprimarea 3D s-ar putea dovedi o tehnologie transformatoare pentru industria alimentara, de la personalizarea meselor la ajutoarele cu cerinte dietetice. Deborah Williams exploreaza starea actuala a tehnologiei si ce ar putea insemna pentru piata.

Intr-o epoca in care gusturile alimentare se indreapta catre personalizare, tiparirea produselor alimentare 3D, procesul de pregatire a unei mese sau a unui produs alimentar prin intermediul unei metode automatizate de aditivi a fost prezentata ca o tehnologie care ar putea participa la furnizarea de solutii.

Si, intr-un moment in care cerintele dietetice ale consumatorilor sunt in crestere (si variate), imprimarea produselor alimentare 3D, aduce beneficii pentru cei, de exemplu, cu alergii alimentare, permitand dietei sa fie special concepute nu numai pentru a da gust mancarii, stil si gust, dar si pentru a creea un aliment sanatos pentru consumator.

Cu toate acestea, in aceasta etapa de dezvoltare a tiparirii produselor alimentare 3D, in prezent, tehnologia este ocupata preponderent de ideea de a crea forme, folosind ingrediente simple sau produse mixte cu un singur ingredient si mai putin atenta la nutritie, ingrediente sau continuturi materiale.

Consumatori mofturosi versus gusturi personalizabile
Potrivit ultimelor rezultate obtinute de Observatorul Mondial al Obezitatii Globale, 27,4% dintre barbati si 30% dintre femeile in varsta de 16 ani si peste, in Anglia, sunt obezi. Cu optiuni de personalizare, observatorii din industrie au discutat daca tiparirea hranei 3D ar putea fi o modalitate de combatere a obezitatii sau a foametei la nivel global.

“Cu siguranta nu voi spune ca imprimarea 3D va rezolva aceste probleme”, spune Daniel van der Linden, manager de dezvoltare a afacerilor la organizatia de cercetare din Olanda. “Dar ceea ce vad este ca aceasta tehnologie deschide noi oportunitati industriei alimentare si consumatorilor, sa gandeasca in mod diferit asupra modului in care este fabricat un produs alimentar. De exemplu, prin tiparirea produselor alimentare 3D, puteti plasa ingrediente in pozitii distincte. Puteti plasa ingrediente, cum ar fi sarea sau zaharul, in afara produsului alimentar sau chiar sa micsorati cantitatea in intregul produs. Astfel, in acest fel, se poate obtine un produs alimentar mai sanatos pentru consumator si poate juca un rol important in abordarea obezitatii”.

Beneficiile pentru sanatate nu se opresc aici, declara sustinatorii. Remedy Health, o companie de suplimente de vitamine bazata pe imprimarea 3D, din Marea Britanie, are un concept nou, NOURISH3D, firma spunand ca acesta ii ofera o nutritie personalizata, explica Melissa Snover, cofondator si CEO, “permitand oamenilor sa creeze o singura doza zilnica de mestecat , cu sapte ingrediente active diferite, specifice acestora”. Lansand NOURISH3D in Marea Britanie, in aceasta vara, firma a revendicat o premiera mondiala pentru industrie.

Lansarea initiala a lui Snover in tiparirea hranei 3D a fost facuta printr-o alta firma cu sediul in Marea Britanie, The Magic Candy Factory, care este un co-proiect cu cofetarul german Katjes. Ea spune ca Fabrica Candy Magic a facut-o sa-si dea seama ca, desi consumatorii iubesc produsele de cofetarie 3D, nu rezolva in mod specific o problema.

“Cu NOURISH3D, cred ca am gasit acum o oportunitate foarte buna de utilizare a tiparirii produselor alimentare 3D, ceea ce creeaza o optiune mai buna de a intra pe piata c altceva decat ceea ce este disponibil in prezent. Acest nou concept ii face pe oameni sa obtina exact suplimentele de nutritie pe care le doresc fara nici o extras sau pierdere. Este o solutie fara zahar, fara continut de plastice, pentru vegani.”

Imprimarea 3D este, de asemenea, benefica in zonele de sanatate, cum ar fi, fortificarea organismului, restrictii alergice si de prevenire a bolilor.

“In viitor, puteti imprima cartofi prajiti care sunt facuti din proteine, intarindu-i cu ingrediente active diferite. In prezent lucram la un proiect pentru pacientii cu dementa, fabricand bomboane tiparite 3D cu un continut foarte mare de apa pentru a-i ajuta in privinta deshidratarii, ceea ce, in fapt, va permite oamenilor sa aiba capacitatea unei fabrici la indemana “, spune Snover.

“Mentinerea fericirii consumatorilor este destul de dificila prin utilizarea metodelor traditionale de procesare a alimentelor”

Dar toate aceste personalizari vor da de gandit celor mai mofturosi dintre noi care nu au incredere in tehnologie?
Van der Linden considera ca acest lucru nu este posibil.

“In organizatia noastra, vedem schimbari dramatice in peisajul consumatorilor si care intr-adevar necesita sa ne gandim la mai multe modalitati de a anticipa acest comportament in schimbare al consumatorilor. Exista un avantaj din partea consumatorilor pentru a avea acces la produse alimentare sanatoase, proaspete, care sa respecte propriile cerinte nutritionale personale. Mentinerea fericirii consumatorilor este destul de dificila prin metode traditionale de procesare a alimentelor”, spune el.

“Dar trebuie sa incepem sa ne gandim la noile tehnologii care ne permit sa oferim consumatorului viitorului – viitorul apropiat – si cred cu tarie ca imprimarea 3D poate fi una dintre solutiile in acest sens”.

Provocari cu care se confrunta imprimarea produselor alimentare 3D

Imprimarea 3D nu vine fara provocarile sale. Companiile daca vor sa avanseze in mod eficient aceasta tehnologie, trebuie sa gaseasca cazul de utilizare corespunzator.

Companiile trebuie sa inteleaga ce le permite tehnologia si cum se potriveste cu strategia lor actuala sau cu strategia pe care doresc sa o dezvolte. Stiind ceea ce vindeti este important, dar sa stiti cum sa-l vindeti consumatorului este vital.

Snover explica:

“Exista atat de multe oportunitati, dar trebuie sa fie gasite cazuri reale de utilizare, care sunt mai bune decat modul curent, si trebuie sa ajunga pe piata la un pret care nu este ridicol. Tehnologia a fost costisitoare la inceput, dar acum puteti obtine ceva decent pentru un pret bun. Asta se intampla intr-o curba de tehnologie, cand tehnologia devine mai uzata si mai optimizata, devine mai rentabila si devine mai usor de utilizat-adaptat. Aici trebuie sa impingem conceptul – utilitatea si costurile pentru consumator”.

O alta provocare cu care se confrunta imprimarea produselor alimentare 3D este disponibilitatea. Numarul companiilor care vand imprimante pentru produse alimentare 3D trebuie sa creasca, precum si capacitatile masinilor, pentru a fi utilizate pe scara larga sau acceptate pe scara larga de companii.

Ultima provocare este interactiunea dintre personalizare si scara. Din perspectiva tehnologica, industria trebuie sa inteleaga cum poate spori complexitatea produselor alimentare tiparite si cum poate sa sporeasca tehnologia. Punerea la dispozitie la scara mai larga este ceva care va necesita o atentie suplimentara in urmatorii ani.

Snover spune:

“Daca o imprimanta 3D doreste sa aiba un loc in bucatarie, ea trebuie sa poata face mai mult de un lucru. O imprimanta 3D trebuie sa poata combina diferite ingrediente pentru a crea o multitudine de produse finale diferite pentru ca aceasta sa aiba succes pe o baza larga, si aceasta va fi o provocare enorma din mai multe unghiuri diferite – nu atat de mult cercetarea – ci si provocarea tehnica de a ajunge sa functioneze”.

Deci, cum arata viitorul imprimarii alimentare 3D?
Van der Linden sugereaza folosirea 3D pentru a crea diferite forme de hrana pentru a fi in fruntea acestei tehnologii si este de asteptat sa creasca in urmatorii trei pana la cinci ani.

“Companiile ar trebui sa foloseasca tehnologia pentru a oferi solutii personalizate, in ceea ce priveste continutul nutritional, textura si structura in spatiul comercial. In prezent, TNO analizeaza diferite tehnologii noi de imprimare, cum ar fi imprimarea pe baza de pulbere si modul in care poate fi aplicata in industria alimentara”.

Evenimentul destinat afaceror din Jakajima, care desfasoara intalniri pe domenii tehnologice, cum ar fi Internetul obiectelor, agricultura verticala si imprimarea 3D, gazduieste o conferinta in domeniul tiparirii produselor alimentare 3D in iunie. Se spune ca supermarketurile testeaza deja torturi personalizate tiparite in 3D, in timp ce furnizorii ofera deserturi tiparite. Cu toate acestea, ei sustin ca este nevoie de multa cercetare pentru a schimba “ideea in realitate”.

Cercetatorii de la compania britanica de date si analiza GlobalData sustin ca “impactul dezastruos” pe care imprimarea 3D il poate avea in produsele alimentare este de cinci pana la zece ani. “In toate domeniile de inginerie, de la sectoarele auto la sectoarele aeronautice, imprimarea 3D devine din ce in ce o parte normala a procesului de proiectare si dezvoltare. Airbus utilizeaza deja tiparirea 3D in fabricarea unor componente foarte specializate – si, in general complexe – gama sau materialele care sunt disponibile pentru producatori cresc, iar aceasta tendinta va continua “, spune GlobalData in revista 3D Printing in Retail si FMCG, un raport din iunie 2018.

“In urmatorii trei pana la cinci ani, piesele imprimate 3D se vor gasi in jucarii, automobile, avioane si cladiri. Si pe termen lung, industria sanatatii, alimentatiei si logisticii sunt susceptibile de a fi afectate”.

Imprimarea produselor alimentare 3D a fost prezentata ca fiind una dintre urmatoarele inovatii tehnologice pentru a schimba industria. Companii cum ar fi Food INK, primul restaurant de imprimare 3D din lume si Remedy Health pe piata – impreuna cu producatorii majori de alimente, inclusiv gigantul de paste Barilla, care deja utilizeaza tehnologia la nivel comercial, sustinatorii se uita la viitor cu optimism. Ramane de vazut daca si cat dureaza ca tehnologia sa fie cu adevarat acceptata.