Monitorizarea alimentelor prin intermediul tehnologiei blockhain

0
43

Compania elvetiana Nestle, lantul francez de supermarketuri Carrefour si IBM colaboreaza pentru utilizarea tehnonologiei blockhain. Proiectul va facilita monitorizarea piureului de cartofi Mousline, produs alimentar aflat printre cele mai populare in Franta. Un pas reprezentativ pentru aplicarea tehnologiei blockhain.

Nestle si Carrefour sunt membre ale platformei blockhain dedicate urmaririi alimentelor Trust IBM. Companiile vor folosi tehnologia de astazi pentru monitorizarea lantului de aprovizionare al companiei Mousline, marca de cartofi instant binecunoscuta.

Cumparatorii vor putea sa scaneze un cod QR cu smartphone-urile personale pentru a afla cu exactitate de unde provin cartofii ambalati intr-un pachet specific. Totodata, vor avea posibilitatea sa urmareasca drumul parcurs de produs, pana la magazinul specific Carrefour, companie care foloseste tehnologia blockhain si pentru urmarirea traseului de aprovizionare cu pui si lapte.

“Utilizand codul QR de pe ambalajele produsului, fiecare consummator va putea utiliza o platforma securizata pe telefonul smatphone pentru accesa informatii despre lantul de aprovizionare a productiei, inclusiv soiurile de cartofi folosite, datele si locurile de fabricatie, informatii despre controlul calitatii si locurile si datele de depozitare inainte ca produsul sa ajunga in rafturi. Acest parteneriat se bazeaza pe valorile comune ale fiecarei companii pentru a aduce consumatorilor o mai mare transparenta in sectorul alimentar. Prin scanarea unui produs utilizand smartphone, consumatorii vor primi informatii fiabile si imposibil de falsificat despre lantul de aprovizionare si productie”, se mentioneaza intr-un comunicat emis de Carrefour.

trasabilitateLa randul sau lantul de supermarketuri Albertson din SUA a declarant, de curand, ca foloseste tehnologia Food Trust pentru monitorizarea aprovizionarii cu salata iceberg.

Compania multinational Auchan din Franta sustine ca va implementa permanent urmarirea alimentelor pe blockhain, in cinci dintre tarile in care opereaza: Franta, Spania, Italia, Portugalia si Senegal. In Elvetia, Gustav Grieg AG foloseste tehnologia blockhain Ethereum pentru a urmari parcursul tonului.

La nivel global, aproximativ cinci milioane de produse alimentare diferite folosesc blockhain in lantul lor de aprovizionare. Se preconizeaza o crestere semnificativa a tehnologiei blockhain, in industria alimentara mondiala.