Primii senzori ce ar putea fi utilizati la scara larga pentru detectarea alimentelor alterate

0
120

Oamenii de stiinta de la Imperial College din Londra au creat o tehnologie mai ieftina si mai precisa pentru detectarea produselor alterate, printr-o serie de senzori ce identifica gaze precum amoniac si trimetilamina in carne si peste, vinovate de stricarea produsului. Astfel, cercetatorii spun ca aceasta este prima tehnologie de acest tip viabila din punct de vedere comercial.

Paper-based electrical gas sensors sau PEGS au fost creati prin printarea electrozilor de carbon pe hartie din celuloza. Sunt materiale biodegradabile, eco-friendly si non-toxice, astfel ca nu dauneaza mediului inconjurator si pot fi inserate in ambalajele alimentelor. Senzorii sunt mai apoi combinati cu etichetele near field communication (NFC), o serie de microcipuri ce pot fi citite de dispozitivele mobile din apropiere. Cu alte cuvinte, consumatorii pot sa isi utilizeze telefonul mobil ca sa afle daca produsul mai este bun de consum sau nu.

Cercetatorii care au dezvoltat tehnologia PEGS spun ca aceasta ar putea inlocui termenul de valabilitate – un indicator nu la fel de precis al prospetimii produsului.

“Desi a fost creat pentru siguranta noastra, termenul de valabilitate poate duce la aruncarea alimentelor bune. De fapt, termenele de valabilitate nu sunt intrutotul de incredere, din moment ce oamenii continua sa se imbolnaveasca de la alimente care inca sunt in termenul de valabilitate, dar care au fost depozitate in mod incorect, de exemplu. Consumatorii vor sa aiba certitudinea ca alimentele pot fi consumate si totodata vor sa evite aruncarea mancarii doar pentru ca nu stiu daca este sigura pentru consum. Senzorii nostri sunt destul de ieftini incat sa le permita supermarketurilor sa le introduca in flux in urmatorii trei ani”, a afirmat Firat Güder, de la departamentul de bioinginerie al colegiului Imperial.

ambalaje_pesteIn prezent, senzorii ce detecteaza gradul de alterare a produsului nu sunt folositi la scara larga pentru ca sunt prea costisitori sau prea dificil de interpretat. PEGS, in schimb, are un cost de productie de doar 2 centi/buc. Senzorii care isi schimba culoarea in functie de prospetimea produsului ar putea, de asemenea, stimula risipa alimentara, din moment ce consumatorii ar putea interpreta chiar si cea mai mica schimbare a culorii ca fiind un verdict pentru un aliment alterat.

Tehnologia PEGS ajuta in toate aceste privinte. Fiind ieftin de produs si usor de interpretat, senzorii functioneaza eficient aproape la 100% umiditate, in vreme ce majoritatea senzorilor au mari dificultati cand trec de pragul de 90%. Mai mult decat atat, PEGS functioneaza la temperatura camerei, nu necesita incalzire, astfel ca sunt foarte mici consumatori de energie si sunt sensibili doar la gazele vinovate de alterarea produsului, in vreme ce alti senzori pot fi declansati si de alte tipuri de gaze.

In Marea Britanie, 1 din 3 consumatori arunca alimentele doar pentru ca au depasit termenul de valabilitate, dar 60% (4,2 milioane de tone) din alimentele in valoare de 12,5 miliarde de lire aruncate in fiecare an de britanici sunt sigure pentru consum.