Un start-up deschide drumul „Uber-ului cumparaturilor”, magazinul mobil de alimente, fara sofer

In primavara acestui an, startup-ul Robomart va lansa, in parteneriat cu lantul de magazine alimentare Stop & Shop, magazine mobile inteligente, vehicule fara sofer, in care sunt dispuse rafturi cu o diversitate larga de produse alimentare: produse semipreparate, legume, dulciuri sau snacks-uri. Primele magazine mobile, fara sofer vor ajunge in orasul american Boston.

Odata amplasate pe strazi, vehiculele Robomart vor putea fi chemate de cumparatori prin utilizarea telefonului mobil, iar un sistem bazat pe senzori si camere video va procesa in mod automat platile. Magazinele inteligente aflate pe strazile din Boston vor fi teleoperate, de la un punct de control, de o persoana. Robomart planifica operarea masinilor sale printr-un sistem autonom, bazat exclusiv pe inteligenta artificiala.

Fara ca vehiculele Robomart sa semene cu supermarket-ul fara casieri Amazon Go, se pare totusi exista concepte care le pun pe aceeasi linie: gama de produse este similara, iar sistemul bazat pe camere video si senzori inlatura necesitatea casierilor.

Amazon Go se deosebeste de alte magazine prin platile automate, realizate cu ajutorul unei retele de sute de camere video, situate in spatiul destinat cumparatorilor. Cu ajutorul vehiculelor Robomart, magazinul cu inteligenta artificiala receptioneaza selectiile facute de clienti transmitandu-le direct catre propriile conturi Amazon, cu ajutorul aplicatiei Amazon Go. Trebuie mentionat ca, inainte de a putea face cumparaturi din magazin, potentialii clienti trebuie sa aiba instalate setarile.

In acelasi sector, un start-up din Israel intentioneaza sa puna in practica o inovatie bazata pe un cos de cumparaturi inteligent. Startup-ul Tracxpoint doreste sa echipeze cosul cu tehnologia corespunzatoare, in detrimentul amplasarii de camere si senzori cu dispunere in tot magazinul. Cosurile proiectate de Tracxpoin sunt dotate cu patru camere asezate in partile laterale. Identificand automat cumparaturile facute, noteaza numele produsului, pe care il adauga la factura finala. Totodata, daca se razgandeste cumparatorul renuntand la un produs, cosul recunoaste produsul si il elimina de pe factura.