Dorin Cojocaru, APRIL: ”Vrem sa preintampinam caderea industriei romanesti”

0
924

Raportarile false ale unora dintre organizatiile de transfer de responsabilitate, entitati economice independente (SRL-uri, SA-uri) care ar fi trebuit sa colecteze si sa trimita spre reciclare o mare parte dintre ambalajele produselor comercializate pe piata romaneasca, ar putea sa puna pe butuci industria alimentara din Romania.

Interviu cu Dorin Cojocaru, Presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui.

Reporter RO.aliment: Domnule Cojocaru, pentru inceput vreau sa va intreb daca sunt unele noutati legate de ceea ce s-a discutat dupa conferinta de presa pe care ati organizat-o la sediul Romalimenta in privinta reciclarii. Suntem pe 27 ianuarie, teoretic a intrat in vigoare de doua zile acea penalitate pe care trebuie sa o plateasca procesatorii in cazul nereciclarii ambalajelor. Discutiile continua cu autoritatile sau in acest moment sunt blocate?

Cojocaru: Oficial nu am primit nicio informatie dupa conferinta de presa. Din ce am vazut in presa si la televiziuni, fiecare a inteles ce a vrut. Acum vad si o campanie facuta cred ca de Ministerul Mediului cu ONG-urile verzi, de denigrare la adresa industriei si de manipulare a opiniei publice pentru ca acele OTR-uri nu suntem noi industria, nu sunt ale noastre, sunt ale Ministerului, ca ei le-au agreat, le-au autorizat, au 10 ani de cand ei, conform legii, le-au monitorizat si le-au verificat. Acum se incearca un razboi de asta mediatic impotriva industriei, iar intre noi si reciclare sunt organizatiile de transfer de responsabilitate (OTR-uri), reciclatori, poate in spate oameni politici, un sistem condus de Ministerul Mediului, nu stiu ce sa mai cred.

Posibil ca domnul Minea, in calitatea sa de presedinte al Romalimenta sa fi reusit sa deblocheze un pic canalele de comunicare cu Guvernul si sa mearga o delegatie restransa de specialisti sa gaseasca o solutie.

In primul rand care este urgenta: sa nu se blocheze conturile companiilor care au de platit, eu pot spune ilegal, pentru ca noi am platit odata aceste OTR-uri lunar, in baza unor rapoarte declarate. Deci OTR-ul venea si informa agentul economic ca i s-au colectat X tone, sa zicem 10 tone de ambalaje (el agentul economic platea, banul jos 10 tone), in fiecare luna a lui 2015, ianuarie, februarie, martie, aprilie s.a.md..

lactate

In iunie s-a declansat auditul la aceste OTR-uri, care sunt companii independente, SRL-uri. Ele au anuntat in noiembrie 2015 ca ne-au mintit in acele rapoarte. Dar noi am platit si minciunile lor. Nu ne-au dat banii inapoi. Noi am platit, iar acum statul, Ministerul Mediului trebuia sa recupereze o parte din bani de la OTR-uri, iar diferenta s-o ia de undeva. E mai usor sa iei niste bani de la un agent economic cinstit, corect, care-si plateste taxe, impozite, salariati si asa mai departe, decat de la diverse firme cu 1-2 angajati cu sedii prin garsoniere sau chiar mai mici sau fantoma. Nu generalizez la toate OTR-urile, ca sunt vreo zece, dar o parte dintre ele au fraudat.

Ceea ce nu inteleg de ce Ministerul vine acum sa preia niste raportari false, de care noi n-am stiut si sa ne faca si pe noi complici.

Iar in luna decembrie noi, firmele din industria alimentara nu stiam ce sa declaram. Noi toti am declarat cantitate recicalta zero pentru ca nu am primit niciun raport de la OTR. De la cele in cauza, cele anchetate, iar pe luna ianuarie nu stiu daca s-au mai facut alte contracte. Si de aceea intram in infrigement, ca nu ne-am indeplinit targetul de 60%. Cum au calculat ei 60% ala eu nu stiu pentru ca in Romania a fost tot timpul la 3%. Dar sa trecem peste asta. Eu zic ca autoritatile, organele de control sa-si faca datoria si sa spuna cine e vinovat, cine a fraudat. Problema este ca noi nu am cerut decat, debolcarea sistemului, ca sa putem sa ne derulam contractele si sa ne indeplinim angajamentele, ca altfel noi vom putea plati acei 2 lei/kg sau cei 500 EUR aproape, 460 EUR/t, ca Ministerul Mediului trage de timp, ca nu trage, ca ne ajuta, ca nu ne ajuta, noi vom plati.

Acum depinde unde se duc banii astia? Se duc intr-un sistem de reciclare a ambalajelor sau se duc la Bruxelles iar ambalajele vor polua in continuare Romania.

Asta nu intelegem noi si am cerut:

1) sa nu se blocheze conturile ca sa putem sa ne desfasuram activitatea in continuare si sa nu intram in faliment, in incapacitate de plata;

2) sa nu se faca plati pana nu vedem clar cine trebuie sa plateasca – daca dai niste bani la Stat greu ti-i mai recuperezi: stai, ii chemi in instanta, trec anii, noi ne-am terminat activitatea economica in Romania, iar impactul va fi o catastrofa, deci noi vrem sa preintampinam caderea industriei romanesti. Ca nu-i vorba numai de industria alimentara, e vorba de toata industria care pune in piata ambalaj, indiferent ca e vorba de pantofi, ca avem electronice (ei mai au si timbru verde), ca sunt becuri s.a.m.d..

Ce trebuie sa inteleaga opinia publica?

Cu cat un produs e mai ieftin, si ma refer la continut (nu si la ambalaj), cu atat impactul, ponderea costului cu ambalajul va fi mai mare in pretul total la raft. Deci produsele de lux nu vor fi impactate asa puternic.

Reporter RO.aliment: Spuneti-mi ce declaratii au depus pana la urma, pe 25 procesatorii si producatorii in cazul de fata, pentru ca joi, la emisiune era vorba sa se faca un boicot adica intreaga industrie sa nu depuna nicio declaratie, dar domnia sa (Sorin Minea, presedinte Romalimenta) mi-a spus ca s-au depus unele declaratii. Ce declaratii? Si pentru ce luna? Pentru decembrie?

Cojocaru: Industria alimentara din Romania e foarte vasta, cu foarte multi agenti economici. Eu le-am recomandat membrilor APRIL sa faca declaratia pentru ca eram prinsi intre doua curente: sa nu faci declaratia si sa platesi o penalitate sau sa faci declaratia in baza rapoartelor vechi pentru ca pe noi oficial nu ne-a instiintat nimeni de la Minister ca ar trebui facuta o recalculare ca de fapt OTR-urile ne-au mintit. Legea nu spune OTR-ului ca trebuie sa informeze agentul economic, partenerul de contract, ca are de recalculat. Nu, Ministerul trebuie sa faca asta. Si atunci, la decembrie s-a trecut zero, pentru ca nu aveam nicio informatie iar softul respectiv nu-ti permitea sa pui liniuta. Recomandarea pe care am facut-o membrilor APRIL a fost sa faca declaratia si sa vedem dupa aceea ce se intampla.

Reporter RO.aliment: Zero la cantitatea de deseuri reciclate?

Cojocaru: Pai da, daca nu aveam nicio informatie. Cei care aveau contracte de reciclare nu au transmis nicio informatie la decembrie. Eu ce trebuia sa fac, sa spun minciuni sa dau o declaratie falsa, o declaratie pe propria raspundere? Asta-i caz penal. Deci situatia aceasta a fost una foarte dificila pentru agentul economic, pentru ca ei nu stiau ce sa scrie acolo. Ce sa ne asumam? E foarte greu cand trebuie sa-ti asumi vinovatia altuia. A fost greu si cred ca majoritatea au declarat asumandu-si riscul de a plati mai mult.

Reporter RO.aliment: In ianuarie ati spus ca OTR-urile au conturile blocate in marea majotitate. Exista contracte care se incheie pentru aceasta luna? Suntem acum la sfarsitul lunii deja.

Cojocaru: Contractele se fac pe un an de zile. Deci in decembrie trebuiau sa semneze pentru tot anul 2016 si sa inceapa din ianuarie colectarea. Datorita scandalului care s-a produs, din cele zece OTR-uri o parte erau cu conturile blocate, altii au devenit neincrezatori. Nu stiu de ce ar trebui sa mai faca un contract daca nu stiu daca sunt in stare sa colecteze atat de mult, iar procesatorii si producatorii nu stiu la cine sa se mai duca pentru ca nu mai aveau incredere. Plus ca a fost un blocaj total. Cine castiga de aici? Bruxelles-ul.

Reporter RO.aliment: Banii de amenda ….

Cojocaru: Nu amenda. Infrigementul. Banii astia ii va plati Guvernul Romaniei si sunt bani luati de la toti cetatenii Romaniei. Pe cei de la Guvern nu ii intereseaza decat sa dea amenzi si sa faca acolo un raport: cati bani am incasat noi din amenzi, ce destepti suntem noi. Deci in loc sa gasim o solutie rapida, sa salvam agentii economici de un lucru de care ei nu sunt vinovati si sa venim repede cu un sistem functional, dam in agentii econoomici, le luam banii si la revedere. S-o tina asa, ca la anul vom vedea daca vor mai avea de la cine sa ia banii.

Reporter RO.aliment: Riscam sa avem din 1 februarie sau din 1 martie o crestere a pretului la raft la alimente si o scadere a pretului oferit la materia prima colectata de la fermieri?

Cojocaru: Vor plati si hipermarketurile aceasta amenda pentru ca si ele au marci proprii. Dar in cazul marcilor proprii pe care le-au dezvoltat in Romania, ei probabil vor pasa costurile catre furnizor ca asa a fost intotdeauna: orice amenda pe care o ia un supermarket o transfera la producatori imediat. Nu se sta la discutie. E ilegal? Se negociaza. Dar nu poti negocia in favoarea ta in fata supermarketului. Deci o parte din costuri vor pune presiune pe preturile de la raft, iar o parte din costuri vor crea presiune asupra ”input-urilor”, a materiilor prime, fie ca acestea sunt lapte, carne, ambalaje sau servicii. Se va crea o presiune bilaterala, stanga-dreapta, adica in aval si in amonte. Acum depinde cum negociaza fiecare prodator si procesator, ce conditii vor fi oferite. Cel mai vizibil impact va fi la produsele cu ambalaj greu -metal, sticla- si la produsele ieftine unde ponderea costului ambalajului este foarte mare.

Reporter RO.aliment: Cand ati spus ca este posibil sa se faca o delegatie care sa ajunga la premierul Dacian Ciolos si sa discute aceasta problema? Ramane in continuare singura varianta o ordonanta de urgenta pe aceasta tema?

Cojocaru: E singura solutie si noi o tot spunem de saptamani. Am incercat sa facem demersuri din octombrie-noiembrie, dar s-a schimbat Guvernul si de fiecare data cand se schimba puterea trebuie o luna – doua sa intri din nou in discutii, sa intri in dialog. Noi vorbeam candva despre continuitatea conducerii. E greu, e foarte greu. De delegatia asta care va merge la Guvern se va ocupa Romalimenta. Sunt numai oameni bine pregatiti, specialisti pentru ca observ si din mass-media, ca putini cunosc subiectul, dar toti isi dau cu parerea. Este un sistem atat de complex, incat foarte greu reusesti sa-l explici. Deci eu spun ca si la Ministerul Mediului putini stiu despre ce vorbesc. Daca ei confunda OTR-ul cu producatorul, asta este ori manipulare, ori prostie. Iar cei care se dau mari verzi acuma, ONG-urile, i-as pune mai intai sa citeasca legea, sa se documenteze si dupa aceea sa-si dea cu parerea. In Romania, toata lumea se pricepe la tot. Eu cred ca noi ne-am facut datoria ca si organizatie de profil: sa tragem un semnal de alarma. Mai departe este decizia premierului daca vrea sa distruga o industrie sau daca vrea sa mareasca costurile produselor alimentare. Poate are angajamente la Bruxelles si nu stim? Poate sunt firme care doresc exclusivitate pe reciclare, poate sunt politicieni in spate. Eu astept autoritatile de control si DNA-ul sa aprofundeze ancheta si sa-i puna pe vinovati sa plateasca.

Reporter RO.aliment: Ordonanta de urgenta in acest sens v-ar interesa sa fie data pentru suspendarea prevederilor in vigoare sau e destinata sa schimbe respectivele prevederi?

Cojocaru: Ordonanta de urgenta are rolul de lasa agentii economici sa functioneze pana se gaseste o solutie de schimbare a sistemului si asa mai departe. Adica, bai baieti guvernanti, pana va treziti voi si stabiliti voi un sistem nou -venim si noi si lucram, venim cu propuneri, luam modele din alte tari- lasati producatorii sa-si desfasoare activitatea. Ca daca ne omorati pe noi acuma, ne blocati, pana hotarati voi cum va arata noul sistem, noua lege s-ar putea sa nu mai aveti cui sa o aplicati. Deci asta vrem sa fim lasati sa lucram si sa nu avem conturile blocate. Cand s-a terminat ancheta si vedem cine e vinovat acela sa plateasca. Pana atunci fiecare sa-si vada de treaba lui, autoritatile sa-si faca controlul, Ministerul Mediului sa gestioneze mai departe sistemul si sa-l faca functional.

Noi acum, nici nu stiu cum o sa facem cu reciclarea asta. Ca nu se naste peste noapte o firma care sa recicleze. Mai ales in situatia sticlei de exemplu, nu este atractiv sa cumperi sticla pisata. Ca este o afacere. Suntem in capitalism. E mai scumpa decat nisipul. Si cred ca si aici au fost niste subventii care sa ii determine pe acesti agenti economici care topesc sticla sa o refoloseasca sa cumpere. Ca si fierul, cand scade piata fierului vechi, nu se mai vinde, se depoziteaza. Iar povestile cu depozitarea pe care le-am auzit, ca ne intoarcem pe vremea comunistilor, cand mergeam cu sticla la schimb, anunt ca ambalajul e de unica folosinta. Nu se spala si se repune in el. Ce inseamna reciclare: sticla se sparge, se topeste si se face alta sticla din ea. Sau cum aud ca la mine vin oamenii cu PET-ul si-si iau lapte. Nu poti sa vii cu PET-ul, ca este de unica folosinta. Toate ambalajele astea trebuie sa fie sterile atunci cand pui un produs alimentar in ele. Sunt reguli de siguranta alimentara. Am citit atat de multe aberatii, prostii si manipulari in presa incat imi dau seama ca nu mai are rost sa mai comentez eu in presa. Deci trebuie sa iasa cineva sa ii lumineze un pic pe oameni. Daca se doreste…

Reporter RO.aliment: La conferinta ati spus ca dumneavoastra credeti ca se doreste distrugerea industriei alimentare romanesti. Va mentineti declaratia?

Cojocaru: Normal ca mi-o mentin. Cred ca este un razboi economic de ani de zile, de cand a inceput embargoul cu Rusia. Deci nu mai sunt razboaiele de alta data cu sabia, cu maciuca. Acum orice conflict politic se transpune in plan economic. Ca e embargou, ca se doreste o acaparare de piata s.a.m.d.. Inseamna ca esti orb daca nu te uiti la nivel european ce se doreste. Marfa marca proprie pentru retelele de supermarketuri din Estul Europei are o alta calitate decat marfa din Vestul Europei, dar poarta aceeasi eticheta. De aceea va spun: verificati buletinele de analiza cu care vin loturile. De ce mi se spune: n-ai voie sa verifici buletinul la mai mult de 5% din marfa care intra in Romania. De ce? Jignesc Bruxellesul? Suntem chiar bataie de joc. Asta-i teorie pentru fraieri. Eu nu inghit. Este un razboi economic clar.

Reporter RO.aliment: Va multumesc mult domnule Cojocaru.