Irina Craciunescu, DIANA: „Ne gandim la prezent si la viitor cu optimism”

Interviu cu Irina Craciunescu, Director General DIANA

0
1512

Istoria DIANA este si aceea a sincronizarii cu societatile pe care le admiram la varful civilizatiei umane. Am investit in spatii comerciale moderne si in linii de productie comparabile cu cele occidentale si vom continua in aceasta directie. Am cultivat in randul clentilor nevoia de calitate la nivelul serviciilor comerciale si al produselor si preparatelor din carne.

1. Un sfert de secol de activitate. 25 de ani in care societate romanesca si mediul de afaceri s-au schimbat profund. Cum ati reusit si cat de greu a fost sa dezvoltati si sa mentineti pe linia de plutire compania DIANA?


Diana-campanie-25-de-aniIrina Craciunescu:
Foarte multe firme din Romania capitalismului actual implinesc un sfert de secol. Toate acestea, inclusiv noi, am evoluat impreuna cu acest tip de capitalism in Romania post-comunista. Si ne-am miscat la fel cu intreaga tara. Cu cele bune si afectati de cele rele. In ceasuri ca acesta ne gandim mai degraba la prezent si la viitor. Cu mai mult optimism. Istoria noastra este si aceea a sincronizarii cu societatile pe care le admiram la varful civilizatiei umane. Am investit in spatii comerciale moderne si in linii de productie comparabile cu cele occidentale si vom continua in aceasta directie. Ne-am pregatit oamenii la nivelul tehnologiilor folosite si am cultivat in randul clentilor nevoia de calitate la nivelul serviciilor comerciale si al produselor si preparatelor din carne. Toate acestea au insemnat profit reinvestit in chiar aceste valori. Si nu numai pentru a pluti, ci pentru dezvoltare tehnologica, umana si chiar sociala. Compania noastra a contribuit pe acest drum la multe dintre evolutiile vietii sociale din comunitatilor unde ne aflam.

2. Daca se va aproba legea 321 (n.r. legea supermarketurilor) in forma actuala, va ganditi sa desfaceti o mare cantitate de produse prin marile magazine?

IC: O facem si acum. Este o evolutie fireasca. Ca producatori de preparate si produse din carne, suntem direct interesati de clientela numeroasa si diversa a marilor magazine. Lantul propriu de magazine este in buna parte de o cu totul alta categorie decat marile magazine. Capacitatea noastra de productie se dezvolta ea insasi in stransa legatura cu potentialul de desfacere a acestor produse si urmam indeaproape, cu produsele noastre, retelele de desfacere care apar.

“Alegem protejarea vietii”

3. Cat de mult va afecteaza legea reciclarii? Daca ramane in actuala forma va puneti problema cresterii pretului la raft?

IC: Toate costurile suplimentare merg partial in preturile de desfacere, partial in profit. Pe primele le cresc, pe ultimul il scad. Nu exista loc in univers in care te poti ascunde de asemenea procese economice. Iar fenomenele se inlantuiesc. Pretul marit scade volumul de desfacere si, implicit, productia, scaderea profitului poate afecta nivelul investitiilor. Dar, fiind vorba despre mediu, la finalul discutiei se afla viata. Cam asa gandim si decidem noi la Diana. Dintre cele 3 valori enuntate, alegem protejarea vietii. Fara gluma si fara clisee. Ne pregatim sa ducem noile costuri acolo unde ele sa afecteze cat mai putin pretul de desfacere si soarta noilor investitii. Scopul legii privind reciclarea este unul corect, aplicabilitatea si punerea in practica este greoaie intrucat se urmareste o solutionare rapida si formala, si nu o solutie viabila.

4. Aveti multe magazine proprii. Dupa declaratiile ministrul Irimescu despre salamul spalat cu otet, credeti ca oamenii se vor orienta catre magazinele unimarca, unde contactul producator-client este direct, deci exista mai multa incredere.

DIANA_PRODUSEIC: Da, avem 40 de magazine proprii si suntem in plin proces de inmultire a numarului lor. Stim despre declaratiile domnului ministru. Populatia primeste prima aceste declaratii, cu emotie. Dezvoltatorii, antreprenorii sunt mai circumspecti, prin formatia lor sociala. Se lasa si ei influentati, dar numai dupa o minima verificare a informatiilor din inca una-doua surse. Deci, nu cred ca aceasta declaratie poate genera un asemenea fenomen pentru ca oamenii cu deciziile sunt din a doua categorie. In plus, cumparatorii produselor si preparatelor din carne pe care le fabricam la Diana, acelea care se vand in propria retea sau in alte magazine, stiu ca aceste produse vin din proximitatea magazinelor, proaspete in primul rand, pe lantul nostru industrial functionand si abatorul propriu. Acesta este nivelul de incredere la care ne aflam cu end-userii nostri si nu poate fi modificata de relele-practici ale altora sau de spusele unui oficial.

5. Aveti in plan sa va extindeti si in R. Moldova in urmatorii ani?

IC: In ceea ce privesc preparatele din carne, Moldova nu a fost o piata potentiala pentru noi, atat din punct de vedere logistic, cat si dat faptului ca ne consideram un producator regional de mezeluri cu traditie.