Produsul tradițional românesc a primit o „revigorare”, printr-o adaptare a imaginii sale la tendințele actuale.

Este rezultatul muncii brandului ZIMBRIA, care a regândit modul în care este reprezentat produsul tradițional românesc pe piață. De la rețetă la strategie de vânzări, totul se pliază pe nevoile și cerințele noii generații. Cum au fost puse în practică ideile revoluționare pentru acest segment de piață, într-un interviu acordat în exclusivitate de Maria Verdeși, cofondatorul brandului Zimbria.

 

RO.aliment: Pe 1 septembrie a.c. ați inaugurat al treilea magazin Zimbria. Ce criterii ați luat în considerare în alegerea zonei în care să amplasați noua unitate și de unde v-ați inspirat în realizarea designului?

Maria Verdeși: Designul concept store-ului a fost realizat de Marius, soțul meu. El este cel care are viziunea de ansamblu asupra magazinelor, pentru că el se ocupă cu tot ce înseamnă imaginea companiei și a produselor noastre, dând mai departe conceptul către arhitecți care transpun în realitate ideile lui. Specificul activității noastre ne obligă să ne implicăm în toate aspectele vis-a-vis de compania noastră. Pe lângă aspectul plăcut, primitor, un magazin alimentar trebuie să satisfacă și o componentă strict funcțională, pentru că trebuie să fie și comod să putem vinde produse – să putem felia, să putem împacheta, nu doar să ne mișcăm și să fie frumos.

Referitor la zona în care am ales să deschidem acest concept – store, noi ne loializasem deja clienții în această zonă, având în vedere că de patru ani aveam o „insulă” în mall Băneasa. Am prospectat piața, am tot primit oferte, dar niciuna nu a întrunit toate criteriile noastre, așa se explică de ce am așteptat aproximativ trei ani până am găsit locul potrivit. Inițial am avut o ușoară teamă când ne-am mutat în magazin, chiria fiind de trei ori mai mare.

RO.a: Ce înseamnă pentru Zimbria inaugurarea acestui magazin? Ce obiective v-ați stabilit pentru acesta?

M. V.: Scopul acestui concept store este să atragem și tinerii, care nu au timp să își prepare mâncare, cărora să le oferim produsele noastre naturale, tradiționale, românești, dar preparându-le în mod fusion, îmbinându-le cu roșii uscate, cu anghinare, cu sparanghel etc. Iar ei au fost atrași de acest aspect, pentru că nici nu vor să vadă platourile cu produse tradiționale, cu slănină, cu ceapă, care în viziunea lor se consumă doar de Crăciun. Produsele noastre sunt coapte deasupra jarului, așa că nu sunt nocive cum sunt cele făcute pe grătar sau în fum foarte mult. Ele pot fi consumate zi de zi, pentru că sunt un produs funcțional. Eu personal le dau copiilor la școală sandwichuri cu produse de la noi.

În prezent, strategia noastră de dezvoltare nu se mai focusează pe extinderea rețelei de magazine. Vrem să rămânem așa cum suntem, ca să putem oferi aceeași calitate.

Treptat, ne-am propus să remodelăm celelalte magazine pe aceeași direcție ca acesta din Băneasa. Vrem să oferim consumatorilor posibilitatea să ne guste produsele, nu neapărat să cumpere pentru acasă. Poate că luându-l la pachet nu îl va servi cum i l-aș servi eu. Lumea spune că produsul românesc trebuie consumat musai cu ceapă, dar nu este adevărat. Poate dacă îi pui acea ceapă lângă el îl strici. De aceea, avem un om specializat în crearea de gustări atrăgătoare.

Scopul reclamei noastre este să îi facem pe consumatori să guste. Cumpără sau nu cumpără, el să guste, că îi rămâne în memorie. Și sigur când are o petrecere vine și cumpără de la noi. Absolut, sunt sigură! Poate nu își dă seama atunci de gust, dar când gustă din altă parte face diferența.

RO.a: De unde v-a venit ideea să incorporați și o zonă gourmet în concept store?

M. V.: Intenționam de mulți ani să punem în practică această idee și ne-am putut realiza acest obiectiv abia acum, prin magazinul din Băneasa, pentru că și zona ne permite.

Clienții sunt exigenți și au gusturi rafinate, fapt ce îți permite să introduci concepte fanteziste în gustările oferite clienților.

Pâinea din componența gustărilor este făcută cu maia și conține făină bio. La fel, uleiul de măsline este tot bio, de provenieță din Italia. Iar clienții au reacționat foarte bine, sunt foarte fericiți și chiar ne întreabă de ce nu am făcut asta mai demult. Chiar mulți, nu ne așteptam.

RO.a: Într-un concept atât de generos, cum v-ați ales, cum v-ați triat producătorii cu care lucrați, de la care vă aprovizionați?

M. V.: În primul rând, noi lucrăm doar cu mici producători, pe care vrem să îi sprijinim. Problema este că sunt foarte greu de găsit cei care să ofere calitatea pe care noi o căutăm și să aibă toate actele în regulă, cu declarații de conformitate etc. Ca să ne asociem brandul cu un producător, acesta trebuie să fie curat, să ne garanteze calitatea produsului lui. Un client cumpără de la Zimbria, nu de la furnizorul nostru. Înainte de a introduce în stadiul de producție produsul respectiv, efectuăm analize pentru a avea o confirmare că este cel declarat. Am întâlnit și mici producători care au fost deschiși la propunerile noastre. De exemplu, doamna de la care ne aprovizionăm cu cozonaci a lucrat șase luni pentru a aduce rețeta în stadiul pe care îl doream noi. Acum este combinația perfectă între nucă și cacao și restul componentelor. Cozonacul acesta făcut după indicațiile noastre a fost prezentat și la târgul ANUGA și a avut un succes extraordinar.

RO.a: Cu ce diferă acest magazin-concept față de cele convenționale, în viziunea dumneavoastră?

M. V.: Mai presus de orice, noi ne adresăm altui target, noii generații. Am lucrat mult pentru a crea un produs tradițional românesc, adaptat timpurilor noastre. Nu trebuie să negăm originile produsului tradițional românesc, dar totuși, în timp, l-am rafinat, am mai simplificat rețeta, l-am făcut mai consumabil, să îl poți lua la birou. Ori la birou nu poți să îți iei o costiță plină de usturoi, unde tu lucrezi cu zece persoane în birou. Și atunci îți iei un sandwich care îți oferă un aport de proteine bun, nu un sandwich unde ai 40% carne și 60% apă. Sau pâine în preponderență. Noi oferim altceva și clienții noștri înțeleg. Și de aceea și vin să cumpere de la noi.

RO.a: Având în vedere statutul special pe care îl au preparatele tradiționale, care sunt liniile directoare după care vă ghidați când alegeți să utilizați un ingredient sau altul?

M. V.: Primul și primul criteriu este să nu conțină aglomeranți, să nu aibă absolut nimic nociv. Primul punct critic de control este achiziția. Și nu este un simplu punct de control, ci unul critic, pentru că de acolo pornește totul. Dacă materia primă nu este de cea mai bună calitate, nu o introducem în producție.

Suntem exigenți, nu ne uităm la preț, nu cumpărăm tone de carne doar pentru că este la un preț bun.

Avem o producție foarte mică, nici nu ajungem la 100 de kilograme pe zi, de aceea ne și permitem să oferim calitatea pe care o dorim noi. Analizăm inclusiv ingredientele pe care le utilizăm în realizarea produselor. Chiar dacă scrie pe etichetă că sunt naturale, noi le ducem la Facultatea din Galați la laborator și facem analize: să nu aibă aglomeranți, să nu aibă antiumidificatori. Preferăm să lucrăm cu condimente în stare neprocesată, din acest motiv cumpărăm piper boabe și îl măcinăm noi. Oricât de multă grijă am avea de carne, dacă folosim un condiment care conține elemente nocive, produsul final nu va fi sănătos sau calitativ, pentru că acestea intră în componență preparatelor noastre. Este o chestiune mai presus de gust, este o chestiune de siguranță și de calitate.

RO.a: Se remarcă tot mai pregnant fenomenul de curățare a etichetei – clean label. Ce fel de ingrediente intră în componența produselor Zimbria?

M. V.: Produsele Zimbria conțin doar carne și condimente. O particularitate sunt salamurile, care au și membrane naturale. Aceasta este lupta noastră de zi cu zi – luptăm să nu schimbăm nimic. Rafinăm gustul, dar nu schimbăm calitatea. Se simte o vagă aromă de condimente, dar niciun produs de-al nostru nu are gustul acoperit de condimente. Excepție fac cârnații ciobănești, care sunt foarte picanți, întrucât aceasta este rețeta. În produsele noastre, nu o să simțiți vreodată condimentul și apoi carnea.

RO.a: Zimbria este una dintre companiile din industria alimentară românească cu cele mai ridicate standarde. Care sunt principiile, motivațiile care au stat la baza acestor exigențe

M. V.: Am demarat afacerea pur și simplu cu un lucru care ducea mai departe ceea ce aveam deja noi, ceea ce am văzut că se făcea în familia noastră. Noi am venit în plus cu experiența pe care am avut-o în alte țări și am schimbat un conceptul. Ne-am îndepărtat de ideea de a sta în piață, la tarabă, la concept store. Am valorificat cunoștiințele noastre și ne-am îndreptat spre ceea ce știam să facem: un produs bun cu un marketing bun.

Sunt cu siguranță și alți producători care produc în stil tradițional, care au produse naturale, dar poate la stână sau în cazuri izolate, iar atunci nu le marketează cum trebuie. Este foarte greu să faci ceea ce facem noi. Tocmai de aceea nici nu ne putem extinde mai mult, pentru că dacă nu urmărești toate aspectele de pe lanțul de aprovizionare te-ai pierdut. Îți pierzi calitatea pe drum.

Degeaba ai oameni de producție foarte buni, dacă cei de pe vânzare nu pun în valoare produsul.

Este cu atât mai dificil cu cât produsele au un termen de valabilitate mic și atunci trebuie să verifici constant tot lanțul. Pe produsul tradițional, nu putem și nici nu avem unde să găsim oameni cu experiență. A fost un plus că noi știam ce trebuie făcut. Nouă ne place să mâncăm. Pe oriunde mergem, ăsta este primul lucru pe care îl facem. Să vedem cum decurg lucrurile în țări care sunt mai avansate, cu toate că și Capitala noastră este destul de avansată, din acest punct de vedere. Nu mai suntem în urmă. Pe anumite laturi, chiar suntem mai avansați decât alte state.

Dacă te duci în Franța sau în Italia, vei găsi în produsele lor monoglutamat și toate celelalte substanțe de acest gen. Bineînțeles, într-o cantitate acceptată de normele în vigoare, din motive de siguranță alimentară. Noi preluăm tendințe din alte țări, dar nu ne dăm seama de riscurile ce vin la pachet cu acestea și aici mă refer la fenomenul vegan și vegetarian.

În loc să consumăm ciuperci sau alte legume despre care nu știm ce conțin, nu mai bine consumăm o bucățică de carne? Într-adevăr, te va costa mai mult, dar cât să te coste 60 de grame? Cu un pic de orez și un pic de salată. În cantități mici, salatele chiar dacă conțin pesticide și insecticide nu îți fac rău.

RO.a: Ce planuri aveți pentru această toamnă? Veți demara o campanie de sezon?

M. V.: Toamna la noi este deja în sine o campanie de sezon. Începe cu INDAGRA continuă cu Paștele și se termină pe undeva prin iunie. Poate o să facem și o informare asupra consumatorilor, dar ne gândim cum să o facem. Nu am vrea să fie banală – un panou cu o poză și două slogane. Poate o să gândim să facem ceva special.

RO.a: Care sunt cel mai căutate produse Zimbria?

M. V.: Nu pot să spun că am un produs-vedetă. Avem foarte multe sortimente comparativ cu capacitatea de producție, dar se vând în egală măsură toate. A existat un moment când am încercat să mai reducem din portofoliul de produse, însă nu am avut ce elimina, pentru că toate se vând la fel de bine. Poate în perioadele de vară scad vânzările pentru produsele din porc și vindem mai mult curcan sau vită.

RO.a: În prezent, cele mai mari vânzări în industria cărnii și lactatelor sunt pe pachetele ambalate, de până în 100 de grame. Intenționați să intrați și pe acest segment, al ambalatelor?

M. V.: Nu, deoarece nu știm cum se comportă produsul nostru ambalat, având termen de valabilitate foarte mic, feliile se oxidează foarte rapid. Poate, în viitor, vom găsi soluții, dar deocamdată nu reprezintă o prioritate.