Paul Anghel, ANPC: E complicat acum dupa 4-5 ani sa vii sa spui ”dati-mi o derogare”

0

Interviu cu Paul Silviu Anghel, Director General al Directiei Generale Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

paul-anghelReporter RO.aliment: Pentru inceput as vrea sa va intreb despre activitatea ANPC in legatura cu activitatea din industria alimentara. Care ar fi principalele produse falsificate, in acest moment, dupa datele pe care le aveti?

Paul Anghel: In urma controalelor pe care le-am desfasurat in ultimii ani am constatat ca trei categorii de produse – uleiul de masline, lactatele si carnea si preparatele din carne – sunt primele trei produse la care noi gasim neconformitati, produse ca sa zic asa falsificate.

Reporter RO.aliment: Ce recomandari aveti pentru producatorii din industria alimentara in ceea ce priveste atributiile pe care Autoritatea le are?

Paul Anghel: In primul rand sa tina cont de Regulamentul (CE) 1169/2011; sa tina cont de noul mod de etichetare instituit de respectivul regulament in domeniul alimentar; sa tina cont de eventualitatea in care in compozitia produselor dansilor exista ingrediente alergene, sa le treaca pe eticheta de produs; sa specifice greutatea neta. Acolo unde produsele trec prin tunelul de congelare sa specifice gradul sau nivelul de glazura pe care produsul respectiv il are. Sa specifice tara de provenienta, lotul si toate celelalte informatii necesare consumatorului pentru achizitionarea produsului respectiv, eventualii aditivi, emulgatori, amelioratori sau orice alt ingrendient care intra in compozitia produsului respectiv. Sa specifice de asemenea valorile nutritionale. E important ca pana la sfarsitul acestui an sa intre in vigoare si acea parte din legislatia europeana care instituie o serie de obligatii in ceea ce priveste informarea consumatorilor cu privire la valori nutritionale pe o anumita cantitate fixa de produs. Mai recomand pentru producatorii din industria alimentara sa nu foloseasca practici comerciale incorecte, sa nu foloseasca publicitate inselatoare, sa nu atraga consumatorii in capcane. Sa nu foloseasca sintagme de genul 1+1 gratis, ca nu pot sa probeze ca produsul respectiv este gratis si nici sa nu foloseasca sintagme de genul in compozitia acestui produs exista 90-95% carne sau mai stiu eu ce, pentru ca din orice fel de reteta, din orice fel de analiza nu are cum sa rezulte aceasta cantitate de carne intr-un anumit produs.

Reporter RO.aliment: In ceea ce priveste promotiile pe care le aminteati, de tipul ”cumpara un produs si al doilea iti va fi oferit gratis”, aici vorbim de o vina a producatorilor sau de o vina a comerciantilor?

Paul Anghel: Eu cred ca este o vina comuna. In primul rand producatorii ambaleaza dublat un anumit produs si scriu pe eticheta de produs 1+1 gratis sau un produs cadou. Stim bine, oricare dintre noi, ca nu exista nimic cadou pe lumea asta, nu exista nimic gratis. Totul, in spate, are un anumit cost. Un cost care trebuie sa fie undeva. Probabil costul este inclus in costul celui de-al doilea produs. E important ca la raft, consumatorul in momentul care achizitioneaza acest tip de produs 1+1 gratis sa-l gaseasca si pe cel individual, la acelasi pret cu acest pachet de 1+1 gratis, ca sa se poata dovedi ca acel produs este gratis.

Reporter RO.aliment: Daca ne gandim la acele promotii care se fac cand mai sunt putine zile (o zi sau doua) pana la expirarea produsului, putem afirma cu certitudine ca acele produse nu pot prejudicia consumatorii. Pot acestia sa le consume fara nicio prpblema? Sunt sigure?

Paul Anghel: Sunt sigure, daca sunt in data limita de consum. Daca sunt in data valabilitatii minimale sunt sigure. Numai ca obligativitatea super/hypermarketului sau a agentului economic care comercializeaza produsul respectiv este sa avertizeze consumatorul ca este pe finalul perioadei datei limita de consum sau datei valabiliitatii minimale, in asa fel ca decizia de achizitie a produsului respectiv din partea consumatorului sa fie in deplina cunostinta de cauza.

Reporter RO.aliment: Anul trecut, ANPC-ul a descoperit la Auchan, daca nu ma insel, carne expirata la comercializare, care fusese reetichetata pentru a-i prelungi termenul de valabilitate. Ati mai gasit de atunci sau putem vorbi de o practica in supermarketurile din Romania in acest sens? Pentru ca au aparut si articole in presa, analize si investigatii ale ziaristilor care spuneau ca este o practica destul de intalnita.

Paul Anghel: Eu n-as putea sa concluzionez asta, desi am participat la foarte multe controale, am coordonat foarte multe tematici de control in segmetul acesta gastro din cadrul hyper/superarketurilor. Exista si exceptii, exista astfel de situatii, dar eu spun ca sunt izolate. Sunt situatii in care am gasit asa cum ati spus si dumneavoastra produse expirate, aflate in afara datei valabilitatii minimale. N-as putea sa spun ca este este o practica. E mult spus o practica. Exista cazuri izolate. Si cred ca e vorba, de personalul manipulant, de omul final care omite anumite lucruri. Nu cred ca tine de conducerea sau de modul de lucru al supermarketului. Efectiv manipulantul uita, pune un produs deoparte si uita ca acela a expirat ieri sau va expira maine si-l foloseste la prepararea produsului. Nu cred ca este rea-vointa. Haideti sa mergem pe prezumtia de nevinovatie, pana la proba contrarie.

Reporter RO.aliment: Apropo de etichete. Ma intorc la acest lucru pentru ca si data trecuta cand s-au schimbat etichetele producatorii au cerut o derogare, spunand ca au stocuri de etichete de ambalaje si ar insemna o pierdere foarte mare pentru ei daca ar trebui sa le arunce. De aceasta data le recomandati sa se pregateasca din timp sau este posibila o noua amanare?

Paul Anghel: Nu, noi am avut discutii cu dansii in ultimii doi cu privire la regulamentul european 1169/2011. El este dat de Comisia Europeana de aproximativ patru ani. E complicat acum dupa 4-5 ani sa vii si sa spui ”dati-mi o derogare”. Am avut discutii. Dansii ne-au zis ca au avut niste stocuri de etichete. Si-au epuizat stocurile respective de etichete. Din momentul in care a intrat in vigoare regulamentul facem controale si sanctionam abaterile constatate. Nu putem sa dam derogari de la un regulament european.

Reporter RO.aliment: Mai era o problema in ceea ce priveste retailul. Spuneau cei din legume si fructe ca multe dintre aceste produse care vin de afara din import sunt vandute ca avand o alta calitate. Adica produsul de calitatea a 2-a sau a 3-a este vandut ca produs de calitatea 1-a. Ati intalnit astfel de probleme in controalele pe care le-ati facut?

Paul Anghel: Da, am semnalat ori de cate ori am gasit, inclusiv pe paginile noastre, pe site-ul ANPC-ului, pe Facebook-ul ANPC-ului. Am sesizat ori de cate ori am gasit la raft, la comercializare legume-fructe neconforme, le-am fotografiat, le-am pus pozele, am ”share”-uit (distribuit) informatia catre alte pagini si am avertizat consumatorii cu privire la aspectele de care vorbiti dumneavoastra. Sigur ca acum este mult spus ca exista o practica de a aduce produse de calitatea a 3-a sau a 2-a si a le comercializa ca fiind produse de calitatea 1-a. Dar, exista situatii in care s-a dovedit, asa cum spuneati dumneavoastra, ca au fost aduse produse de calitati inferioare si au fost comercializate ca produse de calitatea 1-a.

Reporter RO.aliment: In ceea ce vorbim de falsurile pe care le-ati intalnit la raft cele mai multe sunt din import sau produse autohtone?

Paul Anghel: Nu, sunt din import. Producatorii romani nu stiu, nu cred ca stiu in momentul acesta sa falsifice. Nici nu cred ca ar fi normal. Nu ar fi loial fata de consumatorul roman.

Reporter RO.aliment: Acel studiu despre lapte, despre care s-a vorbit in ultima perioada in presa si in care este citat ca sursa ANPC-ul, este real?

Paul Anghel: Nu, ANPC-ul nu face studii. ANPC-ul face doar controale tematice. Nu, nu este real. Nu stiu de unde a aparut informatia respectiva. Am fost contactat de colegii de-ai dumneavoastra din presa. Nu avem niciun fel de implicare. Si nici macar asociatiile. Am luat legatura cu asociatiile de protectia consumatorilor si dansii ne-au comunicat ca nu au facut acest studiu.

Reporter RO.aliment: In acest moment marea majoritatea a produselor pe care le gasim pe raft respecta normele de siguranta alimentara?

Paul Anghel: Sigur.

Reporter RO.aliment: Nu exista niciun fel de problema, spuneti?

Paul Anghel: Ori de cate ori gasim o problema, o neconformitate scoatem produsul respectiv de la comercializare. Daca este o abatere legata de informare, solicitam reetichetarea produsului. Daca este o problema de produs neconform, il oprim de la comercializare, scotandu-l din circuitul consumului uman. Eu recomand consumatorului sa achizitioneze cu incredere produse si in general produse romanesti, sa dam de lucru pietei romanesti si de ce nu sa fim foarte atenti, sa citeasca eticheta cu atentie, sa ceara bonul fiscal pentru ca este important in momentul in care vrea sa faca o reclamatie sa aiba dovada platii, sa aiba elementul probatoriu ca a achiztionat produsul respectiv; sa ceara bonul fiscal si daca drepturile ii sunt incalcate sa ia atitudine si sa sune inclusiv la telefonul nostru, la Protectia Consumatorilor, 021-9551, sau sa ne sesizeze intrand pe site-ul anpc.ro sau pe Facebook-ul ANPC.

Reporter RO.aliment: A crescut in ultimii ani numarul reclamatiilor catre ANPC? Au devenit consumatorii romani mai dornici sa li se respecte drepturile de consumator?

Paul Anghel: Nu, din contra. Studiul ar spune cam asa: scaderea reclamatiilor duce la ideea cresterii gradului de constientizare, a gradului de educare a consumatorului roman. Ei isi cunosc drepturile, ei iau atitudine si nu mai apeleaza la Autoritate, apeleaza direct la operatorul economic. Si cer operatorului economic sa retraga produsul respectiv sau sa le inlocuiasca produsul respectiv. Si operatorul economic, si datorita sanctiunilor pe care noi le-am aplicat si datorita politicii pe care ANPC-ul a dus-o in ultimii ani, a constientizat ca trebuie sa accepte returarea produsului, daca i se cere acest lucru si, in general, sa se comporte corect in relatia cu consumatorul in asa fel incat sa nu aiba de-a face cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Reporter RO.aliment: Va multumesc mult pentru interviul acordat.