Consiliul sprijină adoptarea de noi norme privind producția organică din UE

0
16

Noile norme ale UE destinate simplificării legislației din domeniul agriculturii și procesării produselor organice au fost aprobate de reprezentanții Consiliului UE, relatează Food Navigator.

Regulamentul, care vizează produsele agricole, alimentele, semințele, plantele și produsele prelucrate, vizează armonizarea normelor privind producția organică în UE, asigurarea respectării de către țările terțe a cerințelor privin producția de alimente organice, atunci când își vând produsele pe teritoriul statelor membre UE, reducerea birocrației pentru fermieri și facilitarea obținerii pentru noile produse a certificării organice. În acest fel, „producătorii vor putea să reacționeze la evoluțiile din domeniu și la cerințele consumatorilor, oferindu-seastfel, producătorilor oportunități suplimentare.”

Un număr de produse noi, precum sarea, pluta și uleiurile esențiale, vor fi acoperite de noile reglementări. De asemenea, noua legislație permite certificarea în bloc a unor producători, ceea ce face mai ușoară obținerea certificării pentru micii agricultori.

Într-o declarație publică reprezentanții Comisiei au declarat că: „Multe dintre regulile actuale sunt mai vechi de 20 de ani și trebuie să fie actualizate pentru a reflecta schimbările majore care au avut loc în sectorul organic al producției de alimente al UE, în ultimele două decenii. Sectorul organic nu mai este un sector de nișă al sectorului agroalimentar din UE, așa cum a fost atunci când au fost elaborate normele actuale. De fapt, acesta este acum unul dintre cele mai dinamice sectoare ale agriculturii UE, cantitatea de teren folosită pentru agricultura organică crescând cu un ritm de aproximativ 400.000 de hectare pe an”.

Piața europeană a produselor organice este în prezent în valoare de aproximativ 27 de miliarde de euro – o creștere cu 125% față de acum zece ani.

Potrivit Comisiei, vechile reguli permiteau utilizarea unui sistem de excepții, aplicabile uneori la nivelul unui singur producător. Unele dintre aceste excepții vor fi totuși permise – de exemplu, înlocuirea temporară a unui ingredient organic cu un produs neecologic în cazul unor stocuri limitate – pe un interval de timp limitat. De asemenea, acestea vor fi evaluate în mod regulat în funcție de relevanță și se vor aplica tuturor producătorilor și tuturor produselor.

„Noile reguli se vor aplica și agricultorilor din afara UE, înlocuind peste 60 de standarde considerate echivalente și care se aplică mărfurilor importate. [Acest lucru] aduce îmbunătățiri importante în ceea ce privește comerțul, cea mai importantă fiind faptul că vor exista în prezent condiții echitabile de concurență între operatorii din UE și din țările din afara UE”, a spus Comisia.

Pentru consumatori, noul regulament pune în evidență faptul că achiziționarea acestor produse contribuie la obiectivele globale privind schimbările climatice, biodiversitatea și protecția mediului, a spus Comisia.

2021, data intrării în vigoare

Acum, după ce a trecut de votul Consiliul, membrii Parlamentului European vor vota cu privire la proiectul de regulament. Dacă va fi adoptat, acesta va intra în vigoare în ianuarie 2021.

„Acest lucru va oferi suficient timp producătorilor, operatorilor și partenerilor comerciali pentru a se adapta la noul cadru legislativ”.

Comisarul pentru agricultură, Phil Hogan a numit votul pozitiv dat de Consiliu ca fiind o „altă piatră de hotar pentru sectorul organic”.

„Această creștere a sectorului va fi benefică și pentru producătorii mai mici, cărora li se va permite acum să se alăture sistemelor de certificare a grupurilor pentru a beneficia de costuri mai mici de certificare. În plus, agricultorii ecologici vor avea acum acces la o nouă piață a semințelor organice care vor îmbunătăți biodiversitatea, durabilitatea culturilor și vor stimula inovația.”

Operând în conformitate cu principiul echivalenței (mai degrabă decât sub imperiul principiului conformității), autoritățile din unele țări au permis utilizarea anumitor produse de uz fitosanitar care nu sunt utilizate în UE, de exemplu în cazurile în care acestea au fost folosite pentru tratarea unor boli care nu sunt prezente în Europa.

Unele țări terțe, cum ar fi Canada, Japonia, Statele Unite, Tunisia și Noua Zeelandă, au recunoscut normele UE ca fiind echivalente. Aceste acorduri sau acordurile existente vor trebui să respecte noile norme ori de câte ori este cazul într-un interval de timp rezonabil, a declarat Comisia.