Consultare publica pe proiectul ghidului privind participarea consortiilor la licitatiile publice

0
617
Obor
dosare, ordine, documente

Consiliul Concurentei a lansat in consultare publica proiectul de Ghid privind respectarea regulilor de concurenta in situatia participarii sub forma de asociere la o procedura de achizitie publica.

Ghidul cuprinde o serie de indrumari si recomandari pentru companiile care se asociaza pentru a participa la o procedura de achizitie publica, astfel incat acestea sa nu incalce reglementarile din domeniul concurentei.

„Legislatia in vigoare, dar si pachetul legislativ care transpune directiva in domeniul achizitiilor publice, permit participarea la licitatii sub forma unor consortii, pentru a facilita participarea IMM-urilor, asigurandu-se astfel un grad de concurenta ridicat. Cu toate acestea, participarea la licitatii sub forma de asociere poate da nastere unor ingrijorari din punct de vedere al concurentei si, de aceea, am considerat necesara informarea corespunzatoare a mediului de afaceri, astfel incat sa se evite incalcarea legislatiei”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

practici_anticoncurentiale5De asemenea, proiectul de Ghid cuprinde si exemple utile in autoevaluarea pe care trebuie sa o faca membrii unui consortiu, anterior depunerii ofertei, pentru a se asigura ca respecta regilile din domeniul concurentei.

Ghidul are la baza practica altor autoritati de concurenta din Uniunea Europeana, in special a celor din, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, dar si a Comisiei Europene (Orientarile privind aplicarea regulilor de concurenta acordurilor de cooperare pe orizontala).

Documentul pus in consultare contine si informatii referitoare la modalitatile in care companiile pot sesiza Consiliului Concurentei posibile practici anticoncurentiale, precum si o descriere a puterilor de investigatie ale autoritatii de concurenta si a sanctiunilor aplicabile in situatia in care se constata incalcarea legii.

practici_anticoncurentiale6Persoanele interesate pot transmite Consiliului Concurentei propuneri si observatii la proiectul de Ghid pana la data de 31 mai 2016 la adresa de email licitatii@consiliulconcurentei.ro sau prin posta la adresa : Piata Presei Libere nr. 1, Corp D1, sector 1 Bucuresti, cod postal 013701, OP nr. 25, Ghiseul 1.