Datorii si creante: Ce obligatii de raportare au firmele si la ce riscuri se expun daca nu le respecta

0
680

Datoriile si creantele mai vechi de 30 de zile trebuie raportate, de acum online, in caz contrar, existand riscul unor amenzi de pana la 5.000 lei. Obligatia nu este complet noua, in acest moment, situatiile fiind raportate pe format de hartie, insa multe societati fie nu au avut la cunostinta existenta ei, fie au ignorat-o, explica Eugenia Ion, tax manager Contexpert.

Recent, guvernul a actualizat aceste obligatii prin OG 22/2016 pentru modificarea OUG 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata.

Cine are obligatia raportarii?

Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate, trebuie sa organizeze evidenta obligatiilor de plata si evidenta creantelor, pe termene scadente, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, precizeaza Eugenia Ion.

Ce informatii trebuie raportate?

obligatii_de_raportare2Persoanele juridice au obligatia de a intocmi situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenta, daca scadenta este clar specificata, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica romana.

Situatia trebuie sa cuprinda in cazul debitorului: denumirea, sediul social si codul fiscal; denumirea, sediul social si codul fiscal ale creditorului; numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie platita creditorului, iar  in cazul creditorului: denumirea, sediul social si codul fiscal; denumirea, sediul social si codul fiscal ale debitorului; numarul, data emiterii, scadenta, daca este clar specificata, valoarea si soldul facturii ce urmeaza sa fie incasata de la debitor.

Ce noutati apar?

obligatii_de_raportare3In prezent, situatiile se depun pe hartie la Institutul de Management si Informatica (IMI) din cadrul Ministerului Economiei, in vederea includerii in procedura de compensare a datoriilor neplatite la termenele scadente.  Totodata sunt utilizate ordine de compensare, formulare tipizate cu regim special, si  fiecare societate achita un tarif unic de 50 lei, inclusiv TVA, pentru serviciile de gestionare si arhivare a circuitului de compensare. Conform OG22/2016, situatiile urmeaza sa fie depuse electronic si trebuie sa fie actualizate in decurs de o zi lucratoare de la momentul oricarei modificari survenite, arata consultantul Contexpert.

Raportarile se efectueaza, acum, pentru sume mai mari de 10.000 lei. Conform notei de fundamentare a OG22/2016, pragul va fi stabilit prin norme, dar se precizeaza ca va fi aplicat, ca si pana acum, pentru datorii mai mari de 10.000 lei si mai vechi de 30 de zile.

obligatii_de_raportare4Prin urmare, OG 22/2016 introduce in cadrul legislativ modificari atat in concordanta cu evolutia tehnologica (transmitere si stocare online), cat si cu schimbarile legislative. Astfel, se actualizeaza prevederile in acord cu Legea nr. 70/2015 privind plafonarea platilor in numerar, precum si cu modificarile legislative privind regimul facturilor, renuntandu-se la transmiterea pe hartie, explica Eugenia Ion, tax manager Contexpert.

Ce contraventii exista?

Amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru netinerea si neactualizarea de catre contribuabilul, persoana juridica, a evidentei obligatiilor de plata si a evidentei creantelor;

Amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru netransmiterea de catre contribuabilul, persoana juridica, prin internet la adresa dedicata in acest scop a situatiei intocmite in termenul legal;

obligatii_de_raportare5Amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru nerespectarea de catre orice utilizator a indatoririlor referitoare la confidentialitatea informatiilor, datelor si situatiilor.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se efectueaza de catre Ministerul de Finante.

Care e scopul mecanismului?

Se intentioneaza compensarea online a datoriilor intr-un circuit la care participa mai multe societati pentru evitarea acumularii de arierate in economie. Societatile ar urma  sa emita ordinele de compensare pe baza procesului verbal al sedintei de compensare ce va fi disponibil in format electronic in cadrul aplicatiei online. Compensarea ar urma sa poata fi folosita de orice societate, in orice moment si din orice locatie, in cateva minute.