Furnizarea de cash catre clienti nu va mai fi o obligatie pentru magazine, ci doar o posibilitate. Sistemul a fost avizat de Parlament

0
193

Magazinele nu vor mai fi obligate sa acorde, la cerere, pana la 200 de lei bani lichizi clientilor care nu au bani cash asupra lor si stiu ca vor avea nevoie ulterior de numerar, asa cum a decis in primavara Parlamentul, ci doar vor avea aceasta posibilitate.

La solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, care a cerut ca noua regula sa fie reanalizata, deputatii au decis astazi ca acordarea de cash sa reprezinte doar o posibilitate pentru magazine, nu o obligatie. Si senatorii au decis in acest sens, in luna septembrie, in urma reexaminarii.

Procedura va fi posibila din prima zi a anului viitor.
Operatiunea il scuteste pe client, in special pe cel din orase mici sau de la tara, de cautarea unui bancomat din care sa scoata bani cash pentru un magazin care nu accepta plata cu cardul si va avantaja magazinele, in opinia initiatorilor, prin cresterea rulajului financiar.

Avansul este evidentiat distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi 200 de lei. Tranzactiile privind avansul in numerar sunt asimilate retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzactiilor vor fi stabilite conform contractelor in vigoare intre parti.

Comerciantii vor putea percepe de la titularul cardului o suma de pana la 1% din valoarea avansului acordat.

In cazul in care numerarul aflat la dispozitia comerciantilor nu acopera suma solicitata de catre utilizatorul de card, clientului i se poate oferi suma disponibila pentru astfel de operatiuni. Aceasta pentru a da posibilitatea comerciantului de a dispune de numerar si pentru alte operatiuni, precum restul la plata.

La randul lor, bancile acceptante de carduri sunt obligate, la solicitarea comerciantilor, in baza contractelor incheiate in acest scop, sa instaleze terminale de plata la toate locurile de vanzare ale acestora, in termen de maximum 30 de zile de la formularea solicitarii.
Bancile acceptante de carduri sunt obligate sa asigure infrastructura si dotarile proprii necesare, in vederea ordonarii platilor prin intermediul mijloacelor moderne de plata si a realizarii transferului intre contul de card si contul beneficiarilor sumelor platite, precum si pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plata, in termen de maximum 90 de zile.

Practic, asa cum Profit.ro a anuntat in toamna anului trecut, magazinele care vand cu amanuntul si accepta sa li se plateasca prin card bancar vor putea acorda unui client, daca cere, bani cash pana la 200 de lei, pe care ii vor recupera de pe cardul bancar al acestuia. Clientul care stie ca, dupa ce iese din centrul comercial, va merge la un alt magazin unde nu poate plati cu cardul va avea astfel asupra lui bani lichizi, fara sa mai fie obligat sa gaseasca un bancomat.

Suma acordata clientului va fi scrisa distinct pe bonul fiscal, pentru inspectorii Fiscului.
De asemenea, comerciantii cu amanuntul care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei au obligatia de a accepta ca mijloc de plata si cardurile de debit si credit. Pana acum, obligatia de a accepta ca mijloc de plata si cardurile de debit si credit erau impuse comerciantilor cu amanuntul care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 de euro.

Guvernul nu s-a opus acestui sistem, rezumandu-se sa intrebe Banca Nationala daca astfel de tranzactii pot fi acceptate. Raspunsul bancii a venit prompt: se poate cu mici conditii, iar cel putin doua banci sunt deja pregatite sa furnizeze acest serviciu de avansuri de numerar.

Astfel, intr-un document transmis de la cabinetul prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, se arata ca magazinele trebuie sa opteze pentru a da bani clientilor, nu sa fie obligate, si ca ar fi bine sa existe si o analiza cost-beneficiu, precum si o consultare cu Banca Central Europeana, actele normative ale BNR neimpiedicand insa un astfel de sistem, denumit “cash-back” in practica internationala. Recomandarea acestuia nu a fost insa acceptata de parlamentari, avansul fiind legiferat ca obligatie, inclusiv cu impunerea amenzii pentru nerespectare.