Guvernul pregătește supraimpozitarea alimentelor și băuturilor foarte dulci

0
319

Noul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, a anunțat că alimentele şi băuturile foarte dulci ar putea fi supraimpozitate de anul viitor, potrivit Digi24.

Deocamdată, oficialul nu a dat un termen la care se va aduce în dezbatere un astfel de proiect de lege, dar a recunoscut că, la acest moment, se fac simulări ce țin cont de reglementări din alte state – membre ale Uniunii Europene.

Un model este Marea Britanie, care şi-a făcut calculele şi din 2018 vrea să introducă o taxă pe zahăr. În cazul băuturilor carbogazoase, preţul ar putea creşte cu 93 de bani sau cu 1,24 lei, cât este contravaloarea în lei în funcţie de numărul de grame cât conţine 100 ml de suc.

Ministrul de finanţe susţine că sunt formule prin care creşterile de preţ pot fi evitate.

„Va fi un procent, nu pot să vă spun dacă va fi din două cifre sau o cifră. Nu orice taxă se duce în preţ, un exemplu concret, la nivelul accizei”, a declarat Ionuț Mișa, ministrul de Finanţe.

zahar19Principalul motiv invocat de Guvern pentru introducerea acestei taxe este descurajarea consumului de zahăr, una din cauzele principale ale obezităţii, mai ales la copii.

Dacă ministerul de Finanțe va face aceleași calcule ca și britanicii, atunci o sticlă de suc la jumătate, de exemplu, care conține 11 grame de zahăr se va scumpi cu aproape 60 de bani. Dacă costă acum 2,43 de lei va ajunge să coste în jurul a 3 lei.

Potrivit ministerului de finanțe, banii colectați din taxa pe zahăr vor fi direcționați către programe de sănătate.