O nouă țară ce anunță că nu va mai folosi glifosatul

0
52

Luxemburg va interzice utilizarea glifosatului în trei etape, prima începând chiar de la 1 februarie 2020, relatează RFI.

60% din exploataţiile agricole din această ţară nu mai folosesc deja glifosat. Interdicţia intră în vigoare în trei faze: de la 1 februarie este retrasă autorizaţia care permite companiilor să comercializeze acest erbicid, iar stocurile sunt lăsate pe piaţă până pe 30 iunie, urmând ca după această dată să fie retrase. Produsele ce conţin glifosat mai pot fi utilizate însă până în ultima zi din an.

Executivul din Luxemburg a instaurat la finele lui 2019 un sistem de indemnizare a o mie de exploatări agricole active. Prima de bază este de 30/euro pe hectar pentru terenurile agricole şi de 50/euro pe hectar pentru terenurile viticole. Sumele sunt insuficiente – consideră principalul sindicat agricol al ţării care va cere indemnizaţii separate pentru acoperirea costurilor derivate din neutilizarea glifosatului.

glifosatului, AustriaLuxemburg speră să declanşeze o reacţie în lanţ în ansamblul Uniunii Europene. În Austria, erbicidul urma să fie interzis de la începutul lui 2020, însă guvernul a invocat erori de procedură. Franţa a prevăzut să interzică, parţial, de la 1 ianuarie 2021 utilizarea glifosatului iar doi ani mai târziu va interzice complet acest erbicid.

Licenţa de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană este valabilă până pe 15 decembrie 2022 şi este obiectul unor ample dezbateri în numeroase state.