Importăm pe tot atâta bere pe cât exportăm

0
328
bere

Exporturile de bere au egalat, în 2018, pentru prima dată după trei ani importurile, arată datele de la Asociaţia Berarii Europei citate de Ziarul Financiar.

România se situa în 2018 (ultimele date disponibile) pe locul opt în Uniunea Europeană la producţia de bere, cu un volum de 16,6 milioane de hectolitri. Exporturile constituie doar 3% din producţie și sunt realizate de producători precum Ursus Breweries, Heineken, URBB (Tuborg) şi Martens Galaţi.

Julia Leferman, general manager al Asociaţiei Berarii României, explică faptul că nivelul mic al exporturilor de bere pe pieţele externe se da­torează faptului că există ţări mari exportatoare – precum Belgia, Germania, Olanda – care au o tradiţie şi o experienţă îndelungată în producţia şi exportarea berii şi cu care nu este uşor să intri în competiţie.

„Dar acest lucru nu ar trebui să îi descurajeze nici pe marii producători, nici microberăriile. Succesul României la export s-ar putea baza mai degrabă pe oferirea unor produse care aduc ceva nou şi diferit, fie că ţin de produsul în sine – arome sau mixuri de bere, intensitatea gustului, procentul de alcool deţinut –, fie de experienţa oferită – savurarea berii într-un loc special sau conectarea momentului de consum al berii cu un alt tip de experienţă care activează alte simţuri“, consideră Julia Leferman.

Harta mondială a comerțului cu bere

Cei mai mari cinci exportatori de bere de la nivel european sunt Belgia, Germania, Olanda, Marea Britanie şi Cehia, conform datelor de la Asociaţia Berarii Europei.

Cehia înregistrează cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor din Europa, ajungând la 136 de litri pe persoană în 2018. Pe de altă parte, Cehia este al şaptelea cel mai mare producător european la această băutură, după Germania, Marea Britanie, Polonia, Spania, Olanda, Franţa, Cehia şi înaintea României.

Bere artizanală, motor de creștere pentru industria de bere din România

Aproximativ 50 de microberării funcţionau în 2018 în România, în creştere cu aproape 20 faţă de anul anterior, arată datele de la Asociaţia Berarii Europei. Cu toate acestea, România este departe de ţări precum Marea Britanie, unde sunt peste 2.000 de astfel de afaceri, Franţa (peste 1.400) sau Elveţia (peste 900).

Anul trecut, consumul de bere s-a situat la 85 de litri per capita, România situându-se pe locul 5 în Europa.