ANSVSA a retras 40 de kg din cele 17 tone de carne ce ar fi fost infectate cu H5N8

0
44

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) alături de reprezentanții Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor au confiscat 38,45 de kg de carne provenită din fermele din Ungaria aflate în zona restricționată din cauza evoluției gripei aviare.

Potrivit unei informări ale autorității, în țara noastră au ajuns 17 tone de kg carne și organe de  curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie, achiziționate de trei unități din județul Bihor.

În urma verificărilor, s-a constatat că produsele au fost distribuite în 26 de județe: Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj,  Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.

Reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

„Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activităților de comerț intracomunitar”, se arată în document.

Despre virusul gripei aviare

Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.