Normele privind accesul la aplicatiile EMCS-RO au fost simplificate

0
867

Recent, au intrat in vigoare noile norme privind accesul operatorilor economici la aplicatiile EMCS-RO de control al miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv de accize si de depunere online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile.

Sistemul EMCS utilizat in toate statele membre ale Uniunii Europene permite depunerea documentului administrativ in format electronic (e-DA), urmarirea miscarilor si inchiderea operatiunilor cu produse accizabile in regim suspensiv de accize, precum si depunerea online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile.

Ordinul nr. 7630/2010 si Ordinul nr. 1834/2012, ce prevedeau procedura de urmat in vederea obtinerii autorizatiilor de acces la sistemele EMCS-RO Miscari, respectiv EMCS-RO Stocuri au fost abrogate incepand cu data de 10 martie 2016. Prin Noul Ordin, au fost comasate procedurile de acces aplicabile atat pentru sistemul EMCS-RO Miscari, cat si pentru EMCS-RO Stocuri si au fost simplificate anumite formulare privind solicitarea autorizatiilor de acces.

Potrivit noilor norme, in functie de calitatea detinuta (i.e. antrepozitar, destinatar inregistrat, expeditor inregistrat sau utilizator final), pentru accesul la ambele aplicatii EMCS-RO, operatorul economic poate depune un singur dosar de autorizare.
Autorizatiile de acces la EMCS- RO detinute in prezent raman valabile pana la data de 1 august 2016.

Prin urmare, cei ce detin o autorizatie de acces la aplicatiile EMCS-RO Miscari si/sau EMCS-RO Stocuri, vor trebui sa le reinoiasca pana cel tarziu la data de 1 august 2016.