PRO AGRO solicita incetarea practicilor anticoncurentiale

0
257

Federatia Nationala PRO AGRO reprezentativa pe sectorul agricultura si industria alimentara a sustinut modificarile aduse la Legea nr. 321/2009 prin Legea nr. 150/2016.

Din sesizarile producatorilor si procesatorilor, operatorii economici a caror cifra de afaceri este mai mare de 2 mil. euro, in cursul acestor zile au intreprins o actiune concertata prin care toate taxele prevazute in contractele comerciale incheiate in baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate anticipat pe intreaga perioada a anului, transmitandu-le producatorilor ca in cazul in care nu sunt acceptate aceste taxe vor fi reziliate unilateral contractele de furnizare, cu toate ca Legea nr. 150/2016 a intrat in vigoare incepand cu data de 19.07.2016.

Precizam ca, aceste practici neloiale sunt anticoncurentiale si au rolul de a crea prejudicii financiare producatorilor si consumatorilor fara sa existe vreun temei juridic expres in baza caruia aceste taxe sa poata fi facturate.

Interesul legitim al producatorilor romani este grav afectat, Federatia Nationala PRO AGRO va sesiza autoritatile competente pentru a se declansa o verificare a acestor practici ilegale insusite in continuare de catre unii operatori economici a caror cifra de afaceri este mai mare de 2 mil. euro.

Romania ca stat membru al Uniunii Europene a legiferat prin Legea nr. 150/2016 o reglementare corecta a relatiilor contractuale care are drept scop eliminarea transferului unor costuri si riscuri excesive catre producatorii din sectorul agroalimentar.

Reamintim ca Federatia Nationala PRO AGRO si-a manifestat deschiderea de a construi parteneriate intre producatori, procesatori si comercianti, transmitand in acest sens adresa nr. 144/29.06.2016 pe care o gasiti anexata la prezenta, la care nu s-a primit nici un raspuns, pana in prezent.