Proiect pentru limitarea marketingului agresiv al inlocuitorilor laptelui matern

0

Un proiect de lege lansat de Ministerul Sanatatii prin care este limitat marketingul agresiv al inlocuitorilor laptelui matern este supus dezbaterii publice, relateaza Mediafax.

„Ministerul Sanatatii are responsabilitatea informarii populatiei in ceea ce priveste nutritia sugarilor. Informarea se realizeaza prin intermediul institutiilor aflate in subordinea si in coordonarea sa. Orice fel de actiuni de informare, educare, comunicare, inclusiv campanii de informare, educare, comunicare sau simpla tiparire si distribuire de materialele de informare, educare, comunicare, referitoare la nutritia sugarilor, pot fi organizate si desfasurate numai cu avizul Ministerului Sanatatii”, se arata in proiect.

Avizul trebuie solicitat de catre initiatorul campaniei de comunicare, cu cel putin 2 luni de zile inainte. Sunt vizati inlocuitorii de lapte matern, orice aliment lichid, semisolid sau solid pentru sugari in primele 6 luni de viata, biberoane, tetine.

Echipelor de marketing nu au voie sa contacteze, direct sau indirect, gravidele, mamele de sugari, membrii ai familiilor acestora ori angajatii din spitale.

„Prin armonizarea deplina a prevederilor legii cu legislatia Uniunii Europene, actul normativ va putea fi pus in aplicare si va produce efecte in limitarea reclamei comerciale agresive a produselor ce inlocuiesc laptele matern, favorizand cresterea ratei alaptarii, imbunatatirea nutritiei copilului si scaderea riscului de aparitie a obezitatii. Vor fi ameliorate astfel importante probleme de sanatate public”, transmit initiatorii in expunerea de motive.

Amenzile pentru abateri sunt de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice si de la 5.000 lei la 100.000 lei in cazul persoanelor juridice.