Romania – Locul 49 in clasamentul global Paying Taxes, intocmit de PwC

0
96

Romania ocupa locul 49 in clasamentul global PwC Paying Taxes 2019 intocmit de PwC si parte a raportului Doing Business al Bancii Mondiale. Raportul PwC Paying Taxes, care masoara usurinta cu care o companie medie isi poate plati taxele si impozitele, analizeaza 190 de economii din intreaga lume.

Clasamentul pentru editia 2019 a Paying Taxes se bazeaza pe analiza indicatorilor fiscali valabili pentru anul 2017 si ia in calcul numarul platilor realizate de o firma medie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale, orele necesare conformarii cu legislatia fiscala si rata totala de impozitare, adica ponderea impozitelor, taxelor si contributiilor suportate de o firma ca procent din profituri.

Romania se claseaza inaintea altor tari din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste usurinta cu care companiile isi pot plati taxele, devansand Bulgaria (locul 92), Ungaria (locul 86) si Polonia (locul 69), insa in urma performerilor regionali: Tarile Baltice (Letonia – locul 13, Estonia – 14, Lituania – 18).

„Pozitionarea Romaniei in prima treime a clasamentului global este un rezultat pozitiv, daca o privim individual. Daca analizam in totalitate climatul economic in care Romania evolueaza, devine foarte clar ca este nevoie ca autoritatile fiscale sa continue investitiile in infrastructura fiscala si in tehnologie. Cu cat gradul de informatizare si tehnologizare al autoritatii fiscale este mai ridicat, cu atat pozitia in clasament va fi mai buna. Si asta se vede foarte bine la Tarile Baltice, care ocupa pozitii fruntase in clasament. Noile tehnologii de raportare financiara pot eficientiza procesele interne ale autoritatilor fiscale, inclusiv mecanismele de control si verificare fiind, in acelasi timp, si in folosul contribuabililor”, spune Daniel Anghel, Liderul Departamentului de consultanta fiscala si juridica, PwC Romania.

Clasarea tarilor din regiune este, in linii mari, similara cu cea de anul trecut. Se observa, insa, deteriorarea pozitiei Poloniei, care a coborat 18 pozitii fata de anul trecut, ca urmare a cresterii numarului de raportari fiscale. De cealalta parte, Ungaria a avut o imbunatatire a pozitiei in clasament, urcand 7 locuri, pana pe locul 86. Desi a recuperat considerabil, Ungaria este inca departe de pozitia 77, pe care o ocupa acum doi ani.

Rata totala de impozitare masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit. In clasamentul din acest an, rata totala de impozitare in Romania este de 40%, printre cele mai mici la nivel regional, in linie cu media globala de 40,4%.

In ceea ce priveste timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, Romania este printre performerii Europei Centrale si de Est, cu 163 de ore pe an. La nivel global este nevoie, in medie, de 237 de ore.

In privinta numarului platilor de impozite si taxe, o companie de talie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati anual, similar cu situatia de anul trecut. Statele baltice, impreuna cu Polonia sunt printre cele mai eficiente din acest punct de vedere. Media globala este de 24 – similara cu anul trecut.


*Indicatorul ia in calcul posibilitatea platii online a taxelor. Acolo unde aceasta exista, chiar daca plata are loc lunar, aceasta se contabilizeaza ca o singura plata anual.


Despre raportul Paying Taxes 2019
Paying Taxes 2019 ia in calcul toate taxele si contributiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat in decurs de un an. Taxele si contributiile calculate includ impozitul pe profit, contributiile sociale si taxele cu forta de munca platite de angajator, impozitele pe proprietati, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe castigurile de capital, taxele pe tranzactii financiare, taxele de colectare a deseurilor, impozitele pe flota si taxele pentru drumuri si alte mici taxe si impozite.

Raportul Paying Taxes analizeaza usurinta platii taxelor in 190 de economii din intreaga lume prin luarea in calcul a trei mari indicatori: rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse, si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale.