Simplificarea procedurilor de imigrare pentru anumiti angajati

0
739

Pentru stimularea cresterii competitivitatii economice a Uniunii Europene se doreste simplificarea conditiilor de intrare si sedere a strainilor (cetateni non-UE) in contextul unui transfer in cadrul aceleiasi companii.

Tinand cont de trendul de globalizare a pietei fortei de munca ce are ca efect cresterea mobilitatii angajatilor, Directiva 2014/66/EU urmareste stimularea transferului de forta de munca in vederea cresterii competitivitatii economice a Uniunii Europene. Astfel, se doreste simplificarea procedurilor de imigrare pentru situatiile de transfer in cadrul aceluiasi grup al unui cetatean strain cu resedinta in afara unui stat membru, angajat de catre o entitate din afara UE.

Conform Directivei, din categoria persoanelor transferate in cadrul aceleiasi companii fac parte managerii si specialistii angajati de catre o intreprindere din grup stabilita in afara UE, precum si angajatii stagiari cu experienta in grup de cel putin 3-6 luni. Astfel, cadrul de conducere este definit ca persoana care ocupa o functie de conducere responsabila de gestionarea entitatii gazda sau unui departament / subunitati a acesteia, specialistul este persoana care are un grad inalt de calificare si experienta profesionala corespunzatoare pentru un anumit tip de munca iar angajatul stagiar este persoana, absolventa de studii universitare, transferata pentru dezvoltarea carierei sau pentru a obtine formare privind tehnici sau metode utilizate in afaceri pentru care primeste o remuneratie pe durata transferului.

Directiva stabileste ca titularul unui permis pentru persoana transferata in cadrul aceleiasi companii are drept de intrare, sedere si munca in unul sau mai multe state membre. Permisul pentru mobilitate pe termen scurt da drept de sedere in alte state membre decat cel care a emis documentul pentru o perioada de pana la 90 de zile intr-o perioada de 180 de zile iar permisul pentru mobilitate pe termen lung ofera posibilitatea titularului la o sedere mai mare de 90 de zile in decurs de 180 de zile. Titularul unui permis pentru mobilitate pe termen scurt poate opta pentru unul pe termen lung. Durata maxima a transferului in cadrul aceleiasi companii este de 3 ani pentru cadrele de conducere si specialisti si de 1 an pentru angajatii stagiari.

Directiva mai prevede conditii favorabile pentru reintregirea familiei atat in primul statul membru, cat si in statele membre care dau drept de sedere si de munca titularului permisului obtinut ca persoana transferata.

Statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Danemarcei, Regatului Unit si al Irlandei, sunt obligate sa transpuna Directiva in legislatia nationala pana la 29 noiembrie 2016 astfel ca in a doua jumatate a anului 2016 ne asteptam la modificarea Ordonantei nr. 25/2014 si Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 194/2002, principalele acte normative care traseaza conditiile ce trebuie indeplinite de catre straini pentru obtinerea dreptului de sedere si munca pe teritoriul Romaniei.

Fata de prevederile actuale ale legislatiei, Directiva simplifica procedurile de transfer a managerilor, specialistilor si angajatilor absolventi de facultate in cadrul aceleiasi companii. Mai mult, Directiva va da totodata posibilitatea acestora sa lucreze si in alte tari membre, unde grupul activeaza. Prin transpunerea Directivei se urmareste simplificarea procedurii de reintregire a familiei care, conform prevederilor actuale, este lunga si descurajatoare, in special pentru acei straini care fac obiectul unor detasari pentru perioade mai scurte de timp.
Daca in prezent membrii de familie pot obtine permisul de sedere pentru acest scop si dupa 6 luni de la inceperea detasarii sponsorului, prin implementarea dispozitiilor Directivei acestia vor putea obtine dreptul de sedere odata cu sponsorul (strainul transferat) si intr-un interval de doar 90 de zile.