Transnistria trebuie sa indeplineasca legislatia Republicii Moldova in relatiile comerciale cu UE

0
541

De la inceputul acestui an, Zona de Liber Schimb a Republicii Moldova cu UE a fost extinsa si in regiunea transnistreana, conform unei decizii a Consiliului de Asociere.

Agentii economici din regiune beneficiaza de Acordul de Liber Schimb, in timp ce autoritatile transnistrene afirma ca, de fapt, au obtinut un regim preferential de comert cu Uniunea Europeana, fara nicio tangenta din partea Chisinaului, se arata intr-un studiu al Asociatiei pentru Politica Externa.

Autorul studiului, analistul Corneliu Ciurea, spune ca autoritatile de la Chisinau trebuie sa promoveze in continuare ideea unui spatiu economic unic pe intreg teritoriul Republicii Moldova, atat in relatiile cu partea stanga a Nistrului, cat si in relatiile cu Uniunea Europeana.

UE8„Republica Moldova considera ca Transnistria a devenit parte a Acordului de Liber Schimb aprofundat si cuprinzator, cel putin in ceea ce priveste Titlul 5, adica toate chestiunile legate de comert, prin urmare – Transnistria isi confirma statutul de parte a Republicii Moldova. Transnistria afirma ca nu este parte a Acordului de Asociere, iar Uniunea Europeana trateaza acest lucru de o maniera ambigua, insistand asupra indeplinirii tuturor conditiilor de acomodare la standardele europene, dar fara a vorbi ca Transnistria trebuie sa indeplineasca legislatia Republicii Moldova pentru a-si continua relatiile comerciale cu UE”, a declarat Corneliu Ciurea.

Astfel, aceasta interpretare diferita nu trebuie alimentata, iar Chisinaul trebuie sa solicite aplicarea in regiunea transnistreana a tuturor punctelor din Acordul de Asociere si nu doar a Titlului 5 referitor la comert, spune Corneliu Ciurea. Potrivit lui, Republica Moldova trebuie sa controleze mai intens implementarea Acordului in regiunea transnistreana.

UE11Implementarea Acordului de Liber Schimb in stanga Nistrului este vitala pentru economia din regiune, iar autoritatile Republicii Moldova trebuie sa ii incurajeze pe agentii economici din Transnistria care sunt dispusi sa respecte legislatia nationala, afirma analistul economic Viorel Chivriga.

”Este ceva vital pentru aceasta zona deoarece fluxurile comerciale din Transnistria sunt orientate in mod special spre tarile europene si neaplicarea unor prevederi ale Acordului de Asociere ar insemna o lovitura naprasnica pentru toata economia transitreana” a declarat Viorel Chivriga.

UE14Regiunea transnistreana are de indeplinit, totodata, o foaie de parcurs in urmatorii doi ani, timp in care trebuie sa se racordeze la standardele sanitare si fitosanitare ale Uniunii Europene.

Date ale Biroului de reintegrare de la Chisinau aratau ca in 2015 aproape 70 % din exporturile regiunii transnistrene erau orientate spre tarile europene, in comparatie cu statele CSI unde ajungeau aproximativ un sfert din marfurile exportate.