Toate alimentele din import vor fi inspectate sanitar-veterinar la granita

0
404

Probele de laborator pentru toate alimentele din import, inclusiv cele care nu sunt de origine animala, ar putea fi recoltate imediat la intrarea in tara, prin posturile de inspectie la frontiera. Totodata, orice import alimentar de origine animala va trece obligatoriu pe la inspectia de frontiera, prevede un nou proiect de lege.

Initiativa legislativa ar urma sa fie dezbatuta in procedura de urgenta la reluarea activitatii Parlamentului si stabileste noi atributii pentru Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

import2Motivatia proiectului de lege a pornit de la declaratiile tot mai frecvente din spatiul public privind produsele neconforme cu standardele de siguranta alimentara provenite din import.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara la finele anului trecut ca multe produse din strainatate care ajung in Romania se vand pentru ca sunt din segmentul cel mai ieftin, dar, astfel, populatia este otravita si producatorul roman omorat.

Achim Irimescu afirma atunci ca va reintroduce controlul la frontiera pentru reziduurile de pesticide, de produse chimice, pe considerentul ca in cazul multor produse din ”gama de jos” care ajung pe piata romaneasca sunt utilizate pesticide interzise pe piata europeana.

import5In nota de fundamentare a proiectului sunt amintite situatii precum rechemare a clientilor la magazine care au vandut produse cu probleme, precum nuca de cocos posibil contaminata cu salmonella.

Pornind de la astfel de considerente, noul proiect de lege prevede ca “in cazul produselor alimentare din import care pot fi supuse comercializarii, recoltarea probelor destinate examenelor de laborator este obligatorie pentru fiecare lot si se efectueaza prin posturile de inspectie la frontiera organizate in punctele de trecere a frontierei Romaniei”.

import9Totodata, conform initiativei legislative, “importul produselor si subproduselor de origine animala destinate consumului uman se efectueaza numai prin posturile de inspectie la frontiera organizate in punctele de trecere a frontierei Romaniei”.

In cazul aprobarii noilor prevederi, ANVSVA va stabili normele privind controlul oficial la importul produselor alimentare de origine non-animala.