AmCham, ingrijorata de masurile populiste din campanie pentru ca ar putea duce, ulterior, la cresteri de taxe

0
244

AmCham si-a exprimat, cu prilejul lansarii documentului Prioritati pentru Romania, ingrijorarea fata de masurile populiste anuntate de politicieni in campania electorala care, daca nu vor putea fi sustinute bugetar, ar putea duce la cresteri de taxe peste noapte.

AmCham Romania a lansat, marti, documentul Prioritati pentru Romania care contine temele considerate strategice de organizatie pentru economie.

Principala prioritate este, din punctul de vedere al AmCham, asigurarea unei cresteri economice sustenabile care poate fi obtinuta cu stabilitate.

Orice esec al unei masuri fiscale de natura a aduce un beneficiu electoral, orice masura populista daca nu poate fi sustinuta pe termen mediu, va fi ulterior insotita de cresteri de taxe. Noi nu avem nimic impotriva masurilor populiste. Dar ne temem ca daca ele nu vor putea fi sustinute-si experienta noastra anterioara confirma acest lucru- vom asista la cresteri de taxe. Aceste propuneri de taxe noi se fac peste noapte, iar cei care platesc nota suntem in final companiile”, a explicat Ionut Simion.

Conform legii finantelor publice, guvenrul ar trebui sa depuna in Parlament proiectul de buget pana pe 15 noiembrie. Legea bugetului arata atat nivelul taxelor, pe care sunt fundamentate incasarile bugetare, cat si directiile pe care guvenrul vrea sa le sprijine prin cheltuieli (educatie, sanatate, infrastructura etc). Atat premierul Ciolos, cat si ministrul Anca Dragu au declarant, pana acum, ca vor lasa legea bugetului in seama viitorul executiv.

E normal. Orice Guvern viitor va propune un nou buget. Noi avem cateva elemente incluse deja in Codul Fiscal si mai vedem propunerile din oferta electorala a partidelor politice. In mod normal, ceea ce e trecut in Codul Fiscal, ar trebui sa ramana. Este insa adevarat ca orice masura prevazuta in actualul Cod Fiscal poate fi amanata, anulata samd. Intelegem ca e un moment de cotitura si ca orice partid care va veni la guvernare va dori sa isi puna in aplicare propriul program care sa se bazeze pe o constructie proprie a bugetului”, a spus Simion.

AmCham considera ca principalele repere ale mandatului 2016 – 2020 sunt asumarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE intre ianuarie – iunie 2019.
Cei cinci piloni esentiali pentru dezvoltarea viitoare, potrivit documentului AmCham, sunt:

Capitalul uman, prin masuri de reversare a declinului demografic, de retentie a fortei de munca specializate, de asigurare a continuitatii in reforma si investitia in educatie, precum si printr-o alocare mai mare pentru sanatate, concomitent cu eforturi de crestere a eficientei si accesului la serviciile medicale de calitate.

Infrastructura moderna necesara in agricultura, pentru eficientizarea costurilor de exploatare, in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor prin continuarea politicilor de digitalizare, si nu in ultimul rand in domeniul transportului prin implementarea si finantarea fara intarziere a Master-Planului in transport.

Atragerea fluxurilor de capital prin directionarea strategica a investitiilor publice, asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului autohton de afaceri si cresterea investitiilor locale ȋn capital productiv, prin dezvoltarea unei piete de capital locale puternice si lichide, completate de masuri de atragere a investitiilor straine.
Dezvoltarea durabila si protectia mediului prin administrarea in conditii de maxima eficienta a cadrului natural al Romaniei, dezvoltarea turismului, protejarea fondului forestier si gestionarea deseurilor.

Statul de drept si aplicarea legii, prin consolidarea integritatii ȋn domeniul public si privat, prin sustinerea luptei anti-coruptie si implementarea unor standarde de etica, combaterea birocratiei si asigurarea unei justitii eficace.

AmCham Romania reuneste in prezent peste 400 de companii americane, internationale si locale care au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 250.000 de locuri de munca.