Oatpro, un proiect ERANET- Susfood, ce are ca scop evaluarea potentialului concentratelor si fractiunilor proteice din ovaz ca ingrediente alimentare

0
341

Oatpro este un proiect ERANET- Susfood care se desfasoara in perioada  2015-2018, avand ca scop evaluarea potentialului concentratelor si fractiunilor proteice din ovaz ca ingrediente alimentare si  utilizarea acestora in diferite matrici alimentare.

Consortiul  proiectului este format din urmatoarele entitati:

  • VTT Technical Research Centre of Finland – coordonator
  • Universitatea Aarhus din Danemarca
  • Technische Universitat Berlin din Germania
  • Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru   Bioresurse  Alimentare – IBA Bucuresti din Romania
  • Natural Resources Institute Luke din Finlanda

VTT, Centrul de Cercetari Tehnice din Finlanda, este cea mai mare companie de cercetare si tehnologie din tarile nordice, cu larga recunoastere  internationala. Cu o experienta de peste  de 73 de ani, VTT reprezinta  Finlanda la nivel national si furnizeza servicii de cercetare de nivel superior cu rezultate bazate pe stiinta. VTT asigura  utilizarea eficienta a stiintei si tehnologiei prin cooperare internationala  si networking. Infrastructura si facilitatile VTT  pentru industria alimentara  acopera aspecte pornind de la dezvoltarea tehnologica  pana la nivelul asteptarilor consumatorilor.

ovaz8Centrul MAPP al Departamentului de Management –  Universitatea din Aarhus, este un centru de cercetare recunoscut la nivel international, care studiaza comportamentul consumatorilor  fata de alimente si bauturi, precum si modul in care aceste cunostinte pot fi folosite in dezvoltarea de produse pentru industria alimentara  in conditii de imbunatatire a sanatatii publice si de durabilitate.

Cercetarea in Departamentul de Tehnologie Alimentara al TUB se concentreaza pe caracterizarea, modificarea si functionalitatea ingredientelor si a componentelor alimentare. Un aspect important este investigarea modificarilor induse de proces in compozitia chimica si structura fizica precum si a impactului asupra functionalitatii, folosind printre altele tehnici microscopice si spectroscopice , metode reologice, analiza termica.

IBA Bucuresti are ca prim obiectiv al activitatii  de cercetare in  domeniul alimentar gasirea de solutii la unele dintre problemele cu care se confrunta acest sector, prin contributii la: imbunatatirea securitatii alimentare – in ceea ce priveste posibila contaminare microbiologica si chimica; asigurarea securitatii alimentare prin dezvoltarea de tehnologii si retete pentru  obtinerea de produse alimentare adaptate diferitelor  categorii de consumatori: tineri, varstnici, copii si consumatori cu anumite conditii de sanatate; reformularea alimentelor pentru  un continut adecvat de zahar, sare si grasimi si reducerea continutului de aditivi obtinuti prin sinteza chimica; intelegerea modului in care consumatorii isi  aleg hrana,  a obiceiurile lor alimentare, si  de asemenea, crestere increderii consumatorilor in produsele alimentare de pe piata.

Institutul pentru Resurse Naturale  (Luke) este o organizatie de cercetare si expertiza care promoveaza bioeconomia si utilizarea durabila a resurselor naturale. Luke este un institut de cercetare trans-disciplinar, care foloseste  competentele de cercetare pentru a sprijini utilizarea durabila a resurselor naturale. Alimentele de buna calitate si un mediu curat promoveaza  bunastarea oamenilor, atat in zonele rurale  cat si urbane, de aceea Luke  actioneaza pentru dezvoltarea responsabilitatii, a competitivitatii si utilizarea durabila a resurselor naturale in agricultura si industria alimentara.

 ***

Ovazul (Avena sativa L.) reprezinta o cultura importanta la nivel mondial, cu o productie globala de 21 de milioane de tone pe an, din care 62% in UE (FAOSTAT, 2012). In UE-27 primii trei producatori de ovaz sunt Polonia, Finlanda si Germania. Pentru produsele alimentare se utilizeaza aproximativ 25% din cantitatea mentionata,  cea mai mare parte fiind destinata hranei pentru animale. Avand un continut proteic de 15-20% raportat la boabele decorticate, cu o compozitie mai bogata in globulina si mai scazuta in prolamina fata de celelalte cereale, ovazul ofera un echilibru mai bun al aminoacizilor esentiali pentru om.

ovazOATPRO se concentreaza pe utilizarea anumitor fractiuni proteice obtinute din ovaz si analizarea din punct de vedere functional  a acestor concentrate din ovaz pentru aplicatii in diverse produse alimentare. Cu toate ca aceste concentrate si izolate proteice din ovaz s-au dovedit a avea proprietati bune de emulsionare, de legare si de spumare au o solubilitate scazuta  in intervalul de pH al celor mai multe alimente.

OATPRO studiaza si oportunitatile de dezvoltare pe piata pentru unele produse noi realizate cu fractiuni proteice din ovaz. Conform studiilor bazate pe focus-grupuri, care au fost efectuate in patru tari (Danemarca, Finlanda, Germania si România), cele mai adecvate produse alimentare pentru imbogatirea cu proteine din ovaz ar  fi cele care sunt utilizate in dieta de zi cu zi, subliniind aportul pentru sanatate si provenienta naturala a proteinei din ovaz. Consumatorii apreciaza profilul senzorial, naturaletea, durabilitatea  precum  si  gradul de comoditate pe care il ofera consumarea produsului; oferirea de informatii din surse credibile, faptul ca aceste  alimentele sunt o alternativa sanatoasa la proteinele din carne sunt, de asemenea, factori importanti care trebuie luati in considerare.

Fractiunile de ovaz (concentrate proteice, fractiuni amidonoase si beta-glucani) au fost obtinute la VTT, distribuite partenerilor si caracterizate pe baza compozitiei si proprietatilor functionale. In prezent, ingredientele din ovaz sunt incorporate in diverse prototipuri de produse: sisteme dispersate (bauturi, iaurt), spume solide (pâine, biscuiti, snacks-uri)  si produse alimentare solide (paste).

ovaz