Continuarea avansului pietii pestelui, pe fondul inovatiilor

consum_peste

In acelasi timp cu consolidarea, la nivel local, a unui mega trend global privind alimentatia echilibrata si un stil de viata sanatos, consumul de peste a crescut vertiginos in tara noastra. S-au bucurat simultan de aceasta crestere produsele din segmentul mainstream cat si cele premium.

Se anticipeaza ca, pe fondul inovatiilor care vor da tonul in acest segment – piata isi va continua si in acest an avansul, fie ca este vorba de peste proaspat, congelat sau conservat.

Pestele, atat cel proaspat, conservat, cat si cel afumat si marinat, reprezinta o categorie ce continua sa se dezvolte, inregistrand o crestere in volum de 6% in intervalul decembrie 2017 – noiembrie 2018 fata de aceeasi perioada a anului anterior, se mentioneaza in datele GfK Consumer Panel.

Cu toate acestestea, daca analizam cele doua canale de vanzare (retail modern si traditional) putem observa ca cel traditional a fost driverul dinamicii pozitive, iar retailul modern a inregistrat vanzari constante.

produse pescaresti60% din volumele categoriei de peste reprezinta un procent acoperit de comertul independent, a carui dinamica pozitiva a fost generata atat de pestele proaspat, dar si de cel congelat. Pot fi observate cresteri in retailul modern, in hipermarketuri si in magazinele de proximitate, in timp ce pentru supermarketuri si discounteri trendul s-a dovedit a fi negativ.

Conform datelor de piata GfK Consumer Panel, pestele prosaspat si cel congelat domina piata din punct de vedere al volumului, inregistrand o cota de 50%, respectiv 44%. Cele doua categorii sunt urmate la mare distanta de pestele afumat si de cel afumat. Rezultatul consta in faptul ca avem in fata o categorie cu o incidenta ridicata, in conditiile in care 79% dintre gospodariile din Romania au cumparat peste (de orice tip) in intervalul decembrie 2017 – noiembrie 2018. In ceea ce priveste cantitatea de peste cumparata intr-o gospodarie, aceasta a fost (in perioada analizata) in medie de 11 kilograme.

„Consumul ridicat de produse din peste este sustinut de trendurile gastronomice legate de un stil de viata mai sanatos, concomitent cu cresterea categoriei de alimente „ready to eat”(…) Emanciparea consumatorului legata de rolul alimentatiei sanatoase a adus niste schimbari la nivel de gama de produse. Conservele in ulei de masline, ulei vegetal si suc propriu au inregistrat o crestere. De asemenea, s-a inregistrat o crestere in perioada de vara, ceea ce indica preferintelor pentru proteinele provenind din carnea rosie sau de pui cu o alternativa mai sanatoasa: pestele”, sustine Elena Marin, Development Director Parmafood Group Distribution.