Campylobacter, bacterie ce trebuie tinuta departe de fermele de pasari

0
427

Bacterie de dimensiuni mici, care poate supravietui o perioada indelungata, in sol, aer si apa. Gaseste mediu prielnic dezvoltarii in corpul pasarilor, atras de continutul redus de oxigen. Se pot dezvolta in intestine pana la un miliard de bacterii Campylobacter/gram continut intestinal, fara sa afecteze cresterea sau sanatatea pasarilor.

Oamenii, instrumentele, echpamentele, instalatiile de aprovizionare cu apa, rozatoarele cat si insectele pot deveni surse de transmitere. Factorii de risc pentru transmiterea bacteriei sunt reprezentati de accesul liber al persoanelor in halele de pasari, gurile de ventilatie, fisurile din cladiri, ferestrele, usile sau portile.

Campylobacter este considerat o problema majora din perspectiva sigurantei alimentare, cand colonizeaza un efectiv de pasari. (purtatoare pe piele, pene, tractusul digestiv).

Conform legii abatoarele sunt obligate sa faca analiza Campylobacter saptamanal!

Carnea este contaminata dupa taiere, fapt ce reprezinta un risc pentru sanatatea consumatorilor. Acestia trebuie sa prepare carnea in conditii de igiena stricte, evitand astfel toxiinfectiile alimentare grave cu Campylobacter, manifestate prin diaree si alte tulburari digestive. Este cea mai frecventa cauza a toxiinfectiilor alimentare la om, producand anual noua milioane de imbolnaviri. In UE, povara economica produsa ajunge la aproximativ 2,4 miliarde de euro anual.

Masurile de biosecuritate pot preveni introducerea Campylobacter in halele de pasari, prevenind astfel difuzarea bacteriei de la efective deja infectate in mediul inconjurator (aer, sol, apa), dar si catre alte hale de pasari, astfel incat riscul contaminarii carnii in procesul de abatorizare sa fie redus substantial.

Pasarile domestice, ovinele, porcinele si bovinele sunt purtatoare frecvente de Campylobacter, iar acestea excreta bacteria prin materiile fecale contaminand mediul inconjurator.

De asemenea, pasarile salbatice, sobolanii, soarecii, cainii si pisicile pot contracta infectia eliminand Campylobacter. Alte surse sunt reprezentate de insectele patrunse in hala prin ventilatie, ferestre, usi deschise sau fisuri aparute in peretii halelor.

Alt factor de risc este gunoiul de grajd si asternutul. Aceste elemente trebuie eliminate si indepartate cat mai departe de hale. In acelasi timp, se recomanda dezinfectarea instrumentelor si echipamentelor (separat, pentru fiecare hala). Inaintea administrarii, apa de suprafata trebuie tratata pentru a fi libera de Campylobacter, iar rezervoarele locale de apa (tratata coresponzator) trebuie inchise etans.

Este foarte important ca lucratorii din ferme sa fie constienti de faptul ca, aproape peste tot in mediu, Campylobacter poate fi prezent. Astfel, pentru a evita raspandirea bacteriei personalul trebuie instruit corespunzator, cu privire la modul de curatenie al spatiilor si echipamentelor, intrarea si iesirea din spatii, indepartarea pasarilor moarte, golirea si repopularea halelor, folosirea si dezinfectarea instalatiilor, monitorizarea ermeticitatii halelor.

Analiza Campylobacter poate fi determinata in regim acreditat in cadrul laboratoarelor WESSLING Romania. Grupul WESSLING ofera o gama larga de analize de laborator si servicii de specialitate in domenii legate de mediu, sanatate, calitate si siguranta, de cel putin 36 ani.

1200 de specialisti ce lucreaza in intreg grupul asigura o capacitate profesionala unica in Europa in domeniul serviciilor de analize si consultanta chiar si in cazul unor proiecte cu numar foarte mare de probe.